Image default
Πολιτική

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Γιάνεζ Γιάνσα: Οι προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ

Τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ξεκινάει την 1η Ιουλίου παρουσίασε, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα.

Ο κ. Γιάνσα υπογράμμισε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που ξεκίνησε και επισήμως την 9η Μαΐου και αφορά σε έναν πανευρωπαϊκό διάλογο για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος, θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, καθώς η Σλοβενία επιθυμεί να ενταχθούν στην ΕΕ τα κράτη της Ευρώπης που ακόμα βρίσκονται εκτός της διαδικασίας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ελαστικότητα στην ΕΕ καθώς οι 27 θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν έκτακτες ανάγκες, όπως την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας πανδημίας, συντονισμένα και αποφασιστικά. «Ένα βασικό ζήτημα για παράδειγμα είναι η κυβερνοασφάλεια. Φανταστείτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας να υπάρξουν κυβερνοεπιθέσεις σε ευάλωτες και μη προετοιμασμένες χώρες. Τα υγειονομικά συστήματά τους θα καταρρεύσουν και η κατάσταση θα μοιάζει με πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιον, κανένα κράτος- μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο τους μια τέτοια απειλή, αλλά ενωμένη η ΕΕ είναι αρκετά ισχυρή για να δώσει την απαραίτητη απάντηση.

Η σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου αναμένεται να ασχοληθεί επίσης με την «προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», όπως την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης.

«Κάποια κράτη – μέλη, όπως η χώρα μου, πέρασαν από μια δύσκολη περίοδο μετάβασης στη Δημοκρατία, αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για εμάς και για άλλα κράτη στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίζει αυτές τις διαφορετικότητες. Κάποια κράτη έχουν δημοκρατία μόλις 30 χρόνια, καθώς πριν βρισκόμασταν υπό αυταρχικά καθεστώτα και κάποια άλλα είναι δημοκρατικά εδώ και 150 χρόνια ή και περισσότερο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «ένα μεγάλο κομμάτι τους ευρωπαϊκού πολιτισμού γεννήθηκε εδώ στην Αθήνα, εδώ και χιλιετίες, και τα δύο έθνη οι Σλοβένοι και οι Έλληνες, σέβονται τις πολιτιστικές τους ταυτότητες. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι αλλά είμαστε Ευρωπαίοι επειδή είμαστε και Έλληνες και Σλοβένοι».Αναφορικά με την πιθανότητα απελευθέρωσης των ευρεσιτεχνιών για τα εμβόλια, ο κ. Γιάνσα θεωρεί ότι δεν αποτελεί λύση, καθώς σύμφωνα με τον ίδιον αυτό που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη παραγωγή εμβολίων. «Ακόμα και εάν αύριο κιόλας, όλες οι φαρμακευτικές απελευθέρωναν τις πατέντες για τα mRNA εμβόλια, χώρες όπως το Καμερούν δεν θα είχαν κανέναν τρόπο να τα παρασκευάσουν Ενδεχομένως μόνο η Κίνα, ίσως και η Ινδία, να μπορούσαν. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν η πρόταση αυτή δεν θα βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, ενώ στο μέλλον, θα υπάρχουν τόσα πολλά εμβόλια οπότε η πρόταση δεν θα έχει κανένα νόημα και τότε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «μετά το τέλος της πανδημίας η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται ταχύτατα αλλά υπάρχει η απαισιόδοξη προοπτική, καθώς η παραγωγή εμβολίων είναι μικρή, να εμφανιστούν μεταλλαγές του ιού στην Ευρώπη.

Ο κ. Γιάνσα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ελπίζει να υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν η ΕΕ κρατήσει μια ενωμένη στάση απέναντι στην Τουρκία. «Δεν συμβαίνει ακόμα αυτό, υπάρχουν κάποιες διαφορετικές γνώμες, αλλά προχωράμε προς την ομοφωνία και η Σλοβενία θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να λειτουργήσει η ΕΕ ως μια οικογένεια ώστε να κατανοήσει Τουρκία ότι είμαστε ενωμένοι και μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Αυτό είναι το κλειδί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Σχοινάς στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Σε πέντε τομείς το παιχνίδι στην ΕΕ μετά την πανδημία

BioNTech: Αυξάνει στα 15 δισ. δολάρια την εκτίμηση των πωλήσεων από τα εμβόλια

Σε έκτακτη ανάγκη 18 περιοχές της Αττικής – Εργασίες καθαρισμού για την αντιπυρική περίοδο

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής για Τουρκία: Πρέπει να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο

admin

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νέο νομοσχέδιο για αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

admin

Σύνοδος Κορυφής προς Τουρκία: Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να διατηρηθεί

admin

Βουλή των Αντιπροσώπων: Με διακομματική στήριξη «προχωρά» το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

admin

Κόντρα Παπαθανάση – Γιαννούλη για τα fake news

admin

Σύνοδος Κορυφής: Οι «27» καταδικάζουν την «εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς» για να… τα ακούει η Τουρκία

admin

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Περιορισμοί στα ταξίδια αν αυξηθούν τα κρούσματα ή εμφανιστούν επικίνδυνες μεταλλάξεις

admin

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Περιορισμοί στις μετακινήσεις με αύξηση κρουσμάτων και εμφάνιση επικίνδυνων μεταλλάξεων

admin

Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 καταδικάζουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

admin

Πέθανε ο Σταύρος Δαϊλάκης πρώην βουλευτής της ΝΔ

admin

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Δαϊλάκης

admin

Σύνοδος Κορυφής: Οι «27» καταδικάζουν την «εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς»

admin