Image default
Πολιτική

Παναγιωτόπουλος για φρεγάτες: Πρέπει να κατασκευαστούν σε εύλογο χρόνο

Την ευχή να επιταχυνθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τον Σκαραμαγκά, ώστε να αποκτήσει η χώρα ένα ναυπηγείο, ικανό να αναλάβει το έργο κατασκευής νέων φρεγατών, “σε εύλογο χρόνο” εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί θεμάτων εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε το ίδιο χρονοδιάγραμμα ναυπήγησης στις νέες φρεγάτες, με αυτό των πυραυλακάτων που κράτησε 20 χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το εξής δίλημμα, εάν θέλουμε τις νέες φρεγάτες γρήγορα: Τις αναθέτουμε εξ ολοκλήρου στα ναυπηγεία της χώρας που θα προτιμηθεί [..] ή εάν επιλέξουμε (ναυπηγεία στην) Ελλάδα, θα κινδυνεύσουμε να περάσουν αρκετά χρόνια και καράβια να μη έχουμε, εκτός από αυτά που θα ναυπηγηθούν στο εξωτερικό. Τι θα έπρεπε να γίνει, και τo τι εύχομαι εγώ; Να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία, τουλάχιστον για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που είναι στην τελική της φάση, έτσι ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα ένα ναυπηγείο, ικανό να αναλάβει μια τέτοια μεγάλη δουλειά, και φυσικά να εμπλακεί και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών θα τεθεί ως όρος, όταν φτάσουμε στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τους ξένους οίκους που υπέβαλαν προτάσεις, να υπάρχει σε συγκεκριμένο ποσοστό, συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Όπως διευκρίνισε, η συμμετοχή αυτή δεν αφορά μόνο στη ναυπήγηση μιας φρεγάτας, καθώς – χρηματοδοτικά – είναι σε πολύ μικρό ποσοστό κομμάτι του συνολικού έργου. Το μεγάλο κόστος μιας σύγχρονης φρεγάτας είναι τα οπλικά συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου, αντιαεροπορικής άμυνας, ηλεκτρονικού πολέμου κλπ, που ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ…”‘Αρα καταλαβαίνετε τι τεράστια περιθώρια υπάρχουν, για εμπλοκή, με μορφή υπεργολαβίας, συνεργιών και συμπαραγωγής, και κάποιων ελληνικών εταιρειών” είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

- -

Σχετικα αρθρα

Τηλεφωνική επικοινωνία της Κ. Σακελλαροπούλου με τον Πορτογάλο Πρόεδρο

admin

Χρυσοχοϊδης: Οι ώρες είναι κρίσιμες – Πρωταρχικός στόχος η προστασία της ζωής

admin

Παρέμβαση Δόμνας Μιχαηλίδου για εκκένωση γηροκομείου λόγω της πυρκαγιάς στην Αττική

admin

Διαρκής ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές – Προτεραιότητα η προστασία της ζωής

admin

Τσίπρας για πυρκαγιές: Πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

admin

Μητσοτάκης: Πρώτα η ανθρώπινη ζωή, όλες οι δυνάμεις στις μάχες – Στις 21:00 έκτακτη ενημέρωση από Χαρδαλιά

admin

ΚΙΝΑΛ για Βαρυμπόμπη: Η σκέψη μας στους πολίτες της περιοχής και τους πυροσβέστες

admin

Λοβέρδος μετά την ενημέρωση Δένδια: Ανοιχτά κράτος ταραξίας πλέον η Τουρκία

admin

Καταγγελία Μηταράκη στην Ε.Ε: Τουρκική ακταιωρός αναποδογύρισε φουσκωτό στη Λέσβο και αποχώρησε!

admin

ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης: Έβδομη γυναικοκτονία σε επτά μήνες 

admin

Πέτσας: Τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις φωτιές στην Αχαΐα

admin

Πρώην μειονοτικός βουλευτής διορίστηκε καρδιολόγος στο νοσοκομείο της Κω

admin