Image default
Οικονομία

Ιχθυοκαλλιέργειες: Δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας – Πορτογαλίας σε προϊόντα, τεχνολογία και εξοπλισμό

Η δυνατότητα συνεργασίας Ελλάδας-Πορτογαλίας σε ζητήματα ιχθυοκαλλιεργειών και ιχθυηρών συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού με τον Πορτογάλο υπουργό Θαλασσίων Θεμάτων Ρικάρντο Σεράο Σάντος και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Διεθνοποίησης Εουρίκο Μπριζάντε Ντίας.

Στη συνάντηση που έλαβε μέρος και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την επανεξέταση της υφιστάμενης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των υπουργών Αλιείας στη Λισσαβόνα που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο, η διμερής συνεργασίας σε θέματα Υδατοκαλλιεργειών, κυρίως σε τεχνολογία και εξοπλισμό, αλλά και οι εξαγωγές κονσερβοποιημένων και επεξεργασμένων ιχθυηρών.

Ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» των εξαγωγών σε ότι αφορά τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας και συμπλήρωσε πως η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου «αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πρόταση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ.

Απηύθυνε κάλεσμα στον Πορτογάλο υπουργό Θαλασσίων Θεμάτων να προσυπογράψει την κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδος και άλλων χωρών μελών της ΕΕ για μια δικαιότερη και αντικειμενικότερη σήμανση προϊόντων.

Από τη μεριά της η κ. Αραμπατζή μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς υπουργείου για τη διευθέτηση του θαλάσσιου χωροταξικού της χώρας (νομιμοποίηση ΠΟΑΥ), ενώ αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό ενός ειδικού προγράμματος εκσυγχρονισμού, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης των μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας με νέα προϊόντα και νέες αγορές με την υποστήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ειδικά για τον Τομέα των Υδατοκαλλιεργειών.

 Τέλος, επισημάνθηκε η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται από την Ελλάδα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων τονίζοντας μεταξύ άλλων το Μνημόνιο Συνεργασίας με την «ΕΝΑΛΕΙΑ» και τους αλιείς για τον καθαρισμό των θαλασσών από το πλαστικό.

--

Σχετικα αρθρα

DBRS: Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας – Η τέταρτη εν μέσω πανδημίας

admin

Ιταλός επιχειρηματίας χαρίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ στους υπαλλήλους του

admin

«Να μην ισχύσει ακόμη η ηλεκτρονική ταυτότητα» ζητούν ιδιοκτήτες-συμβολαιογράφοι-κατασκευαστές

admin

Το TAXISnet φεύγει, το MyAADE ήρθε

admin

Dieselgate: «Ξέρει την κάθε βίδα ο πρώην CEO της VW που αρνείται τις κατηγορίες»

admin

Deutsche Welle – Απλοποιούνται οι ταξιδιωτικές οδηγίες στην Αγγλία

admin

ΞΕΕ – Τα νέα μέλη του ΔΣ που προέκυψαν μετά από ηλεκτρονικές εκλογές

admin

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Σήμερα οι πληρωμές 8,08 εκατ. ευρώ σε 37.240 δικαιούχους

admin

Ryanair: Επιθετική επέκταση στην Ουκρανία θέλει ο Ο’ Λίρι

admin

Πάνω από 77 δισ. ευρώ η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

admin

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

admin

Αεροδρόμια – Ανοδος 53% σε επιβάτες και αφίξεις εξωτερικού στο οκτάμηνο

admin