Image default
Πολιτική

Σκέρτσος: Πανέτοιμη η Ελλάδα για το πράσινο πιστοποιητικό

Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%, κι αν συμπεριληφθούν και τα self tests, είναι κάτω κι από το 1%. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, που ανέφερε ακόμη, σε συνέντευξή του, ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από τις μεγάλες χώρες του πλανήτη στους ημερήσιους εμβολιασμούς. Ταυτοχρόνως δήλωσε ότι η χώρα μας είναι πανέτοιμη για το πράσινο πιστοποιητικό με ασκήσεις προσομοίωσης κ.ο.κ. Σε ό,τι αφορά το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας επανέλαβε ότι είναι “φιλεργατικό”, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, η συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό action24 ξεκίνησε από στοιχεία στους ημερήσιους εμβολιασμούς, εκεί όπου, όπως δήλωσε εμφατικά ο Α. Σκέρτσος, η Ελλάδα υπερβαίνει μεγάλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα. Απολογισμός που εν πολλοίς εξηγείται από τα περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και τον εμβολιασμό 100.000 – 110.000 πολιτών σε ημερήσια βάση. Έτσι, από τις 21 Απριλίου που άνοιξαν οι γραμμές για τους 30 και άνω, έχουν προγραμματισθεί 3 εκατ. ραντεβού, δηλαδή 1,5 εκατ. Έλληνες και Ελληνίδες έχουν κλείσει το ραντεβού τους και αρκετοί έχουν ήδη εμβολιαστεί. Ενώ, συνολικά, πάνω από 4 εκατ. πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν κλείσει το ραντεβού του ως το τέλος Ιουνίου.

Η κατάσταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα “τα κρούσματα να έχουν όλο και λιγότερη σημασία σταδιακά, όσο θα αυξάνεται το τείχος ανοσίας στην κοινωνία”, επιχειρηματολόγησε και έφερε το παράδειγμα των κρουσμάτων από τον ιό της γρίπης. Και συνέχισε με την πρόσθετη επισήμανση, ότι “αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το κατώφλι συναγερμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτω από το 4%, κι αν συμπεριλάβουμε πλέον και τα self tests, είναι κάτω κι από το 1%”.

Στο θέμα του πράσινου πιστοποιητικού, “η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τεστ προσομοίωσης με χώρες όπως η Σουηδία, την άλλη εβδομάδα θα κάνει με τη Γερμανία για την πιλοτική εφαρμογή του green pass κι από 1η Ιουνίου τίθεται σε παραγωγική λειτουργία”. Μάλιστα, συμπλήρωσε, η χώρα μας είναι στο πρώτο γκρουπ των χωρών, που έχουν οριστικοποιήσει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές.

Για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, το “κρίσιμο στοίχημα” είναι από τα μέσα Μαΐου ως τα τέλη Ιουνίου, τότε δηλαδή που “η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει, και θα το αποδείξει, ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός. Είμαστε έτοιμοι”, διαβεβαίωσε εξάλλου, “να εφαρμόσουμε σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλη τη χώρα ώστε να δίνουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι οι πολίτες άλλων χωρών θα επισκέπτονται την Ελλάδα και θα επιστρέφουν στις χώρες τους ασφαλείς και υγιείς”.

Αύριο θα γίνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις εσωτερικές μετακινήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τα νησιά με πράσινο πιστοποιητικό ή rapid test ή self test. Αλλά, διευκρίνισε, “για λόγους συνταγματικής ισότητας δεν μπορούμε να μιλάμε για προνόμια σε αυτή τη φάση και μέχρι να ανοίξει η δυνατότητα εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες πολίτες”, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο από το φθινόπωρο.

Στο άλλο θέμα της συνέντευξης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, κατηγόρησε τη μείζονα αντιπολίτευση ότι “ειδικεύεται στο να μιλάει με ταμπέλες, με ξύλινο λόγο και με fake news, το κάνει κατά κόρον το τελευταίο διάστημα. Αν είναι νεοφιλελεύθερο αυτό το νομοσχέδιο, τότε είναι νεοφιλελεύθερη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί εφάρμοσε αρκετές από τις πολιτικές που έρχεται να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, π.χ. η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμοζόταν επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ”, υποστήριξε επίσης.

Και αφού διερωτήθηκε αν αυτό ήταν μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, απάντησε: “προφανώς και δεν ήταν. Αυτές είναι ρετσέτες του περασμένου αιώνα, δεν αφορούν τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά εργασίας σήμερα. Αυτή είναι η βασική τομή του νομοσχεδίου: έχουμε καταγράψει ποιες είναι οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας, που είναι δυστυχώς η κακά αμειβόμενη εργασία, η υποδηλωμένη εργασία, οι πολλές αδήλωτες υπερωρίες, η έλλειψη προστασίας στις μητέρες και τους πατέρες, η έλλειψη προστασίας στα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης, τα προνόμια συνδικαλιστικών οργανώσεων κ.α. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται από το νομοσχέδιο, που είναι φιλεργατικό”.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπογράμμισε ότι “θα επιτρέψει να μπει τάξη στο εργασιακό τοπίο, να βάλει σε τάξη τους κακούς εργοδότες οι οποίοι δεν καταγράφουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους. Δεν καταλαβαίνω την πολεμική από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει μια μάχη χαρακωμάτων”, ανέφερε εξάλλου.

Και, στο “δια ταύτα”, “θα επιχειρήσουμε να πείσουμε τους πάντες (…) καμία διαβούλευση δεν γίνεται προσχηματικά”, είπε ακόμη προσθέτοντας ότι: “ενσωματώνουμε διορθώνουμε ό,τι χρειάζεται, ακούμε, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε κάθε εποικοδομητική πρόταση.

Υπάρχει πλήρης προστασία ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και θα υπάρχει μάλιστα ειδική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που θα λέει ότι προστατεύεται ο εργαζόμενος που θα αρνηθεί στον εργοδότη του να δουλέψει στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας”, προϊδέασε κλείνοντας ο Α. Σκέρτσος.

- -

Σχετικα αρθρα

Διάγγλεμα Ερντογάν: Τι είπε για τις συναντήσεις με Μητσοτάκη, Μπάιντεν, Μακρόν

admin

Δένδιας για Λευκορωσία: Ενδεχόμενο δίωξης από Ελλάδα για την πειρατεία σε αεροσκάφος της Ryanair

admin

Την Τρίτη στη Γερουσία το νέο νομοσχέδιο για αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

admin

Μητσοτάκης προς πατριάρχη Θεόδωρο Β’: Αμέριστη η συμπαράστασή μας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

admin

Δένδιας: Δεν έχουμε ξεχάσει την πειρατεία στο αεροσκάφος της Ryanair – Εξετάζεται η πιθανότητα ποινικής δίωξης

admin

ΗΠΑ: Στη Γερουσία την Τρίτη το νέο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα

admin

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο: Συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας

admin

Χάικο Μάας: «Σχετικά εποικοδομητικές» οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία

admin

Μητσοτάκης από την Αίγυπτο: Η τουρκοκυπριακή πρόταση για δύο κράτη δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση

admin

Μητσοτάκης-Κάιρο: Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές

admin

«Μήνυμα» Αλ Σίσι στη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

admin

Στην Αθήνα η Κυριακίδου- Συναντήσεις με τον Μητσοτάκη και τον Κικίλια

admin