Image default
Οικονομία

Στίγκλιτς: «Το κράτος πλέον είναι η λύση στα προβλήματα -Απαραίτητη η άρση της πατέντας των εμβολίων»

«Οι πρώτες 100 ημέρες του Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι των ΗΠΑ ήταν εντυπωσιακές» ανέφερε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στο  Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάκαμψης που παρουσίασε είναι πολύ καλά σχεδιασμένο έτσι ώστε να δώσει ξανά ώθηση στην Αμερική. Η ατζέντα του Τζο Μπάιντεν είναι καλά δομημένη και συνοδεύεται από σοβαρά νομοθετήματα για την στηρίξουν» ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.

Μία νέα πολιτική εποχή ξεκινά στις ΗΠΑ, όπου πλέον το κράτος δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση του προβλήματος. Οι υποσχέσεις του νέο-φιλελευθερισμού απέτυχαν. Απέτυχε το προηγούμενο σύστημα να διαχειριστεί κρίσεις, όπως η πανδημία. Έκανε όλους να στραφούν στο κράτος για βοήθεια, σε μία περίοδο που το κράτος είχε χάσει δύναμη και δεν μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά» τόνισε.

Σε ερώτημα για την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων, ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι είναι απαραίτητη, ότι το θέμα έχει ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής και ότι θα κάνει τεράστια διαφορά στην κοινωνία και την οικονομία. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι απλά άπληστες, θέλουν τα ήδη μεγάλα τους κέρδη να τα αυξήσουν ακόμη περισσότερο. Η άρση της πατέντας θα κάνει τεράστια διαφορά πιστεύω και πραγματικά απορώ με τις φαρμακευτικές εταιρείες που έριξαν τις τιμές τους μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν», συμπλήρωσε.

Ο οικονομολόγος, αναφέρθηκε και στις ανισότητητες που έφερε ο covid, τονίζοντας ότι αυξήθηκαν, επισημαίνοντας ωστόσο:  «Το θέμα των ανισοτήτων δεν είναι καινούργιο, το είχαμε και στην προ covid-19 περίοδο. Ο ιός ωστόσο αύξησε τις ανισότητες και τώρα με μέτρα πρέπει να καταπολεμήσουμε κάποιες από αυτές. Το φορολογικό πρόγραμμα του Μπάιντεν είναι σημαντικό διότι θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα προσφέρει κεφάλαια για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση της κοινωνίας».

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Το «φρένο του χρέους» καταδικάζει τη γερμανική οικονομία

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin