Image default
Πολιτική

Πελώνη: Οι πέντε ζώνες άμυνας του τουρισμού ενάντια στην πανδημία

Με την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και ειδικά στο μέτωπο του τουρισμού ξεκίνησε την τοποθέτησή της κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως είπε, η χώρα μας ξεκίνησε ήδη την πορεία για τη νέα κανονικότητα. Μετά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και των σχολείων είμαστε τώρα στην επόμενη φάση.

Διανύουμε κιόλας τις πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα του τουρισμού και των μουσείων, την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής μηνυμάτων και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ για το άνοιγμα του τουρισμού δημιουργήθηκαν πέντε ζώνες άμυνας:

-Η πρώτη αφορά τις πύλες εισόδου. Όλοι οι ταξιδιώτες οφείλουν να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι τους και να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του), είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την ημερομηνία νόσησης.  

Από την 1η Ιουνίου  θα γίνει ενεργοποίηση του Green Pass.

-Η δεύτερη ζώνη -και πάλι στις πύλες εισόδου-  αφορά  στη διενέργεια στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ.


-Η τρίτη αφορά στη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της χώρας. 


-Η τέταρτη αφορά στην εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων για τις δραστηριότητες  στον τουρισμό. 

-Και η πέμπτη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Μιλώντας δε για τον εμβολιασμό, είπε πως ήδη γίνει ήδη περίπου 4.300.000 εμβολιασμοί, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.550.000 συμπολίτες μας και συνεχίζουμε με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Τόνισε δε πως είναι ανάγκη να υπάρξει σεβασμός των μέτρων από όλους ώστε να συνεχίσουμε με ασφάλεια και να αποφύγουμε επιδημιολογικές εξάρσεις. «Είναι ταυτόχρονα ανάγκη να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και -πάνω απ όλα- να σπεύσουμε για εμβολιασμό. Να ενημερώσουμε όσους διστάζουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Να γίνει κοινή πεποίθηση ότι αυτή είναι η ασπίδα για την προστασία μας και την επανάκτηση της ελευθερίας μας. Ότι, με αυτό το όπλο, θα νικήσουμε τον ιό. Και το όπλο αυτό κανένας δεν πρέπει να το στερηθεί. Το οφείλουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας».

Δείτε το briefing:

Αναφερόμενη στους ελέγχους που γίνονται και έχουν εντοπίσει σωρεία παραβάσεων η κυρία Πελώνη είπε: «Είναι απαραίτητο και οι επαγγελματίες να συμμορφώνονται στους ειδικούς όρους λειτουργίας.  Τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Το Σάββατο σε  72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων,  επιβλήθηκαν πρόστιμα  151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις.  Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους  και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους».

Για την οικονομία και τις προοπτικές της

Όπως είπε η κυρία Πελώνη, είναι εξαιρετικά σημαντικό -όπως ήδη επισημαίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- το γεγονός ότι η χώρα μας κατάφερε να μετριάσει την ύφεση και να στηρίξει την απασχόληση.

«Διατέθηκαν για το σκοπό αυτό περίπου 24 δισ. ευρώ  το 2020 και διατίθενται επιπλέον 15,5 δισ. τη χρονιά που διανύουμε. Από αυτά περίπου 3 δισ. θα δοθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών το αμέσως επόμενο διάστημα», σημείωσε.

Αφορούν κυρίως:


 

  • Την ολοκλήρωση του έβδομου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής». 
  • Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα ΙΙ». 
  •  Την επιδότηση μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.
  •  Την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» για τους εργαζόμενους.
  •  Τη νέα δράση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων  της εστίασης για την οποία άνοιξε ή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.
  • Τα προγράμματα στήριξης επιμέρους τομέων, ανάμεσα στα οποία το πρόγραμμα  ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων και το πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση στο χώρο των δικηγόρων.
  •  

Εν τω μεταξύ, καταρτίζεται ήδη πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες για προγράμματα στήριξης και σε άλλους τομείς.

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα μπαίνει σταδιακά σε μια νέα εποχή οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής ανάτασης. Όπως ήδη εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 4,1%  και το 2022 το 6% του Α.Ε.Π, σημείωσε η κυρία Πελώνη.

Για την κατάσταση στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, η κ. Πελώνη παρέπεμψε στις δύο ανακοινώσεις του υπουργείο Εξωτερικών και στην επικοινωνία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για το θέμα.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Ανοίξαμε, αλλά δεν χαλαρώνουμε»: Ανησυχία για τις παραβάσεις στην εστίαση και τα «κορωνοπάρτι»

Δεύτερη θρόμβωση ο 35χρονος που έκανε AstraZeneca στην Κρήτη: «Δεν είχα υποκείμενα νοσήματα…»

Crash test των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca: Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης προς πατριάρχη Θεόδωρο Β’: Αμέριστη η συμπαράστασή μας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

admin

Δένδιας: Δεν έχουμε ξεχάσει την πειρατεία στο αεροσκάφος της Ryanair – Εξετάζεται η πιθανότητα ποινικής δίωξης

admin

ΗΠΑ: Στη Γερουσία την Τρίτη το νέο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα

admin

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο: Συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας

admin

Χάικο Μάας: «Σχετικά εποικοδομητικές» οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία

admin

Μητσοτάκης από την Αίγυπτο: Η τουρκοκυπριακή πρόταση για δύο κράτη δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση

admin

Μητσοτάκης-Κάιρο: Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές

admin

«Μήνυμα» Αλ Σίσι στη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

admin

Στην Αθήνα η Κυριακίδου- Συναντήσεις με τον Μητσοτάκη και τον Κικίλια

admin

Άφιξη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο – Θερμή υποδοχή

admin

Δένδιας-Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Θα επαναλάβουμε τη σαφή και δεδηλωμένη άποψη για Τουρκία

admin

Έφτασε στην Αίγυπτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin