Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης στην Κοινωνική Σύνοδο της ΕΕ: «Κρατήσαμε την ανεργία στα προ πανδημίας επίπεδα»

«Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε το ποσοστό της ανεργίας στα προ της πανδημίας του κορονοϊού επίπεδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη θεματική συνεδρίαση «Εργασία και απασχόληση» στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

«Το να δαπανάς λεφτά προκειμένου να προστατεύσεις θέσεις εργασίας είναι επένδυση και η σωστή πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός που επεσήμανε πως η μετάβαση από την προστασία των θέσεων εργασίας στην δημιουργία αυτών είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα προέλθουν μέσω της κατανάλωσης αλλά μέσω των επενδύσεων, εξ ου και επανέλαβε πως η χώρα μας πρέπει να γίνει ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός, αλλά και να αξιοποιήσουμε τους πόρους ( 32 δισ. ευρώ ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις του μέλλοντος, αλλά και σε προγράμματα επανακατάρτισης και δεξιοτήτων».

Αναφερόμενος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία των νέων εργασιακών δικαιωμάτων, που συμβάλλουν στην προστασία των εργαζομένων. Έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία σε πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, όπως στο δικαίωμα της αποσύνδεσης, και στο δικαίωμα των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες να έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά να έχουν υγειονομική και ασφαλιστική περίθαλψη. «Ελπίζω όλες οι προαναφερθείσες πολιτικές να υιοθετηθούν σε κάποια φάση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Aναλυτικά η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μιλώντας ως εκπρόσωπος μιας χώρας που γνωρίζει το πρόβλημα της ανεργίας, έχω να κάνω τρεις σύντομες παρατηρήσεις: καταρχάς, το να δαπανάς χρήματα για την προστασία θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί καλή επένδυση. Είναι η σωστή επιλογή, όσο κι αν σημαίνει μικρή αύξηση του χρέους και ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια διαφορετική μακροοικονομική πολιτική. Αλλά η μετάβαση από την προστασία θέσεων εργασίας στην δημιουργία τους είναι μία διαφορετική άσκηση, η οποία είναι πολύ πολυπλοκότερη.

Στην Ελλάδα, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την ανεργία στο επίπεδο όπου βρισκόταν προ πανδημίας, που θεωρώ ότι συνιστά επιτυχία δεδομένης της φύσης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Αλλά καθώς προχωράμε προς την μεταπανδημική φάση γνωρίζουμε ότι η δημιουργία νέων θέσεων δεν θα έρθει μόνο μέσω της κατανάλωσης, αλλά πρέπει να έρθει μέσω επενδύσεων.

Για να καταστεί αυτό εφικτό, θα πρέπει να γίνουμε πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους που είναι στη διάθεσή μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 19 δισεκ. θα προέλθουν από άμεσες επιχορηγήσεις. Πολλά από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις που κοιτάζουν το μέλλον, οι οποίες θα προάγουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Στην Ελλάδα σκοπεύουμε να δαπανήσουμε περισσότερα από 3 δισεκ. ευρώ σε αυτές τις πολιτικές, ένα πολύ σημαντικό ποσό δεδομένου του μεγέθους της χώρας. Κάποιες από αυτές τις πολιτικές είναι οριζόντιες, όπως η αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων, και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνεργασία με ηγέτες στην καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα και με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους πολιτικές.

Άλλες πολιτικές, όπως έχει ήδη αναφερθεί, θα πρέπει να έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, χθες βάλαμε τέλος στη λειτουργία μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας λιγνίτη, που λειτουργούσε στη Βόρεια Ελλάδα επί σχεδόν 50 χρόνια. Αν θέλουμε να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα και να μεταβούμε σε ένα μέλλον με πιο καθαρές πηγές ενέργειας, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα αυτές τις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.

Έχουμε ένα ειδικό σχέδιο μετάβασης για αυτή την περιοχή της Ελλάδας, τη Δυτική Μακεδονία, όπου σκοπεύουμε να επενδύσουμε σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ, ώστε να κάνουμε τη μετάβαση ηπιότερη.

Μια τελευταία παρατήρηση: νέα εργασιακά δικαιώματα για την οικονομία περιστασιακής απασχόλησης (gig economy). Έγιναν κάποιες αναφορές σε αυτό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως για τους νέους που είναι ενεργοί σε αυτού του τύπου την οικονομία, να διασφαλίσουμε πως χαίρουν επαρκούς προστασίας.

Εφαρμόζουμε νέα εργασιακή νομοθεσία: για παράδειγμα το δικαίωμα της αποσύνδεσης, να μην είναι ο εργαζόμενος διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για τον εργοδότη του. Το δικαίωμα σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργαζόμενους σε πλατφόρμες, και να έχουν πρόσβαση σε βασικό εξοπλισμό για την υγεία και την ασφάλειά τους, ανεξάρτητα από τον τον τύπο της σύμβασής τους. Αυτές, πιστεύω, είναι σημαντικές πρόνοιες που ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σύνοδος κορυφής: Μετά μια μαύρη χρονιά, η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει “καλές θέσεις εργασίας” για τους Ευρωπαίους

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Πόρτο της Πορτογαλίας για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια πιο κοινωνική Ευρώπη μετά τις οικονομικές ζημίες της πανδημίας, αλλά ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς πριν επιτευχθούν συγκεκριμένα επιτεύγματα, καθώς οι 27 είναι διχασμένοι.

“Πρέπει να φροντίσουμε ώστε η κοινωνική ασφάλιση να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και να δώσουμε έμφαση στην κατάρτιση”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν συμμετάσχει σε εργαστήρια στα οποία μετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και Ευρωπαίοι ηγέτες.

“Έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά πανδημίας”, η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται “την καλύτερη στιγμή”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ευρώπη βλέπει φως στην άκρη του τούνελ με τον εμβολιασμό και τη σταδιακή χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών που δίνουν ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη.

Κάτω από τον λαμπερό ουρανό της πορτογαλικής πόλης-λιμάνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην κρίση, και συγκεκριμένα το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος, σύμβολο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τα νομοθετικά έργα που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια καλύτερης προστασίας των εργαζομένων στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες ή επιβολής μιας σύγκλισης προς τα πάνω των ελάχιστων μισθών στην ΕΕ. Χωρίς να αποκρύψει τις δυσκολίες.

“Υπάρχει αντίσταση, επιφυλακτικότητα, στιγμές έντασης, αλλά είναι απαραίτητες για να υπάρξει πρόοδος σήμερα”, είπε ο Μακρόν.

Οι χώρες του νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία τάσσονται ευμενώς. Όμως, οι χώρες του βορρά, προσκολλημένες στα αποδοτικά εθνικά τους μοντέλα, και οι ανατολικές χώρες, που φοβούνται ότι θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, απορρίπτουν οποιαδήποτε εναρμόνιση των ελάχιστων μισθών.



Ειδήσεις σήμερα:«Είμαι τόσο μεγάλος όσο ο μπαμπάς σου;»: Viral το βίντεο με το «φλερτ» του 51χρονου «Τσάντλερ» με 19χρονηΜέση Ανατολή: Κατάρ, Τουρκία και Ιράν τάσσονται υπέρ της έναρξης συνομιλιώνΣε Ακρόπολη, Φάληρο και Ν. Σμύρνη είχε «ξαναχτυπήσει» ο 22χρονος

Σχετικα αρθρα

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

admin

Επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο: Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του Κυπριακού λαού για μια πατρίδα ενιαία

admin

Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ μας οδηγήσατε εδώ γιατί υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ

admin

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

admin

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες

admin

Ρωμανός: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών – Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

admin

Live: Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας – Θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί

admin

Νίκος Παππάς μετά τη θύελλα: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας

admin

Κασσελάκης για Τέμπη: «Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος» – Νέο βίντεο με «πυρά» κατά Μητσοτάκη

admin

Ημαθία: Δεν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Αλεξάνδρειας 

admin

Αλέξης Γεωργούλης: Θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα

admin

Μπακογιάννης σε Δούκα για Βοτανικό: «Παραλαμβάνει έργο με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ»

admin