Image default
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Έως το τέλος του μήνα αιτήσεις για «Γέφυρα 2» – Σε 2 εβδομάδες αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το «Γέφυρα 2» έως το τέλος του μήνα, έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την «Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού» στις 17 Μαΐου και διήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο «Mega», έκανε γνωστό πως εντός του μήνα σχεδιάζεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα παγίων δαπανών, ενώ σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι τις 17 Μαΐου να ανοίξει η πλατφόρμα για την «αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους από 1.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, προκειμένου η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του μήνα.

Πριν το τέλος Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα παγίων δαπανών για την υποβολή αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τις 10 Ιουνίου, οπότε θα λήξει η πρώτη φάση του προγράμματος. Κατόπιν, δεδομένου ότι θα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση για την πίστωση των ποσών που θα δικαιούνται και την κατανομή τους σε ΕΦΚΑ και εφορία. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα πάρει την μορφή πιστωτικού και θα μπορούν να το αξιοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, το βράδυ της Παρασκευής πιστώθηκαν στους λογαριασμούς δικαιούχων επιπλέον 62 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι λόγω εργασιών αναβάθμισης των συστημάτων της ΑΑΔΕ, θα δοθεί μια παράταση δύο ημερών στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Όσον αφορά τα «κουρεμένα» ενοίκια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης πέραν του Μαΐου, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασίας ανοίγματος της οικονομίας.

Με περισσότερες από 22.000 επιχειρήσεις να έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα 2», ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση έως το τέλος Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία έληγε αύριο.

Για τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει σε περίπου δύο εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι τελευταίες αλλαγές που ανακοινώθηκαν όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου. «Όταν βρούμε δημοσιονομικό χώρο, θα επιδιώξουμε τη μονιμοποίηση κάποιων μειώσεων φόρων, αλλά και περαιτέρω κινήσεις» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

-

Σχετικα αρθρα

Μεσοπρόθεσμο: Οι προβλέψεις για την ανεργία, το δημόσιο χρέος – Οι κίνδυνοι ανατροπών

admin

Wall Street: Νέα υψηλά για τον Nasdaq

admin

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: 5+1 προτεραιότητες για τον κλάδο μεταφορών

admin

ΗΠΑ: Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι παροτρύνει επιχειρήσεις να μην καταβάλουν χρήματα σε χάκερς

admin

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία η οικονομική ενίσχυση της Frapport με 177,9 εκατ. ευρώ

admin

Σταϊκούρας: 20.571 οφειλέτες υπέβαλλαν αίτηση για συνολική ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών τους

admin

Φ. Καραβίας στη ΓΣ του ΣΕΤΕ: Μεγάλη ευκαιρία για την τουριστική βιομχανία τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαψης

admin

Ο Ουόρεν Μπάφετ παραιτήθηκε από το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς

admin

Στο Ε3 οι επιστρεπτέες

admin

Κ. Αχ. Καραμανλής: Η Ελλάδα οδηγεί τον τομέα μεταφορών στα Βαλκάνια

admin

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2022-2025 – Ανάπτυξη 3,6% φέτος και 6,2% το ’22

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Να εξαλειφθεί ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός

admin