Το Ριάντ επισκέπτεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, για το πρώτο του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη το 2018, η οποία προκάλεσε επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στόχος του οποίου είναι κατά τα φαινόμενα η αποκατάσταση των δεσμών με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιείται εν μέσω βίαιων συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και μέρες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μεταξύ Παλαιστινίων πιστών και της ισραηλινής αστυνομίας.

«Στη Σαουδική Αραβία για να συζητηθούν διμερείς σχέσεις και σημαντικά περιφερειακά προβλήματα, συγκεκριμένα οι επιθέσεις κατά του τεμένους Αλ-Ακσα και η καταπίεση του παλαιστινιακού λαού», έγραψε στο Twitter ο Τσαβούσογλου.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας επιδεινώθηκαν απότομα τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η σαουδαραβική εξουσία είχε εμπλακεί στο «υψηλότερο επίπεδο» σε αυτή τη δολοφονία.

Σε αυτή την τεταμένη συγκυρία, η Σαουδική Αραβία μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές της από την Τουρκία και έκλεισε αρκετά σχολεία που διαχειρίζεται το τουρκικό υπουργείο Παιδείας στην επικράτειά της, δύο θέματα που αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.

Όλο και πιο απομονωμένη σε διπλωματικό επίπεδο, η Τουρκία έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις κατευναστικές δηλώσεις προς τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, όπως η Αίγυπτος, την οποία επισκέφθηκε αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Τούρκων διπλωματών την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαουδάραβας δημοσιοφράφος Τζαμάλ Κασόγκι διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την είσοδό του στις εγκαταστάσεις της διπλωματικής αντιπροσωπείας για να πάρει έγγραφα για το γάμο του με την Τουρκάλα μνηστή του.

Ο θάνατός του και μετά, η εξαφάνιση της σορού του, αμαύρωσαν την εικόνα του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει τότε ότι η εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι προήλθε από ανώτερους Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Πριν από την επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο Ριάντ, πάντως, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

--

-