Image default
NATIONAL BANK

Τι προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας

Στις 28 Μαΐου, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς, αναμένεται να παρουσιάσει και το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο φέρει την ονομασία “Ελληνική Τράπεζας Πρώτης Επιλογής”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση Μυλωνά πρόκειται να αναφερθεί στην ολοκλήρωση του τραπεζικού μετασχηματισμού της ΕΤΕ, ο οποίος ξεκίνησε περίπου τρία χρόνια πριν από τον ανταγωνισμό, και στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Οι βασικές στρατηγικές στηρίχθηκαν σε σειρά εμπροσθοβαρών κινήσεων, με στόχο την ενίσχυση του ισολογισμού προκειμένου οι τράπεζα να επωφεληθεί και ταυτόχρονα να στηρίξει την πραγματική οικονομία από το 2021 και μετά. Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε ο τραπεζικός μετασχηματισμός, δίνοντας έμφαση στην ανδιάρθρωση των λειτουργιών και στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προσωπικού, επιταχύνθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αναδιοργανώθηκε ο ρόλος του καταστήματος με παράλληλη εκπαίδευση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες για επέκταση των υπηρεσιών απομακριμένης τραπεζικής και προς επιχειρήσεις, ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων μέσω του Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι δύο τελευταίες κινήσεις ενισχύουν τα συνολικά κεφάλαια κατά 170 μονάδες βάσεις, απορροφώντας το κόστος των τιτλοποιήσεων και την απόσβεση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου. Κλειδί αποτελεί η ισχυρή κεφαλαιακή βάση και η δημιουργία οργανικής κερδοφορίας και, όπως έχει επισημάνει επανειλλειμένως η ΕΤΕ, δεν υπάρχει λόγος για αύξηση κεφαλαίου, δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και του υψηλού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Τώρα, η Εθνική Τράπεζα μέσα από το σχέδιο “Ελληνική Τράπεζα Πρώτης Επιλογής” εστιάζει στην ενίσχυση και δημιουργία νέων πηγών εσόδων, με στόχο την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Αυτό πρόκειται να επιτευχθεί κυρίως μέσω:

Πρώτον, τη στήριξη των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας, καθώς η Τράπεζα προγραμματίσει νέα δάνεια άνω των 5 δισ. ευρώ κυρίως προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση τους κλάδους της πράσινης ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας.

Δεύτερον, αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αναλαμβάνοντας την αξιολόγηση, συμβουλευτική, συγχρηματοδότηση και ενδιάμεση χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση) ώστε να προωθηθεί το νέο βιώσιμο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας με ορίζοντα έως το 2026.

Τρίτον, ενίσχυση οργανικών εσόδων μέσω συνεργειών και αξιοποίησης της 15ετούς συμφωνίας στον κλάδο των τραπεζοασφαλειών με τη CVC Partners.

Τέταρτον, με επιπλέον τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2022, στο πλαίσιο του Ηρακλή 2. Με τις τιτλοποιήσεις αυτές, η Εθνική Τράπεζα θα καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων μέσα στο 2021.

Πέμπτον, περαιτέρω επένδυση και αξιοποίηση στο ανθρώπινο δυναμικό με συνεχιζόμενη κατάρτιση,  δημιουργία εταιρικής κουλτούρας, ανάδειξης και προσέλκυσης ταλέντων, μέσω της ίδρυσης της NBG Academy.

Έκτον, την περαιτέρω ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και fintec σε όλα τα ψηφιακά και φυσικά κανάλια, με έμφαση στο V-banking και στο corporate banking, με παράλληλη επέκταση των δραστηριοτήτων μέσω API (ανάπτυξη κώδικα που δίνει πρόσβαση, πχ σε καταστήματα να κάνουν αίτηση και να εγκρίνεται ή απορρίπτεται αίτηση για δάνειο online).

Έβδομον, περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμόρφωσης με αυστηρούς κώδικες πολιτικής, εσωτερικού ελέγχου και πιστωτικού ελέγχου.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: “Τριβές” με την εθελουσία και οι πολιτικές συρρίκνωσης

admin

Π. Μυλωνάς: Όλοι οι δείκτες δείχνουν ανάπτυξη 7,5% φέτος

admin

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Σε 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 οι αναγκαίες επενδύσεις για την ενεργειακή προσαρμογή της Ελλάδας

admin

ΕΤΕ: Στρατηγική απόφαση η στήριξη των επιχειρήσεων

admin

ΕΤΕ: Ανακάμπτουν δυναμικά κατανάλωση και τουρισμός

admin

ΕΤΕ: Ανακάμπτουν δυναμικά κατανάλωση και τουρισμός

admin

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση κερδών μετά από φόρους 34%, στα €622 εκατ. το α’ εξάμηνο

admin

Εθνική Τράπεζα: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πανδημία – Πώς τα μέτρα στήριξης έθεσαν τις βάσεις της ανάκαμψης

admin

Εθνική Τράπεζα: Σημαντικό ενδιαφέρον από τις ΜμΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και μεγάλα κενά ενημέρωσης

admin

Στην κοινοπραξία υπό την doValue περνά το Frontier της Εθνικής Τράπεζας

admin

Διακοπές; go4more από την Εθνική Τράπεζα με κέρδος έως 20% στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις

admin

Eθνική Τράπεζα: Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης

admin