Image default
NATIONAL BANK

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Αύξηση του ΑΕΠ περί του 4,5% το 2021 – Στοίχημα «να προλάβουμε το καλοκαίρι»

Ρυθμό ανάπτυξης, άνω του 10%, για τα τρία τελευταία τρίμηνα του έτους, που θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ περί το 4,5% το 2021 «βλέπει» ο CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς.

Μιλώντας στο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών σημείωσε πως όλοι οι  πρόδρομοι δείκτες για την ελληνική οικονομία (PMI, Καταναλωτή, Υπηρεσιών) «είναι σήμερα σαφώς ανοδικοί και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την προοπτική ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης από το 2021».

Το στοίχημα για την οικονομία για το 2021 θα είναι «αν θα προλάβουμε το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως παραμένει αισιόδοξος «καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς και με έξυπνους τρόπους, όπως για παράδειγμα με προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών». Και σημείωσε  πως «η τουριστική κίνηση αναμένεται να αντιστοιχεί στο 50% των αφίξεων του 2019, σε σύγκριση με το 25% πέρυσι».

Οι καταθέσεις που αυξήθηκαν κατά 20 δις ευρώ περίπου το 2020 σηματοδοτούν πηγή επενδύσεων και κατανάλωσης για το 2021 και μετά, ενώ ταυτόχρονα η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική θα παραμείνουν χαλαρές – με το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στα ίδια επίπεδα με του 2020, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Έκανε αναφορά  στις κινήσεις που έγιναν το 2020 και συνέβαλαν στην απορρόφηση των κραδασμών που προκάλεσε η πανδημία και στο χτίσιμο γερών βάσεων για το 2021.

«Η κυβέρνηση με γρήγορα αντανακλαστικά παρείχε σημαντική δημοσιονομική στήριξη, με το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ το 2019 να περνά σε έλλειμα άνω του 6% το 2020, κατά κύριο λόγο μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας, ενώ υπήρξε και στήριξη σε συνεργασία με τις τράπεζες, για τα διάφορα προγράμματα παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές τράπεζες εκταμίευσαν καθαρά 6,5 δισ. ευρώ το 2020, μία αύξηση της τάξης του 10% των εταιρικών δανείων τους» είπε ο κ. Μυλωνάς. Τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές πέτυχαν το ζητούμενο, τη στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών: η ανεργία μειώθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019, αντί να αυξηθεί, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων υποχώρησε ελάχιστα.

Ακόμη είπε ότι η κρίση αυτή κατέδειξε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν με γερά θεμέλια.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη ευκαιρία, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται ως «δώρο» να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη. Αν το εκμεταλλευτούμε σωστά, τόνισε, θα δούμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Οι πόροι του Ταμείου θα πρέπει να διοχετευθούν σε παραγωγικά έργα που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Είναι λάθος, συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς, να βλέπουμε το Ταμείο Ανάκαμψης ως παράγοντα βραχυπρόθεσμης ώθησης της οικονομίας το 2021. Θα πρέπει να συμβάλλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και τα χρήματα αυτά να μην χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της κατανάλωσης αλλά για την αλλαγή της παραγωγικής δομής της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι από τη φύση της μια καθαρή, μία πράσινη οικονομία και αυτό αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω.

Σχετικα αρθρα

Επιστροφή στην κανονικότητα: Λύσεις ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις

admin

ΕΤΕ: Νέα δάνεια 5 δισ. τον χρόνο μέχρι το τέλος του 2023

admin

ETE:Oργανικά κέρδη ύψους 95 εκατ.E +42%

admin

ΕΤΕ: Αύξηση του ΑΕΠ με διψήφιο ρυθμό το β’ τρίμηνο 2021

admin

Τι προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας

admin

Βασίλης Καραμούζης: Η Εθνική Τράπεζα τα επόμενα τρία χρόνια θα στηρίξει την αγορά με έργα €3 δισ.

admin

Π. Μυλωνάς: Όλα δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη από το 2021

admin

Επιφυλακτική αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της πανδημίας

admin

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ)

admin

Η Εθνική Τράπεζα συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή της

admin

Η Εθνική Τράπεζα συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή της

admin

Εθνική Τράπεζα: Αποχωρεί μετά την ετήσια Γ.Σ. του 2021 ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κ. Μιχαηλίδης

admin