Image default
Πολιτική

Γεννηματά: Καθολικός εμβολιασμός, στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στον τουρισμό

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους των Ξενοδόχων από τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και εκπροσώπους της ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού και σωματείων των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στις συζητήσεις ήταν παρόντες οι αρμόδιοι βουλευτές Γιώργος Φραγγίδης και Δημήτρης Μπιάγκης και ο Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

Μετά τις τηλεδιασκέψεις η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το «άνοιγμα» του Ελληνικού Τουρισμού γίνεται και εφέτος με μεγάλες δυσκολίες λόγω της πανδημίας, που εντείνονται όμως από τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικά τα προβλήματα που προκάλεσε η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας, να μας χαρακτηρίσει ως πορτοκαλί χώρα. Είναι επιβεβλημένο να παρθούν πρόσθετα μέτρα. Ώστε να εγγυηθούμε την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων, αλλά και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, η απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Θεωρούμε ως αναγκαίο:

1) Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το «Πράσινο Πιστοποιητικό» με την Ε.Ε. και να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες με τις τρίτες χώρες για την έλευση και αναχώρηση των τουριστών. Ιδιαίτερα να ληφθεί μέριμνα για την επιτάχυνση διενέργειας των «τεστ αναχώρησης» (με rapid tests) που απαιτούνται από ορισμένες χώρες, χωρίς επιβάρυνση των επιχειρήσεων αλλά με σχετική επιδότηση από το κράτος.

Επίσης να προχωρήσει άμεσα ο καθολικός εμβολιασμός των εργαζομένων στο σύνολο των Τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ήδη έχουμε προτείνει. Επισημαίνουμε ότι η Κρήτη και η Ηπειρωτική Ελλάδα έχουν μείνει εκτός του σχετικού Κυβερνητικού Προγραμματισμού.

2) Είναι επιβεβλημένο να επιδοτηθούν τα ξενοδοχεία για τα πάγια έξοδά τους ή και με προγράμματα ανάλογα της εστίασης, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για την διασφάλιση της επαναλειτουργίας της.

Επίσης προτείνουμε:

• Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% για 4 μήνες, με την υποχρέωση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων τους. Ώστε να αποτραπεί ένα κύμα απολύσεων.

• Την μείωση του ΦΠΑ σε Τουρισμό-εστίαση στο 6% για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους και την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ για τα Νησιά του Αιγαίου.

• Ένα γενναίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

3) Η κοινή προσπάθεια που απαιτείται για να μη χαθεί και αυτή η χρονιά, προϋποθέτει και την στήριξη των εργαζομένων σε Τουρισμό και εστίαση.

Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς ζουν για πολλούς μήνες με 534 ευρώ, μετά την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να μη δεχθεί το Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας που προτείναμε. Σε όσες μονάδες δεν άνοιξαν ή καθυστερούν να ανοίξουν, η στήριξη των εργαζομένων πρέπει να συνεχισθεί, και για τις περιπτώσεις μονομερών αναστολών των συμβάσεων τους. Και να διασφαλισθεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψηςτους, όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις του χώρου. Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει επίσης να κατοχυρώσει τα δικαιώματα και τα ένσημα όσων τέθηκαν σε μονομερή αναστολή εργασίας, ώστε να μπορούν να λάβουν τα επιδόματά τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ

Κάλυμνος: 13χρονη κατήγγειλε τον σύντροφο της μητέρας της για βιασμό

Στα 2.167 τα νέα κρούσματα – 683 οι διασωληνωμένοι, 55 θάνατοι

Σχετικα αρθρα

Πέτσας στον ΣΚΑΪ 100,3: Οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα – Αντλήθηκαν 27,5 δισ. ευρώ

admin

Kύπρος: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοινώνει σήμερα το νέο κυβερνητικό σχήμα

admin

Μητσοτάκης: Ελλάδα – Αίγυπτος πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης, ευθυγραμμισμένα τα συμφέροντά μας

admin

Συνάντηση Κικίλια-Κυριακίδου και επίσκεψη στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας»

admin

Μητσοτάκης: Ανασχηματισμός το 2022

admin

ΚΙΝΑΛ: Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο με τους ευρωσοσιαλιστές η Γεννηματά

admin

Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο

admin

Διάγγλεμα Ερντογάν: Τι είπε για τις συναντήσεις με Μητσοτάκη, Μπάιντεν, Μακρόν

admin

Δένδιας για Λευκορωσία: Ενδεχόμενο δίωξης από Ελλάδα για την πειρατεία σε αεροσκάφος της Ryanair

admin

Την Τρίτη στη Γερουσία το νέο νομοσχέδιο για αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

admin

Μητσοτάκης προς πατριάρχη Θεόδωρο Β’: Αμέριστη η συμπαράστασή μας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

admin

Δένδιας: Δεν έχουμε ξεχάσει την πειρατεία στο αεροσκάφος της Ryanair – Εξετάζεται η πιθανότητα ποινικής δίωξης

admin