Image default
Οικονομία

Ρέγκλινγκ-Φόρουμ Δελφών: Ενισχύεται ο διεθνής ρόλος του ευρώ

Για τον ρόλο και το μέλλον του ευρώ, τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκόσμια συζήτησαν ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κι ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Πήγαμε στο ευρώ λόγω των πολλών κρίσεων που γνωρίσαμε ως Ευρώπη» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ στην εισαγωγική του τοποθέτηση. Όπως ανέφερε, δημιουργήθηκε ένα ισχυρό νόμισμα, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το δολάριο, προσθέτοντας ότι 50 χώρες έχουν συνδεθεί με το κοινό νόμισμα.

Το ευρώ, σημείωσε, θα γίνει πιο ελκυστικό στους διεθνείς επενδυτές με την αύξηση των κοινών εκδόσεων χρέους από την ΕΕ, όπως αυτές για το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE και για το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα εκτινάξουν στα 2 τρισ. ευρώ το μέγεθός τους. «Διαβάζω πολλές φορές ότι στόχος του ευρώ είναι να αντικαταστήσει το δολάριο, αλλά αυτό δεν ισχύει» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Στην ερώτηση μήπως η Ε.Ε. έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ως προς τα εργαλεία που προσφέρει, όπως η έκδοση χρέους σε ευρώ ή ενιαία τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών, ο κ. Ρέγκλιγκ τόνισε πως «σε θέματα πληρωμών μοιάζουμε πολύ, αλλά ως προς τα παραπάνω διαφέρουμε. Μας απασχολούν, όμως, κι εργαζόμαστε γι’ αυτά. Αυτά θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς θα την καταστήσουν θελκτική σε επενδυτές» επισήμανε.

Πόσο κοντά, όμως, είναι η ενιαία τραπεζική ένωση; Θα χρειαστούν χρόνια, σημείωσε, αλλά, όπως ανέφερε, η Ε.Ε. έχει «πιάσει» τους δύο από τους τρεις πυλώνες που απαιτούνται, την εποπτική αρχή και το ταμείο για την τραπεζική εκκαθάριση. Όπως συμπλήρωσε, «ο τρίτος πυλώνας που λείπει είναι οι κοινές εγγυήσεις για καταθέσεις και ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων». Η διακυβέρνηση Τραμπ μας οδήγησε στην επίσπευση της τραπεζικής ένωσης, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, ενώ υπογράμμισε πως ο δρόμος είναι καθαρός και δεν υπάρχει φόβος να «ξεφύγει» γεωπολιτικά το ευρώ και να ευθυγραμμιστεί με την Κίνα και τη Ρωσία κατά του δολαρίου, καθώς «με τον Μπάιντεν η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά».

Επιπλέον, εξήρε τη συνεισφορά την ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης με «όχημα» το ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία οι οικονομίες να μην είναι εξαρτώμενες από ένα μόνο νόμισμα, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρίσεις που μπορούν να ανακύψουν.

«Στην παγκόσμια οικονομική ιστορία ένα νόμισμα χρειάζεται πολλές δεκαετίες για να γίνει ισχυρό σε διεθνές επίπεδο. Αυτό συνέβη όταν το αμερικανικό δολάριο αντικατέστησε τη βρετανική στερλίνα ή όταν πιο πριν η στερλίνα αντικατέστησε το ολλανδικό φιορίνι (γκίλντερ)» είπε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο θα υπάρξουν όλο και περισσότερες χώρες που θα αποφασίσουν να έχουν αποθέματα σε ευρώ. «Η Κίνα το έπραξε ήδη εκδίδοντας ομόλογα σε ευρώ» ανέφερε.

Κλείνοντας ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι σε 20 με 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα παγκοσμίως, το ευρώ, το δολάριο και το κινεζικό γουάν.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Προς αναθεώρηση στρατηγικής στη νομισματική πολιτική

admin

Νέος πτωχευτικός: Τα βήματα για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας

admin

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει σε εμπορικά καταστήματα και σουπερμάρκετ

admin

BofA: Στο 5,1% αναβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα

admin

Ο Μάικλ Μπέρι προειδοποιεί για τη «μητέρα όλων των κραχ»

admin

Γιατί η Fed «γκρεμίζει» τις αγορές

admin

Ελληνικό: Η επόμενη μέρα άρχισε – Τα έργα που ξεκινούν

admin

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Οι αλλαγές που «φέρνει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Οι τράπεζες να αναγνωρίσουν τα ΜΕΔ της πανδημίας

admin

Θ. Σκυλακάκης: «Αν έρθει 4ο κύμα, θα είναι πολύ μεγάλη η ζημιά. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί»

admin

Θ. Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα κρίσιμο μέρος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει

admin

“Μάστιγα” το παρεμπόριο – Ανησυχητική στροφή στο ηλεκτρονικό

admin