Image default
Επιχειρήσεις

H 7η διαγραφή εισηγμένης το 2021- 42 οι διαγραφές την τριετία 2018-2021

H 7η διαγραφή εισηγμένης το 2021- 42 οι διαγραφές την τριετία 2018-2021

Αδειάζει συνεχώς το χρηματιστηριακό ταμπλό αφού και το ΙΑΣΩ ετοιμάζεται ν’ αποχωρήσει και να αποτελέσει την 7η κατά σειρά εισηγμένη που θα διαγραφεί μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος. Είχε προηγηθεί στις 23 Απριλίου η διαγραφή της Forthnet ανεβάζοντας σε 42 συνολικά τις εταιρίες που διεγράφησαν από το ΧΑ τη τελευταία τετραετία (2018-2021).

Το 2021 έχουν ήδη διαγραφεί οι εξής μετοχές: Κεραμεία Αλλατίνη ΑΕ, Axon Συμμετοχών, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και Eurobrokers, οι οποίες τελούσαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαγραφή αποφασίστηκε επίσης και για τις ενταγμένες στην Εναλλακτική Αγορά μετοχές της εταιρείας DIVERSA A.E.B.E.

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω 7 διαγραφές, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο, και η PaperPack η οποία στη διάρκεια της παρελθούσης χρήσης άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η νέα διοίκηση με έδρα τη Κίνα έχει εκδηλώσει τη πρόθεση να οδηγήσει τη μετοχή της εταιρίας εκτός του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 μετρήσαμε 11 διαγραφές εισηγμένων. Ειδικότερα διεγράφησαν στις 10 Ιανουαρίου η FG Europe, ακολούθησε η ΕΛΤΡΑΚ στις 12 Μαρτίου, ενώ στις 12 Ιουνίου διεγράφησαν 3 πρώην εισηγμένες (Νηρέας, Σελόντα και Καράτζης). Την 1η Σεπτεμβρίου διεγράφη η Περσεύς και στις 4 Δεκεμβρίου διεγράφησαν οι εταιρίες Βωβός, Mega Chanel Aλφα Finance, Πήγασος και Χατζηκρανιώτη.

Το 2019 διεγράφησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό οι εξής 8 εισηγμένες: Druckfarben, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Άνεμος/Grivalia, Κρητών Άρτος, Κανάκης, ενώ το 2018 είχαμε 3 διαγραφές (Αθηνά, Κορρές και Αιολική Επενδύσεων).

H έξοδος από το XA ακολουθείται από επιχειρηματίες, που θέλουν να αποφύγουν το κόστος παραμονής (κατά μέσο όρο στις 100 χιλιάδες/ετησίως), που δεν προσβλέπουν σε άντληση κεφαλαίων (μέσω AMK, στρατηγική συνεργασία) και εμφορούνται από την λογική του «προσωποκεντρικού» χαρακτήρα.

 Συνακόλουθα δεν υποχρεούνται να ακολουθούν το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, να συντηρούν τμήματα εξειδικευμένων συμβούλων, δεν εμπίπτουν στην εποπτεία της Kεφαλαιαγοράς και εκμεταλλεύονται την δυνατότητα που τους παρέχει το νομικό πλαίσιο να «μαζέψουν» το μετοχικό κεφάλαιο που είναι στα χέρια μικρομετόχων σε χαμηλές τιμές.

-

 • εισηγμένες
 • ΧΑ
 • χρηματιστήριο

  Σχετικα αρθρα

  Μιχ. Στασινόπουλος: Η βιομηχανία χρειάζεται περισσότερα κίνητρα απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης

  admin

  JP Morgan: Γιατί αποκτά ποσοστό στην εταιρεία ανάλυσης αθλητικών δεδομένων Kraft Analytics

  admin

  Volvo: Συνεργασία με τη Northvolt για βιώσιμες μπαταρίες σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα

  admin

  Η Volotea γιόρτασε την επανεκκίνηση των πτήσεών της

  admin

  Costa Navarino: Aποκαλύπτει τα μυστικά των παγκόσμιων πρωταθλητών τένις

  admin

  Ελλάκτωρ: Αύξησε τη συμμετοχή της η AtlasInvest – Ελέγχει ποσοστό 9,79%

  admin

  Ελλάκτωρ: Στο 9,798% το ποσοστό της η Atlasinvest Holding

  admin

  Κύκλοι Ελλάκτωρ για GreenHill: Η μισή αλήθεια είναι συχνά χειρότερη από το ψέμα

  admin

  Microsoft: Τα 2 τρισ. δολάρια ξεπέρασε η χρηματιστηριακή αξία της

  admin

  Creta Farms: Αποφάσεις της ΓΣ για αλλαγή επωνυμίας και έδρας

  admin

  Skoda: Σταματάει η παραγωγή στο Kvasiny λόγω έλλειψης ημιαγωγών

  admin

  Χρηματιστήριο: Αγοραστές οι ξένοι τον Μάιο για πρώτη φορά το 2021

  admin