Image default
Επιχειρήσεις

Σπυρόπουλος (Oaktree): «Θα επεκτείνουμε τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα»

Την βούληση της Oaktree Capital να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην Ελλάδα μέσα από νέες επενδύσεις, εξέφρασε ο senior partner της εταιρείας κ. Σπύρος Σπυρόπουλος μιλώντας σε πάνελ για την αναθέρμανση των επενδύσεων στη χώρα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Η διάθεση μας για επενδύσεις είναι αμείωτη και σταθερή. Επενδύσαμε στις δύσκολες εποχές πόσο μάλλον τώρα στην καλή. Ανυπομονώ προσωπικά να στηρίξουμε περισσότερες επιχειρήσεις και μανατζερς σε αυτό τον ενάρετο κύκλο που ανοίγει», υπογράμμισε ο κ. Σπυρόπουλος εμφανιζόμενος σίγουρος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Απ’ το 2012 ως σήμερα βλέπω μία ελληνική οικονομία που έχει διανύσει μία σημαντική διαδρομή. Βρίσκεται πλέον, και παρά το πλήγμα της πανδημίας, στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου αφήνοντας πίσω μία σημαντική κρίση», παρατήρησε ο κ. Σπυρόπουλος, και συνέχισε: «Επίσης η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο σε μία σειρά δεικτών, και στην εισροή ξένων επενδύσεων. Οι εισροές ξένων κεφαλαίων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, όμως οι ξένες επενδύσεις παραμένουν ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Το συνολικό τους απόθεμα είναι 20% του ΑΕΠ όταν στην Ευρώπη ο μ.ο. είναι 50%. Και επίσης οι περισσότερες ιστορικά στράφηκαν κυρίως σε τουρισμό και υποδομές, σε τομείς που επενδύσαμε κι εμείς. Υπολογίζουμε ότι ένα 50% πήγαινε στη δημιουργία χαμηλής προστιθέμενης αξίας ενεργειών, όπως γραφεία πωλήσεων έναντι R&D και παραγωγικές δραστηριότητες.

Άρα μέχρι τώρα οι ξένες επενδύσεις δεν είχαν οδηγήσει σε μεγάλα οφέλη. Θεωρώ όμως ότι με τα 72 δις που θα εισρεύσουν από ΕΕ τα επόμενα χρόνια μαζί με σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί δημιουργούν ευκαιρία και θεωρώ ότι θα οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις και ευρύτερη ανάπτυξη. Θέλει καλή διαχείριση και ίση κατανομή για μεγιστοποίηση οφέλους στην οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Σπυρόπουλος.

Οι ευκαιρίες

Επιχειρώντας να οριοθετήσεις του τομείς που αποτελούν ευκαιρία στην Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να επενδύσει και να προωθήσει περισσότερο τα Κέντρα Καινοτομίας εκμεταλλευόμενη το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και εκμεταλλευόμενη πρόσφατα μεγάλα έργα, όπως της Microsoft, της Pfizer και της Tesla που έχουν ήδη ξεκινήσει και δημιουργούν network effect για άλλους να ακολουθήσουν.

Επίσης θεωρώ ότι η χώρα διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευθεί σε τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, τα τρόφιμα και η γεωργία», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα ζήτησε να υποστηριχθεί η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με προωθητικές ενέργειες για τις εξαγωγές τους και κίνητρα για συγχωνεύσεις ώστε να δημιουργηθεί κρίσιμο μέγεθος που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών. «Πρέπει να βιομηχανοποιήσουμε και να μεγαλώσουμε ως χώρα τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Ως επενδυτής πιστεύω ότι έτσι θα ανοίξει μία αγορά που σήμερα είναι κλειστή, είναι εκτός ραντάρ των επενδυτών. Επομένως μία ενίσχυση των ΜμΕ θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ανάπτυξης για την Ελλάδα».

Τέλος για τις τράπεζες πρέπει τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί η πρόσβαση σε κεφάλαια σε περισσότερους κλάδους «γιατί η χρηματοδότηση παραμένει σε ακριβά επίπεδα και σε κόστος και σε όρους σε ευρωπαϊκά επίπεδα», σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Σπυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Oaktree Capital δεν κοιτά ευκαιρίες μόνο στον τουρισμό στη χώρα. «Είμαστε γενικοί επενδυτές, κινούμαστε απ’ την ευκαιρία και όχι απ’ τον συγκεκριμένο προσανατολισμό που έχουμε κυνηγώντας συγκεκριμένους κλάδους. Άρα κοιτάμε την ευκαιρία όπως μας έρχεται, από μανατζερς, επιχειρηματίες. Έτσι κάναμε στον τουρισμό. Η επένδυση στα resorts το 2013 ήταν και η πρώτη του είδους που κάναμε σε όλη την Ευρώπη. Και είναι μία επένδυση που ξεπέρασε το όριο Ελλάδας, επεκτάθηκε σε Ισπανία και Πορτογαλία και υπάρχει προοπτική και γι άλλες ενέργειες. Πρόσφατα κάναμε μία επένδυση στον κλάδο των νοσοκομείων, επίσης η πρώτη του είδους. Άρα δεν μας φοβίζει να ξεκινήσουμε από νέους κλάδους απ’ την Ελλάδα. Μάλιστα από την Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει, γνωρίζοντας ένα μάνατζμεντ τιμ τριών ανθρώπων, και φτιάξαμε από κάποια συνάντηση τον δεύτερο παίκτη μίσθωσης ελικοπτέρων σε όλο τον κόσμο, με κέντρο το Δουβλίνο. Άρα έχουμε όρεξη να δούμε νέες επενδύσεις, νέα πράγματα και φιλόδοξους μανατζερς που εμείς με την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια μας θέλουμε να στηρίξουμε».

Καταλήγοντας ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως η Oaktree Capital έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και πως προσβλέπει σε νέες επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Παρελθόν τα «κόκκινα» δάνεια – Προσήλωση στην επόμενη ημέρα με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Χατζηδάκης – Εργασιακά: Τι αλλάζει στο καθεστώς των απολύσεων

Πλειστηριασμοί: Ποιοι δανειολήπτες είναι πρώτοι στη λίστα τραπεζών και servicers

Σχετικα αρθρα

Νέο υποκατάστημα στην Τρίπολη εγκαινίασε η Παγκρήτια Τράπεζα

admin

Στο «σφυρί» κτίρια γραφείων από τον εκκαθαριστή της Ασπίς Πρόνοια

admin

Εγκαινιάστηκε το 30ο κατάστημα Pepco στην Ελλάδα

admin

Mytilineos-Data Youth: Ενδυνάμωση άνεργων νέων με ψηφιακές δεξιότητες

admin

MINERVA: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου

admin

Μινέρβα-Λαδένης: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του ΚΟΔ

admin

Υπέγραψαν Avramar-τράπεζες το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ

admin

Brown Hotels: Στόχος τα 24 ξενοδοχεία μέχρι το 2025

admin

Οι πρώτες επενδύσεις του 2024 για την Premia Properties

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για καταβολή μερίσματος

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

admin

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

admin