Image default
Οικονομία

Γεωργιάδης: Οι τράπεζες δεν μπορούν να δανειοδοτούν με όρους παρελθόντος

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την ρευστότητα στην αγορά και τα πρόγραμμα δανειοδοτήσεως των επιχειρήσεων, απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη. 

Όπως ανέφερε πως από την 1.3.2020 έως τις 30.4.2021 εκταμιεύθηκαν 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Αυτό είναι το 98% του συνολικού ποσού, το οποίο θα διατεθεί. ‘Αρα, τόνισε ο υπουργός, μπορούμε να πούμε ότι τα προγράμματα είχαν απόλυτη επιτυχία και οι ανησυχίες σας ότι δεν θα απορροφηθούν, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ως προς την κριτική περί αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων για την δανειοδότηση επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί είναι 33.000, σημειώνοντας πως είναι σημαντική η χρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους του παρελθόντος, που θα οδηγούσαν σε ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων. Οι δε επιχειρήσεις που δεν είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, έλαβαν ρευστότητα μέσω των προγραμμάτων της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου εκεί δεν υπήρχε κανένα τραπεζικό κριτήριο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα ξεκινούν δύο καινούργια προγράμματα: Το πρώτο αφορά δανειοδοτήσεις για επενδυτικούς σκοπούς σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν και αυτές οι επιχειρήσεις να έχουν μια προτεραιότητα, έστω σε μία πρόσβαση της τάξης των 50 έως 70.000 ευρώ, ενώ από αύριο ξεκινάει ταυτόχρονα και το δεύτερο πρόγραμμα, που είναι η καθαυτό χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης από 20 έως 50.000 ευρώ, για τις επιχειρήσεις εκείνες που θέλουν να πάρουν ένα μικρό κεφάλαιο κίνησης. Ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για την στήριξη του τουρισμού, καθώς αναμένεται και η σχετική ευρωπαϊκή έγκριση της πρότασης που έχει γίνει.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ενισχύσεις επαναλειτουργίας της εστίασης, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως «τώρα και όχι κατόπιν εορτής, χρειάζονται τη ρευστότητα οι επιχειρήσεις της εστίασης του τουρισμού και του λιανεμπορίου». Παράλληλα, για μία ακόμα φορά, άσκησε κριτική στην απροθυμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Όπως ανέφερε, ενώ οι τράπεζες εμφάνισαν το 2020 πλεονάζουσα ρευστότητα πάνω από 47 δισ. ευρώ, η καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης έφτασε το 2020 μόλις τα 6,7 δισ. ευρώ, από τα οποία το 95% δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και αυτά σε λιγότερες από 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ. Ουσιαστικά, είπε, πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση είχε λιγότερο από το 4% των επιχειρήσεων.

Σχετικα αρθρα

BofA: Στο 5,1% αναβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα

admin

Ο Μάικλ Μπέρι προειδοποιεί για τη «μητέρα όλων των κραχ»

admin

Γιατί η Fed «γκρεμίζει» τις αγορές

admin

Ελληνικό: Η επόμενη μέρα άρχισε – Τα έργα που ξεκινούν

admin

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Οι αλλαγές που «φέρνει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Οι τράπεζες να αναγνωρίσουν τα ΜΕΔ της πανδημίας

admin

Θ. Σκυλακάκης: «Αν έρθει 4ο κύμα, θα είναι πολύ μεγάλη η ζημιά. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί»

admin

Θ. Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα κρίσιμο μέρος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει

admin

“Μάστιγα” το παρεμπόριο – Ανησυχητική στροφή στο ηλεκτρονικό

admin

Πάνω από 15.000 αιτήσεις στο νέο πτωχευτικό

admin

Στη Σκιάθο ξανά ο σεΐχης του Κατάρ – Αποκλείστηκε μικρό μέρος της παραλίας Μάραθα για να κάνει τα μπάνια του

admin

Αγίου Πνεύματος: Πως λειτουργούν σούπερ μάρκετ και καταστήματα

admin