Image default
Οικονομία

ΗΠΑ – ΕΕ: Στο τραπέζι ξανά οι δασμοί για χάλυβα και αλουμίνιο

Την επανέναρξη συνομιλιών για να «επιλυθεί το πρόβλημα» της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα και αλουμινίου ανακοίνωσαν σήμερα Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, ανοίγοντας το δρόμο της άρσης των τιμωρητικών δασμών που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν εδώ και τρία χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε στα μέσα του 2018 να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο των Ευρωπαίων, οι οποίοι ανταπάντησαν με τη φορολόγηση διαφόρων αμερικανικών προϊόντων, όπως τα τζιν ρούχα, οι μοτοσικλέτες και το μπέρμπον.

Οι δασμοί αυτοί θα παραμείνουν σε ισχύ αλλά η ΕΕ δεσμεύεται να μην τους αυξήσει, σε αντίθεση με αυτό που προέβλεπε να κάνει από την 1η Ιουνίου, όπως εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ύστερα από χρόνια μεγάλης έντασης υπό την κυβέρνηση Τραμπ, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον εισήλθαν σε μια φάση αποκλιμάκωσης με τον Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο εταίροι έχουν ήδη ανακοινώσει ανακωχή στις αρχές Μαρτίου για τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της παλαιάς διαμάχης Airbus-Boeing, την οποία ελπίζουν να επιλύσουν έως τον Ιούλιο.

ΕΕ και ΗΠΑ αναγνωρίζουν «την ανάγκη να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις» για να διατηρηθούν «οι κρίσιμές τους βιομηχανίες» απέναντι στην παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα και αλουμίνιου «που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε τρίτα μέρη», σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους. Αναφέρονται επίσης σε «χώρες όπως η Κίνα, που υποστηρίζουν πολιτικές οι οποίες προκαλούν στρέβλωση στο εμπόριο».

Κοινός στόχος είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία «πριν από το τέλος του έτους». Συμφωνούν να «χαράξουν μια πορεία για να βάλουν τέλος στις διαφορές τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ύστερα από την επιβολή από τις ΗΠΑ δασμών στις εισαγωγές που προέρχονται από την ΕΕ».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη  Πέμπτη από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εμπορίου σε συνεδρίαση με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλέπεται τηλεδιάσκεψη με την Αμερικανίδα αντιπρόσωπο για το Εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν από τον Ιούνιο του 2018 δασμούς 25% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και 10% σε αυτές του αλουμινίου.

Η ΕΕ ανταπάντησε φορολογώντας τις μοτοσικλέτες, όπως τις Harley-Davidson, τα τζιν ρούχα (μεταξύ των οποίων τα Levi’s), ή ακόμα και τον καπνό, τον αραβόσιτο, το ρύζι ή και τον χυμό πορτοκαλιού από τις ΗΠΑ.

- -, AFP

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Το «φρένο του χρέους» καταδικάζει τη γερμανική οικονομία

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin