Image default
Ευρώπη

Η συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί προβλήματα στη συνοχή του ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και βασικός γνώμονας των αποφάσεων και κινήσεών της είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τόνισε ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη δημοσιογράφο του Open TV Αλεξία Τασούλη.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος «το να προεδρεύω στην σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημαίνει ότι στο πρόσωπο μου αναγνωρίζεται η ποιότητα και η αξία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

Σημείωσε πως η «Ευρώπη γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες αποτρεπτικές δυνατότητες και άρτια εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις».

Για το ζήτημα της αμυντικής διπλωματίας της Ελλάδας ανέφερε πως «οι συμμαχίες που έχουμε συνάψει με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναδεικνύουν τον ενεργό ρόλο της αμυντικής διπλωματίας της χώρας. Είναι χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ΝΑ Ευρώπη».

Για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη στάση του ΝΑΤΟ, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πώς «το ΝΑΤΟ δε θέλει να βλέπει εντάσεις στο εσωτερικό του ανάμεσα σε συμμάχους» και για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε από τη συμμαχία ένας μηχανισμός αποκλιμάκωσης της έντασης, έτσι ώστε να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο ανάμεσα στις στρατιωτικές διοικήσεις Ελλάδας και Τουρκίας». Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή την εποχή είναι μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στη συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία πρέπει να συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σημείωσε πως είναι ένα κανάλι διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο, με τον επόμενο γύρο διαλόγου με την Άγκυρα να λαμβάνει χώρα στα τέλη Μαΐου.

Πρόσθεσε πως τα ΜΟΕ είναι μια ανοιχτή γραμμή και κανάλι επικοινωνίας των στρατιωτικών μονάδων Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο να συμβάλλουν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση και να αποφευχθεί ένα τυχόν θερμό επεισόδιο. Ωστόσο, συμπλήρωσε οτι τα ΜΟΕ καθίστανται ατελέσφορα όταν υπάρχουν προκλητικές συμπεριφορές, όπως οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Για το ζήτημα δηλώσεων τούρκων υπουργών που κάνουν λόγο πολλές φορές ότι δεν μπορούν ανώτατοι έλληνες αξιωματούχοι όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός να επισκέπτονται νησιά της χώρας, ο υπουργός τόνισε πως «δεν μπορεί κανένας τούρκος αξιωματούχος να λέει σε έλληνα αξιωματούχο όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχου το που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα».

Όσον αφορά το θέμα της αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών που ζητάει η Τουρκία ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πώς «ζήτημα αποστρατικοποίηση των νησιών δεν υφίσταται. Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται. Βάση του κυριαρχικού μας δικαιώματος, θα προστατεύουμε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας του ελληνικού κράτους θεωρούμε ότι απειλείται».

Κλείνοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας πως είναι αναγκαία προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτρεπτικής ισχύς τους. «Το ζήτημα της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδος δεν αποτελεί μόνο προαπαιτούμενο για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και παράγοντα που θα της επιτρέψει να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε.

Σχετικα αρθρα

Απ. Τζιτζικώστας: Να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

admin

Παρατεταμένο χειροκρότημα στον Ντράγκι, κατά την βράβευσή του για τον ρόλο του στην Ευρώπη

admin

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο

admin

Μετά τις ΗΠΑ, αποχωρεί και η Ρωσία από τους «Ανοιχτούς Ουρανούς» για τον έλεγχο των εξοπλισμών

admin

ΕΕ: Δικαστήριο υποχρεώνει την ΑstraΖeneca να παραδώσει 50 εκατ. δόσεις ως τέλος Σεπτεμβρίου

admin

1,5 δισ. downloads σε χρηματοοικονομικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα

admin

NextGenerationEU: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

admin

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023

admin

Η Ε.Ε. προκηρύσσει για πρώτη φορά πρόσκληση για συμπράξεις στον τομέα της δημοσιογραφίας αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ

admin

Εγκρίθηκε η ευρωπαϊκή στήριξη ύψους 166,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη

admin

Talk of the market: Ανθεκτικότητα και θετική αντίδραση το ζητούμενο

admin