Image default
Οικονομία

Γ.Σ. ΣΕΒΕ: «Το ελληνικό χρέος είναι ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης».

Tην αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά και την πεποίθηση ότι «το χρέος δεν είναι πια εμπόδιο για την Ελλάδα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Optima Bank, Γεώργιος Τανισκίδης, μιλώντας από το βήμα της 46ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) στη Θεσσαλονίκη.

Η αισιοδοξία του εκπορεύεται, όπως είπε, από το γεγονός ότι έγινε εξαιρετική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, με παράλληλη «μεταμόρφωση» του κράτους, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, τη διοικητική αναδιοργάνωση και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας («αν έχετε κατοχυρωμένη επωνυμία, φτιάχνετε πλέον εταιρεία σε μια μέρα» είπε χαρακτηριστικά).

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας εποχής ανάπτυξης και οικονομικού μετασχηματισμού» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στο χρέος υποστήριξε ότι, με δεδομένο και το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον -χαμηλό κόστος χρήματος και χαλαρή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες- «το χρέος της Ελλάδας είναι ουσιαστικά ένα “perpetual bond” (σ.σ. ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης)».

Τεκμηριώνοντας την πεποίθησή του, επισήμανε ότι το 2011 η μέση διάρκεια του χρέους ήταν 6,3 έτη, ενώ σήμερα είναι 19,4 έτη μεσοσταθμικά και συμπλήρωσε ότι, στην ίδια περίοδο, το μέσο κόστος δανεισμού έπεσε από το 4,54% στο 1,72% και του νέου δανεισμού από το 5% στο 1%.

Σχετικά με τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, επισήμανε την ανάγκη κυβέρνηση, τράπεζες και επιχειρήσεις να κάνουν το βέλτιστο για την αξιοποίηση και απορρόφηση των πόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο καθένας χρειάζεται να κάνει το δικό του άριστο κουμάντο, γιατί αλλιώς θα μιλάμε για μνημειώδη αποτυχία».

Όσον αφορά τη συνεισφορά της Optima Bank στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, είπε χαρακτηριστικά: «έναν τομέα θέλουμε να δανειοδοτήσουμε, όλες τις επιχειρήσεις που δέκα χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται και βασανίζονται, και κατάφεραν να επιζήσουν. Θα σταθούμε δίπλα τους, από όποιον χώρο και αν προέρχονται».

Γ.Κωσταντόπουλος: «Το 2021 θα καταρριφθούν αρκετά ρεκόρ στις ελληνικές εξαγωγές»

Την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα καταρριφθούν αρκετά ρεκόρ στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες άνθισαν εν μέσω πανδημίας, διατύπωσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ Γεώργιος Κωνσταντόπουλος. Επισήμανε ότι η συνεχής άνοδος των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια δεν ήταν πυροτέχνημα, αλλά και για να κεφαλαιοποιηθεί χρειάζεται να υποστηριχθούν όλοι οι κλάδοι «και να μην εστιάσουμε στις καλές επιδόσεις των λίγων».

«Η ανάπτυξη θα έρθει μέσω των εξαγωγών. Κάθε τέσσερις μονάδες αύξησης των εξαγωγών συνεπάγονται μια μονάδα αύξησης του ΑΕΠ. Εστιάζοντας σε δράσεις στήριξης της εξωστρέφειας, μπορούμε να ελπίζουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» είπε και πρόσθεσε ότι είναι εφικτός ο στόχος για αύξηση των εξαγωγών (χωρίς τις υπηρεσίες) στο 25% ως ποσοστό του ΑΕΠ ώς το 2024, έναντι 18,1% σήμερα (και στο 50% του ΑΕΠ έναντι 39,5% σήμερα μαζί με τις υπηρεσίες).

Ο δρ Κωνσταντόπουλος επισήμανε ακόμα ότι ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την εξωστρέφεια εντάχθηκαν υπό την «μπαγκέτα» του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν και ότι «δρομολογούνται ευχάριστες εκπλήξεις για τις ελληνικές εξαγωγές». Τα ελληνικά προϊόντα, πρόσθεσε, κατακτούν νέες αγορές, που λίγο καιρό πριν θεωρείτο ασύλληπτο να τις «ξεκλειδώσουν», ενώ κατά την πανδημία οι Ελληνες εξαγωγείς «πέρασαν εξετάσεις με επιτυχία».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υπογράμμισε ωστόσο και την ανάγκη η Ελλάδα να τρέξει πιο γρήγορα για να προλάβει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και πρόσθεσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ως προς το τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ότι πλέον στηρίζει και όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Κατά τη γενική συνέλευση βραβεύτηκε για την προσφορά του στις ελληνικές εξαγωγές ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ Κυριάκος Λουφάκης, που ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος. Ο κ. Λουφάκης επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι για να μετατραπεί το brain drain σε brain gain χρειάζεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι ασφαλιστικές εισφορές, ιδίως για τους Έλληνες επιστήμονες που επιστρέφουν στην Ελλάδα. Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Παναγιώτης Χασάπης. _

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin

ΑΑΔΕ: Παρατάση καταβολής οφειλών λόγω της ειδικής διατραπεζικής αργίας

admin

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας

admin

Γιατί το κακάο έγινε «χρυσός» – Πότε θα φανεί η ακρίβεια στο ράφι

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 15% στα πονταρίσματα τον Ιανουάριο του 2024

admin

ΥΠΕΘΟ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

admin