Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

Ένα sell off που ξεκινησε απο την τεχνολογία στη Wall Street επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ώθησαν τους επενδυτές να πουλησουν ακριβες μετοχες,ενώ το δολάριο διέγραψε τα κέρδη του.

Ο δείκτης αναφοράς για τις ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ από τον Ιανουάριο, αφού οι ασιατικές αγορές  σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάρτιο. Τα τεχνολογικά μελλοντικά συμβόλαια Nasdaq 100 Index σημείωσαν πτώση που έστειλε το υποκείμενο δεικτη κάτω κατα 2,6% τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια S&P 500 υποχώρησαν αφού ο δείκτης υποχώρησε από το υψηλό όλων των εποχών.

Η συζήτηση μαίνεται για το αν το αναμενόμενο άλμα στις πιέσεις των τιμών θα είναι αρκετά διαρκές ώστε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ενισχύσει την πολιτική νωρίτερα από ό, τι προτείνει η τρέχουσα καθοδήγηση. Ένα μέτρο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

«Υπάρχει κίνδυνος η συζήτηση να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά», σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της BlackRock Investment Institute με επικεφαλής τον Jean Boivin. «Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν αυτές τις περιόδους αστάθειας. Η Fed πιθανότατα θα είναι πολύ πιο αργή από ό, τι στο παρελθόν για αύξηση των επιτοκίων ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Μεταξύ των μεγαλύτερων νικητών πανδημίας, οι τεχνολογικές μετοχές των οποίων οι αποτιμήσεις συχνά εξαρτώνται από τις προοπτικές κερδών στο μέλλον βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο των πωλήσεων που προκαλούνται από τον πληθωρισμό. Ακόμα και μετά τις μειώσεις, το Nasdaq διαπραγματεύεται 26 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη των 12 μηνών, ενώ ο δείκτης των μετοχών της ευρωπαϊκής τεχνολογίας αποτιμάται 29 φορές.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τετάρτη μαζί με μια σειρά δημοπρασιών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα θεωρούνται ως οι επόμενοι παράγοντες για την αγορα. 

Αθήνα

Στην πτωτική πορεία και κάτω από τις 900 μονάδες επιστρέφει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, αλλά και επιβεβαιώνοντας το σενάριο της διόρθωσης που επισημάνθηκε από αρκετούς τεχνικούς αναλυτές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,50% στις 892,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.173,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,70% στις 589,78 μονάδες.

Στο ταμπλό η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 3,50%, με τις Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Aegean, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Φουρλής και Λάμδα.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Titan, Jumbo, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ, με τις Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντη να είναι οι μοναδικές στον FTSE 25 σε θετικά εδάφη. Η Τέρνα Ενεργειακή είναι στο +0,17% και ο Σαράντης στο +0,93%.

Σχετικα αρθρα

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

New York Roadshow: Στο επίκεντρο τα NPEs και η πληροφορική

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin