Image default
Πολιτική

Φόρουμ Δελφών-Κουμουτσάκος: Παράγοντας αστάθειας, έντασης και συγκρούσεων η τουρκική πολιτική

Στο μεγάλο παιχνίδι ανακατανομής συμφερόντων και ισχύος που εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή μας, σε ένα γεωγραφικό χώρο που ξεκινά από την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο και εκτείνεται έως τη Συρία και τη Λιβύη με κεντρικό μέτωπο τριβών το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Κουμουτσάκος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υπογράμμισε πως το κοινό χαρακτηριστικό των περιοχών που επικρατεί αυτή η ένταση, αβεβαιότητα και σύγκρουση, είναι – με βάση την ιστορία και τη γεωγραφία – ότι όλες υπήρξαν τμήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σημείωσε πως σήμερα στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων βρίσκεται η Τουρκία του Ερντογάν που με νεο-oθωμανική πολιτική επιχειρεί να έχει παρουσία και επιρροή σε πρώην oθωμανικά εδάφη.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως η νεο-οθωμανική πολιτική εκφράζεται με τρεις πολιτικές:

α) Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που σηματοδοτεί την προσπάθεια του Ερντογάν να ασκήσει στρατηγικό έλεγχο σε τρεις θάλασσες, τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

β) Τη σταθερή αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης.

γ) Tην ενίσχυση και ενδυνάμωση της αμυντικής της βιομηχανίας, που λειτουργεί ως υποστηρικτικό επιχειρησιακό μέσο των επιδιώξεών της.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως η τουρκική πολιτική είναι παράγοντας αστάθειας, έντασης και συγκρούσεων. Υπογράμμισε πως το μεγάλο παιχνίδι στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου είναι ταυτόχρονα ενεργειακό, γεωστρατηγικό, ιδεολογικό και πολιτισμικό. Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως αυτός είναι ο βασικότερος λόγος της άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής των μεγάλων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ε.Ε, η οποία ωστόσο δεν διαθέτει ενιαία και συνεκτική πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στη πολιτική και στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Δύση έναντι της Τουρκίας, ο Γ. Κουμουτσάκος έκανε αναφορά στο συνδυασμό δύο πολιτικών. Την πολιτική ανάσχεσης και την πολιτική διαλόγου. Και εμφατικά σημείωσε πως αν σήμερα αναζητήσουμε σε ποια μίξη θα συνδυάζονταν οι δύο αυτές πολιτικές στις παρούσες συνθήκες, ανέφερε πως θα χρειαζόταν μια αναλογία 3 προς 2. Τρία μέρη ανάσχεσης και δύο μέρη διαλόγου. Δηλαδή, αυτό που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και θα πρέπει να εφαρμόσει και η ΕΕ ως ενιαία πολιτική οντότητα.

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει με προσοχή και να διαβάσει σωστά το γεωστρατηγικό χάρτη και τόνισε: Και επιτέλους να αντιληφθεί πως δυνητικά κινδυνεύει από την πρόκληση μιας «δαγκάνας» παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, τόσο από την Ανατολή όσο και από τα Λιβυκά παράλια στο Νότο. Υπογράμμισε πως η τουρκική παρουσία στη Λιβύη πρέπει να ανασχεθεί και τα στρατεύματα και οι μισθοφόροι της να αποχωρήσουν, διαφορετικά θα συμβεί το κακό αλλά υπαρκτό σενάριο όπου η Τουρκία θα είναι σε θέση να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές από δύο διαδρόμους, Ανατολικό και Δυτικό.

- -

Σχετικα αρθρα

Διάγγλεμα Ερντογάν: Τι είπε για τις συναντήσεις με Μητσοτάκη, Μπάιντεν, Μακρόν

admin

Δένδιας για Λευκορωσία: Ενδεχόμενο δίωξης από Ελλάδα για την πειρατεία σε αεροσκάφος της Ryanair

admin

Την Τρίτη στη Γερουσία το νέο νομοσχέδιο για αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

admin

Μητσοτάκης προς πατριάρχη Θεόδωρο Β’: Αμέριστη η συμπαράστασή μας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

admin

Δένδιας: Δεν έχουμε ξεχάσει την πειρατεία στο αεροσκάφος της Ryanair – Εξετάζεται η πιθανότητα ποινικής δίωξης

admin

ΗΠΑ: Στη Γερουσία την Τρίτη το νέο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα

admin

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο: Συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας

admin

Χάικο Μάας: «Σχετικά εποικοδομητικές» οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία

admin

Μητσοτάκης από την Αίγυπτο: Η τουρκοκυπριακή πρόταση για δύο κράτη δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση

admin

Μητσοτάκης-Κάιρο: Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές

admin

«Μήνυμα» Αλ Σίσι στη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

admin

Στην Αθήνα η Κυριακίδου- Συναντήσεις με τον Μητσοτάκη και τον Κικίλια

admin