Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

Επίσημη πρώτη σήμερα για τις νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ιδιαίτερα μεγάλη η συναλλακτική δραστηριότητα με έντονη την παρουσία των πωλητών αλλά και αρκετό αγοραστικό ενδιαφέρον από προφανώς πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Είναι προφανές ότι μία μεγάλη μερίδα όσων έχουν τιμή κτήσης στο 1,15 ευρώ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ικανοποιητικό κέρδος που προσφέρει η σημερινή τιμή στο χρηματιστήριο Αθηνών.  Eίναι οι λεγόμενοι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές γνωστοί και ως scalpers. 

Στην αντίπερα όχθη όπως δείχνει και ο μεγάλος όγκος συναλλαγών υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί αγοραστές οι οποίοι αγοράζουν μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα βλέποντας λίγο μακρύτερα από τους πρώτους.  

Εάν η τιμή της μετοχής σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα είναι προφανές ότι χτίζεται μία γερή βάση σε σχέση με το μέλλον καθώς αρκετοί καινούργιοι επενδυτές  θα έχουν τιμή κτήσης πέριξ του 1,5 ευρώ κάτι που σημαίνει πολλά για την πορεία της μετοχής στο μέλλον όσο και για την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας. 

Αντίθετα αν η μετοχή διολισθήσει προς την τιμή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τις επόμενες μέρες αυτό θα είναι ένα καθαρό σημάδι εξόδου από μία μερίδα των επενδυτών και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσει η ίδια η αγορά.

Όπως και να χει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με βάση τις τελευταίες εξελίξεις είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της σύγχρονης ιστορίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η προσφορά μαζεύτηκε εύκολα με τους αγοραστές να ποντάρουν στις αναγκαστικές αγορές 20 εκ. χαρτιών την Δευτέρα λόγω της εισόδου στον RUSSELL.Το θέμα είναι ότι ο τίτλος έδειξε ότι το 1,50 πλέον είναι ένα πολύ μεγάλο επίπεδο. 

Mε τη μετοχή της Πειραιώς να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση είχε την Παρασκευή το Χ.Α., με την ημέρα να είναι πτωτική, κυρίως όμως λόγω των απωλειών της Πειραιώς (1,60 ευρώ, -27,27%), η οποία από σήμερα έχει νέα αυξημένη στάθμιση στους βασικούς δείκτες της αγοράς.

O ΓΔ έκλεισε στις 897,23 μονάδες, -1,43%, επιστρέφοντας οριακά χαμηλότερα της γνωστής κρίσιμης τεχνικής ζώνης των 900 – 910 μονάδων. Και αν φυσικά θα υπάρχει ένα ζητούμενο για την επόμενη εβδομάδα, αυτό θα είναι η επιστροφή του δείκτη υψηλότερα των παραπάνω επιπέδων ή στη χειρότερη ο δείκτης να κρατήσει την επαφή με αυτά τα επίπεδα.

Στις επιμέρους τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank έκλεισε σήμερα στα 1,348 ευρώ (+0,07%), με την ΕΤΕ στα 2,71 ευρώ (+3,20%). Στα 0,845 ευρώ η Eurobank με άνοδο 1,08%, με τη μετοχή να θέλει να αφήσει πίσω και τα 0,80 – 0,81 ευρώ, μπαίνοντας σε ένα νέο ανοδικό trend, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα 0,90 – 0,91 ευρώ. Τέλος, πάντα σε μια νευρική συνεδρίαση, με μεγάλες απώλειες 27,27% η Πειραιώς, στα 1,60 ευρώ,  αν και κατάφερε να σπάσει από τις περίπου 12:30 το limit down, με ένα πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, με αισθητές απώλειες 2,92% η ΕΥΔΑΠ (8,31 ευρώ) καθώς και με πτώση η ΕΧΑΕ (4,115 ευρώ, -2,02%), η Jumbo (15,20 ευρώ, -1,94%), η ΔΕΗ (8,85 ευρώ, -1,45%), ο ΟΛΠ (20,45 ευρώ, -1,45%) και η ΛΑΜΔΑ (7,19 ευρώ, -1,30%).

Με άνοδο ο Τιτάνας (16,98 ευρώ, +2,54%), καθώς και με άνοδο επίσης η ΒΙΟ (5,09 ευρώ, +1,80%), η Fourlis (4,50 ευρώ, +1,12%) και η ΕΕΕ (29,01 ευρώ, +1,08%).

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin