Image default
Οικονομία

Colonial Pipeline: Θύμα κυβερνοεπίθεσης, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκμετάλλευσης αγωγών καυσίμων

Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών καυσίμων Colonial Pipeline έκλεισε ολόκληρο το δίκτυό της, το οποίο προμηθεύει καύσιμα από διυλιστήρια των ΗΠΑ σε όλη τη χώρα, έπειτα από κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε. Πηγές της βιομηχανίας δήλωσαν ότι η επίθεση προκλήθηκε από κακόβουλο (ransomware) λογισμικό.

Η εταιρεία μεταφέρει ημερησίως 2,5 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης, ντίζελ, καυσίμου αεριωθούμενων και άλλων εξευγενισμένων προϊόντων μέσω αγωγών μήκους 5.500 μιλίων (8.850 χλμ.) και μεταφέρει το 45% της τροφοδοσίας καυσίμου στην Ανατολική Ακτή.

Η Colonial έκλεισε τα συστήματά της για να περιορίσει την απειλή, μόλις έμαθε για την επίθεση την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Αυτή η ενέργεια σταμάτησε προσωρινά τις λειτουργίες και επηρέασε ορισμένα από τα συστήματα πληροφορικής της, δήλωσε η εταιρία.

Το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ransomware, ανέφεραν δύο πηγές του κλάδου της κυβερνοασφάλειας, καλά ενημερωμένες για την υπόθεση. Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να κλειδώνει τα συστήματα κρυπτογραφώντας δεδομένα και ζητώντας λύτρα για να ανακτηθεί η πρόσβαση. Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια.

“Στις 7 Μαΐου, η εταιρία Colonial Pipeline έμαθε ότι ήταν θύμα κυβερνοεπίθεσης”, ανακοίνωσε η εταιρεία. “Έχουμε παύσει τη λειτουργία σε μερικά από τα συστήματά μας προληπτικά για να περιορίσουμε την απειλή, η οποία έχει διακόψει προσωρινά όλες τις λειτουργίες των αγωγών και έχει επηρεάζει ορισμένα από τα συστήματα πληροφορικής μας”.

Η Colonial Pipeline λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών που εκτείνεται από τα διυλιστήρια στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού γύρω από το Χιούστον του Τέξας, μέχρι τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ο όμιλος αναφέρει ότι προσέλαβε μια “κορυφαία” εταιρία κυβερνοασφάλειας για να επιλύσει το πρόβλημα και ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας για τη φύση και την έκταση του συμβάντος αυτού. “Επικοινωνήσαμε με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες”, επισημαίνει η Colonial Pipeline.

“Επί του παρόντος, ο κύριος στόχος μας είναι η ασφαλής και αποτελεσματική αποκατάσταση των υπηρεσιών μας για να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία”, προσθέτει η εταιρία που επισημαίνει ότι “εργάζεται επιμελώς για να λύσει αυτό το πρόβλημα και να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση”.

Η Colonial Pipeline είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών για εξευγενισμένα προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που μεταφέρει περισσότερα από 380 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου καθημερινά στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Αρκετές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής πειρατείας του SolarWinds, εταιρίας διαχείρισης δικτύων πληροφορικής, το οποίο έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες δίκτυα υπολογιστών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ευθύνεται για αυτό, γεγονός που οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και στην απέλαση διπλωματών.

- -, -, AFP

Σχετικα αρθρα

Βουλή: «Πέρασε» από την Επιτροπή το ν/σχ για την απλούστευση της αδειοδότησης επιχειρήσεων

admin

Ικανοποίηση για το τουριστικό «άνοιγμα» της Γερμανίας στην Ελλάδα

admin

Εργασιακά: Πότε εφαρμόζονται οι αλλαγές

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Κάθε εξάμηνο και μία μεταρρύθμιση, για να παίρνουμε τα χρήματα

admin

Ρωσία: Αυξάνει τις πτήσεις προς Ελλάδα από 28 Ιουνίου

admin

Αδ. Γεωργιάδης: «Επί ΝΔ δουλεύουμε λιγότερες ημέρες για το κράτος και περισσότερες για τον εαυτό μας»

admin

Γερμανία: Όλη η Ελλάδα εκτός «περιοχών κινδύνου» – Αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

admin

DBRS: Το καλό και το κακό σενάριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

admin

Eurobank: Πού οφείλεται η ήπια αύξηση της ανεργίας παρά την υψηλή μείωση της απασχόλησης

admin

Από 22 Ιουνίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.000 νέων θέσεων εργασίας

admin

ΟΑΕΔ: Μειώθηκαν κατά 12,8% οι άνεργοι τον Μάιο

admin

Airbnb: Πού θα πάνε οι Έλληνες το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

admin