Image default
Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γιάνσα: Η Ελλάδα δεν επιτρέπει σε κανέναν να την απειλεί

«Οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Το θαλάσσιο μέτωπο της Σλοβενίας μπορεί να είνα μικρό, αλλά ο ρόλος του μεγάλος. Στηρίζουμε την ένταξη της Σλοβενίας στη MED7», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα.

Υποστηρίζουμε ενθέρμως και οι δύο την ευρωπαϊκή απόφαση για το πράσινο διαβατήριο, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μέτρο που μπορούν να εφαρμόσουν με ευελιξία όλα τα κράτη της ΕΕ.

«Η διμερής οικονομική συνεργασία μας αναπτύσσεται δυναμικά. Θα κινηθεί σε ευνοϊκότερο περιβάλλον με την ευρωπαϊκή διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία τον Οκτώβριο.

Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Janša

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα, αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα, αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί. Απορρίπτει τις προκλήσεις, γιατί έχει αυτοπεποίθηση στις συζητήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την ενημέρωση που έκανε στον Σλοβένο ομόλογό του, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και τις «απογοητευτικές» εξελίξεις στο Κυπριακό στη διάρκεια της πενταμερούς της Γενεύης.

Για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και προσέθεσε ότι η ΕΕ οφείλει την τήρηση της σαφούς δέσμευσης της Τουρκίας να αποτρέπει κύματα μεταναστών.

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνες Γιάνσα, συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ τόνισε πως οι δεσμοί Ελλάδας – Σλοβενίας είναι βαθιά ριζωμένοι στο παρελθόν. «Πολλά στοιχεία χάνονται στους αιώνες και άλλα είναι προσφατα», ανέφερε ο Γιάνεζ Γιάνσα.

Και προσέθεσε ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά την πρωτοβουλία να υπάρξει πράσινο διαβατήριο της ΕΕ, «ώστε να γίνει εφικτό πριν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία». Τόνισε, μάλιστα, ότι οι πολίτες δικαιούνται κάτι τέτοιο «μετά τον πόνο που έζησαν με τον covid-19».

Κυπριακό και Ανατ. Μεσόγειος αποτελούν ευρωπαϊκό πρόβλημα

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευχαρίστησε ο Σλοβένος πρωθυπουργός για την ενημέρωση που του παρείχε για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν είνα πρόβλημα μόνο για Ελλάδα και Κύπρο. Αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα», υπογράμμισε ο Γιάνεζ Γιάνσα.

Οι δύο άνδρες συζητήσαν για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Σλοβένο πρωθυπουργό να υποστηρίζει πως έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και προτύπων της ΕΕ στη χώρα του, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «στοιχεία κόπωσης» κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αλλά υπογράμμισε ότι πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η διεύρυνση, γιατί όπως είπε «πρέπει να εκπληρώσουμε το παλιό όραμα για ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη».

Επίσης, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξη της Ελλάδας στο θέμα της ένταξης της Σλοβενίας στο MED7 και αναφέρθηκε στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: «Είδαμε ότι και στην Ελλάδα, όταν ένα έθνος κερδίζει την ανεξαρτησία του, αυτό αποτελεί ιστορική, άγια στιγμή. Όποιο κράτος μέλος της ΕΕ και αν γιορτάζει την ανεξαρτησία του, όλος αυτός ο πλούτος είναι ευρωπαϊκός», τόνισε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.

Σχετικα αρθρα

Μαρινάκης: Δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιχείρηση εργαλειοποίησης πονεμένων ανθρώπων από αντιπολίτευση

admin

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, το Κυπριακό

admin

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

admin

Καραμανλής στον ΣΚΑΪ: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις – Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές του ευρωψηφοδελτίου

admin

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην πρώτη μας συνάντηση ο Ερντογάν με έβαλε να κάτσω σε σπασμένη καρέκλα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ανακοίνωσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίστηκε στη Θήβα, παίρνει άδεια και θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στου Ψυρρή

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Έχω μιλήσει με συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη – Θα σταθώ όρθιος και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία

admin

Τα κέρδη της αντιπολίτευσης από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας – Τι είπαν οι αρχηγοί – Οι συνεχείς διακοπές

admin

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

admin