Image default
Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, αξιοποιήστε τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης

Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης έστειλε ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και σκληρά, προκειμένου να αξιοποιήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο, τους σημαντικούς πόρους του ευρωπαϊκού εργαλείου “Next Generation EU”, του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών του προγραμμάτων, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Η αύξηση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδα μακροπρόθεσμα  θα είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Όπως γνωρίζετε, ο ESM είναι  μακροπρόθεσμος συνεργάτης της Ελλάδας και ο μεγαλύτερος πιστωτής.

Ο ΕSM κατέχει περίπου το 55% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και η μέση διάρκεια των δανείων του ΕSM/EFSF είναι 31 έτη. Έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον για την καλή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Έχουμε μια μακροπρόθεσμη άποψη. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι η επιτυχία μας” δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα ως προς τη δέσμευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει τόσο από την απορρόφηση των πόρων συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη όσο και από την συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, την ενδυνάμωση του Τραπεζικού Συστήματος, την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος και της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και με πολιτικές που συνδέονται με την Ψηφιακή Σύγκλιση και την Πράσινη   Ανάπτυξη.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομίας όπως

  •   η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας,
  •   το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας,
  •   η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων,
  •   η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς,
  •   η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, 
  •   η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία και θα διατηρηθούν, μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

-

Σχετικα αρθρα

Βουλή: «Πέρασε» από την Επιτροπή το ν/σχ για την απλούστευση της αδειοδότησης επιχειρήσεων

admin

Ικανοποίηση για το τουριστικό «άνοιγμα» της Γερμανίας στην Ελλάδα

admin

Εργασιακά: Πότε εφαρμόζονται οι αλλαγές

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Κάθε εξάμηνο και μία μεταρρύθμιση, για να παίρνουμε τα χρήματα

admin

Ρωσία: Αυξάνει τις πτήσεις προς Ελλάδα από 28 Ιουνίου

admin

Αδ. Γεωργιάδης: «Επί ΝΔ δουλεύουμε λιγότερες ημέρες για το κράτος και περισσότερες για τον εαυτό μας»

admin

Γερμανία: Όλη η Ελλάδα εκτός «περιοχών κινδύνου» – Αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

admin

DBRS: Το καλό και το κακό σενάριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

admin

Eurobank: Πού οφείλεται η ήπια αύξηση της ανεργίας παρά την υψηλή μείωση της απασχόλησης

admin

Από 22 Ιουνίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.000 νέων θέσεων εργασίας

admin

ΟΑΕΔ: Μειώθηκαν κατά 12,8% οι άνεργοι τον Μάιο

admin

Airbnb: Πού θα πάνε οι Έλληνες το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

admin