Image default
Οικονομία

Γιάννης Τσακίρης: Μέσα στον Ιούνιο έρχεται το νέο ΕΣΠΑ

Στο νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης που θεωρητικά «έχει ήδη έρθει», αναφέρθηκε ο υφυπουργός για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ο κ. Τσακίρης έκανε γνωστό ότι το νέο ΕΣΠΑ θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο, εκφράζοντας την εκτίμηση του ότι στις αρχές του Ιουλίου θα έχουν υπογραφεί για να ξεκινήσουν, ακολούθως, το ερχόμενο φθινόπωρο, οι σχετικές προσκλήσεις και χρηματοδοτήσεις. «Θέλουμε να είναι πιο απλουστευμένο», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας: «Σκεφτόμαστε μεγάλες, εμβληματικές προσκλήσεις. Ό,τι είναι πιο ώριμο θα χρηματοδοτείται, δεν θα περιμένουμε όταν ωριμάσει κάτι».

Επισημαίνεται ακόμως πως ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται μια «γέφυρα» μεταξύ παλαιού και νέου ΕΣΠΑ τους επόμενους μήνες. Υπάρχει μια καλή ροή σχετικά με τους πόρους, με μικρά χρηματοδοτικά κενά, προσέθεσε, ωστόσο υπογράμμισε «έχουμε μείνει πίσω σαν χώρα όσον αφορά στην πολιτική με το ΕΣΠΑ. Για αρκετές προγραμματικές περιόδους χάναμε το βήμα μας. Για παράδειγμα, τα δίκτυα φυσικά αερίου εκτός πόλεων δεν χρηματοδοτούνται πλέον, αφού το αέριο για την ΕΕ θεωρείται πλέον ορυκτό καύσιμο».

Αναφορικά με τη συνδυαστική χρηματοδότηση, ανέφερε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές και το ΕΣΠΑ έχει μεγαλύτερο περιθώριο. Οπότε, όλα τα έργα μπορούν συνδυαστικά να χρηματοδοτηθούν όπως πρέπει».

«Το έλλειμα ρευστότητας στην Ελλάδα ήταν τρομακτικό όλους αυτούς τους μήνες του lockdown και της πανδημίας. Χωρίς το ΕΣΠΑ θα είχαμε πρόβλημα, ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια του. Χρηματοδότησε μέχρι και δράσεις Υγείας» ανέφερε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Πλέον βρισκόμαστε στη μετά – covid εποχή και κοιτάμε την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα για την εστίαση αφορά την επανεκκίνηση του κλάδου. Το ίδιο ισχύει και για τον ξενοδοχειακό κλάδο», σημείωσε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για τις startups, μίλησε για ένα «θαύμα» στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με την παρουσία τους. «Μικρές εταιρείες προσελκύουν πολύ μεγάλα ποσά από το εξωτερικό. Θα μας φέρουν γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη», προέβλεψε.

Θετικά αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα ένας κόμβος προσέλκυσης επιχειρήσεων που προάγουν την έρευνα και την τεχνολογία. «Να επενδύσουμε περισσότερο στη γνώση για να προσλάβουμε ικανούς εργαζόμενους», πρότεινε ο κ. Τσακίρης, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Είμαι αισιόδοξος για την Ανάπτυξη και υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης και σημαντικά μηνύματα για ξένες επενδύσεις και βιώσιμη Ανάπτυξη», είπε ανακεφαλαιώνοντας.

Σχετικα αρθρα

Η μάσκα επιστρέφει στις ΗΠΑ

admin

Ο τζίρος λιανεμπορίου προάγγελος διψήφιας ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο

admin

Πέρασαν τα stress tests οι τράπεζες

admin

Ο ιταλικός τουρισμός θύμα της Δέλτα – Αντέχουν Ελλάδα, Ισπανία – Γαλλία

admin

Εξαγωγές: Σημαντικός προορισμός η Ολλανδία για την ελληνική φέτα και το γιαούρτι

admin

Γιατί βουλιάζει η Amazon

admin

Κίνα-κεντρική τράπεζα: Συνετή και ευέλικτη νομισματική πολιτική και το β’ εξάμηνο

admin

Σε ελεύθερη πτώση… ο τεχνολογικός δράκος

admin

Οι 1+3 επιλογές για την εξόφληση πρόσθετου φόρου

admin

Eurobank: Έντονη μεταβλητότητα στην αγορά εργασίας

admin

Voucher 200 – Τέλος Αυγούστου οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

admin

Ιταλία: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Πυρκαγιές σε Παλέρμο και Σικελία

admin