Image default
Επιχειρήσεις

Αγγελική Οικονόμου: Η μεγάλη πρόκληση στην στρατηγική της Νίκας

Σε αναπτυξιακή τροχιά παραμένει η Νίκας έπειτα απ’ το κρίσιμο βήμα επιστροφής σε κερδοφορία που επέτυχε πέρυσι. Αυτό υπογράμμισε στους μετόχους της εταιρείας η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κα Αγγελική Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ΓΣ που πραγματοποιήθηκε χθες. Έσπευσε, ωστόσο να επισημάνει πως το turnaround της εταιρείας αποτελεί μία μακρόχρονη διαδικασία, μία έμμεση παραδοχή ότι η πρόκληση παραμένει μεγάλη, ιδίως μετά και την σταδιακή επαναφορά της Creta Farms στην αγορά.

Και τούτο διότι η Νίκας ίσως ήταν η εταιρεία που κατάφερε να εκμεταλλευθεί όσο κανείς άλλο στον κλάδο τις «περιπέτειες» της άλλοτε Νο1 εταιρείας αλλαντικών στη χώρα κερδίζοντας τη προηγούμενη διετία το μεγαλύτερο μερίδιο απ’ τις απώλειες της κρητικής εταιρείας.

Κάτι που σε συνδυασμό με την σημαντική άνοδο της αγοράς στο κομμάτι του Retail πέρυσι λόγω της πανδημίας αλλά και της αποκλιμάκωσης των τιμών των πρώτων υλών που το 2019 είχαν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, έδωσαν το «καύσιμο» ώστε η στρατηγική των «ανταγωνιστικών τιμών» της Νίκας να μετουσιωθεί για πρώτη φορά σε καθαρό κέρδος.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είδε το 2020 αύξηση του κύκλου εργασιών της στα 57,7 εκατ. ευρώ, από 51,7 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας κέρδη μετά από φόρους ύψους 442.580 ευρώ έναντι ζημιών 3,07 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Το μερίδιο της στην εγχώρια αγορά αλλαντικών σε επίπεδο όγκου πωλήσεων έφθασε το 21,4% και σε αξίες το 20,7%.

Η στρατηγική της Νίκας ωστόσο φέτος αντιμετωπίζει δύο κινδύνους. Ο πρώτος αφορά το comeback που επιχειρεί η Creta Farms μετά την ιδιοκτησιακή αλλαγή και τη συνένωση της με τη Λακωνική Τροφίμων υπό τις κατευθύνσεις του κ. Δημήτρη Βιντζηλαίου. Ο δεύτερος, και πιο σοβαρός, είναι η ανοδική τροχιά που έχουν πάρει και φέτος οι τιμές των πρώτων υλών, ιδίως στο χοιρινό κρέας και στη γαλοπούλα.

Η κα Οικονόμου υπογράμμισε πάντως ότι η Νίκας θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική της υπενθυμίζοντας πως ακόμα και το 2019 που σε ορισμένα είδη κρέατος οι τιμές των πρώτων υλών είχαν διπλασιαστεί, η τελική τιμή των προϊόντων στο ράφι δεν αυξήθηκε πάνω από 8% με την εταιρεία να απορροφά εσωτερικά το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι μέτοχοι χθες, ενέκριναν την εισήγηση του ΔΣ, για τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2020.

Τέλος, σε ο,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την επαναγορά του εργοστασίου στον Αγ. Στέφανο το οποίο σήμερα μισθώνει η Νίκας, οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την κα Οικονόμου, συνεχίζονται.

 Διαβάστε ακόμη

Το «τριψήφιο deal» της Chipita, το μυστήριο του κυρ Παντελή, το μικρό Ελληνικό της Κρήτης και τα καλά μαντάτα απ’ τα νησιά 

MLS: Συζητήσεις (;) με την Corinth Capital – Σκέψεις για λογιστικές καταστάσεις χωρίς έκθεση επισκόπησης

Μειωμένα ενοίκια: Εξώδικα ιδιοκτητών ακινήτων σε μεγάλες αλυσίδες για τις «κουρεμένες» υπεκμισθώσεις

Σχετικα αρθρα

Δημιουργική συνεργασία των εταιρειών του Ομίλου Quest και του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμιση των ελληνικών μετοχών

admin

Κεφαλάς: Πώς ο εξορυκτικός κλάδος πρωτοπορεί στη βιώσιμη ανάπτυξη

admin

ΕΡΓΟΣΕ: Εφτά έργα €515,3 εκατ. δημοπρατήθηκαν στην 2ετία

admin

ΕΡΓΟΣΕ: 7 έργα με προϋπολογισμό € 515.3 εκατ. δημοπρατήθηκαν την τελευταία διετία

admin

Γεωργιάδης: Ακατανόητη η μη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

admin

Oliver Wyman: Οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Alpha Trust: Εγκρίθηκε νέο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών

admin

Partner στην Glafka Capital η Π. Λαζοπούλου

admin

Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

admin

Mega deal: Στα χέρια της βρετανικής JD Sports Fashion το 80% της Cosmos Sport

admin

Λύση στο θέμα της αύξησης των τιμών υλικών ζητά Intrakat

admin