Image default
Τράπεζες

Ξεκινούν από σήμερα οι πλειστηριασμοί – 500 μεγάλα ακίνητα στο σφυρί ως το τέλος Μαιου

Από σήμερα ξεκινάει να χτυπά το σφυρί των πλειστηριασμών για τα ακίνητα που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία «κορονόπληχτων».

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να σημειωθεί πως για αυτόν τον μήνα έχουν προγραμματιστεί περί τους 500 πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούν ως επί τω πλείστον επαγγελματικά ή άλλα πολυτελή ακίνητα.

Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία των «κορονόπληχτων» αυτή εμφανίζεται προστατευμένη έως τις 31/5/21. Ωστόσο όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές έως ότου ξαναρχίσει η διαδικασία ουσιαστικά η διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων θα οδηγήσει την έναρξη αυτών των πλειστηριασμών από το Σεπτέμβριο. Οι πλειστηριασμοί που έχουν αναβληθεί για το παραπάνω διάστημα και ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία αριθμούν τους 400.

Ασφαλώς ωστόσο ούτε οι τράπεζες ούτε οι servicers εμφανίζονται ευχαριστημένοι από τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν συντελεστεί στο θέμα των πλειστηριασμών και εκτιμούν πως για φέτος οι πλειστηριασμοί που θα λάβουν χώρα θα είναι περίπου οι μισοί ίσως και λιγότεροι από τους προγραμματισμένους. Έτσι η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις σε ότι αφορά τις ανακτήσεις παραμένει ισχυρή τουλάχιστον για τους servicers που είναι ένα θέμα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Από την άλλη πλευρά πίσω παραμένει το θέμα των οργανισμού που θα αναλάβει την πρώτη κατοικία των πληγέντων και των αναξιοπαθούντων με στόχο την ενοικίαση σε αυτούς και αργότερα την εξαγορά από αυτούς αν τούτο καταστεί εφικτό. Το σχέδιο νόμου με βάση τις καινούριες ημερομηνίες είχε προσδιοριστεί για το Πάσχα αλλά τώρα δεν αναμένεται να είναι έτοιμο προς συζήτηση πριν το τέλος του Ιουνίου.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως το θέμα των πλειστηριασμών θα οδηγήσει τράπεζες και servicers λόγω του χαμένου χρόνου να κινηθούν επιθετικότερα στα μεγάλης αξίας ακίνητα χωρίς ωστόσο να διαμορφώσουν και προϋποθέσεις διάλυσης των τιμών. Αντιθέτως, ηπιότερα θα κινηθούν στα ακίνητα μικρότερης αξίας και στις κατοικίες.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των πλειστηριασμών και των πράξεων που προηγούνται αυτών έχει πολύ απασχολήσει servicers και τράπεζες από τις αρχές του έτους και έχει θέσει εκτός προβλέψεων του προϋπολογισμούς και τις εκτιμήσεις τους σε αυτό το θέμα.

Από την άλλη πλευρά αναμένεται να διαμορφωθούν και οι καινούριες συνθήκες οι οποίες θα αφορούν το νόμο Κατσέλη, και τον επαναπροσδιορισμό των δικασίμων. Εκτιμάται πως από εκείνους που βγαίνουν εκτός νόμου προκύπτει νέα ύλη πλειστηριασμών όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.

Σχετικα αρθρα

Άρθρο του Γιάννη Στουρνάρα στην Handelsblatt: «Η κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία»

admin

Deutsche Bank: Το ναυτιλιακό στοίχημα του ενός δισ. δολαρίων

admin

Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

admin

Πότε θεωρούνται καταχρηστικά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

admin

Τράπεζες: Μόνιμο το όριο 50 ευρώ για ανέπαφες συναλλαγές χωρίς pin

admin

Τράπεζες: Οι τιμές στόχοι των επενδυτικών οίκων

admin

«Hρακλής»: Πάνω από 24 μήνες η περίοδος χάριτος των servicers

admin

Σε πέντε άξονες οι μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Τρ.Πειραιώς: €634 εκατ. κέρδη προ προβλέψεων το 1ο τρίμηνο

admin

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Πτωχευτικό, «ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά

admin

JP Morgan: Οverweight για ΕΤΕ και Πειραιώς, neutral για Alpha και Eurobank

admin

Γιώργος Ζαββός: Οι βιώσιμες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα στηριχθούν με κάθε μέσο

admin