Image default
Πρώτο Θέμα

“Απτόητη” θα συνεχίσει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται όλο και περισσότερο από τους οικονομολόγους και τους επενδυτές να επεκτείνει τον αυξημένο ρυθμό της έκτακτης αγοράς ομολόγων στην επόμενη συνεδρίασή της, παρά την πιθανή οικονομική ανάκαμψη.

Η HSBC Holdings Plc, η UBS Group AG και η ABN Amro Bank NV συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που αναμένουν από το Διοικητικό Συμβούλιο να παρατείνει τις τρέχουσες ρυθμίσεις τόνωσης στις 10 Ιουνίου.

Το - Economics προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ (103 δισεκατομμύρια δολάρια) το μήνα το τρίτο τρίμηνο, αντί να πέσει στο ίδιο επίπεδο με το πρώτο τρίμηνο.

Οι προβλέψεις έρχονται μετά από απόψεις ανώτατων αξιωματούχων που υποστηρίζουν την ιδέα ότι είναι έτοιμοι να επιβραδύνουν τις αγορές. 

«Αυτό κλίνει προς την πιθανότητα συνέχισης του «σημαντικά» γρηγορότερου ρυθμού αγοράς στο τρίτο τρίμηνο, ακόμα κι αν η απόφαση ενδέχεται να απαιτεί κάποιο στοιχείο συμβιβασμού», δήλωσε ο οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co.

Οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει  την αλλαγή της διάθεσης. Οι 10ετές αποδόσεις της Γερμανίας έχουν μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης από την άνοδο στο υψηλό των δύο ετών την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προοπτικές για επιβράδυνση στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μειώθηκαν.

Οι αγορές πανδημίας αυξήθηκαν τον Μάρτιο, όταν η ανάκαμψη των ΗΠΑ πυροδότησε μια παγκόσμια αύξηση του κόστους δανεισμού, ενώ η ζώνη του ευρώ βρισκόταν σε ύφεση διπλής πτώσης. Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει νέες οικονομικές προβλέψεις που θα πρέπει να επιβεβαιώσουν μια πολύ φωτεινότερη προοπτική καθώς οι εμβολιασμοί αυξάνονται. Οι έρευνες έχουν δείξει υψηλή αισιοδοξία, αύξηση της παραγωγής και άνοδο των τιμών.

Ωστόσο, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Fabio Panetta, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν βλέπει καμία δικαιολογία για την επιβράδυνση των αγορών – υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις – και η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι “πολύ νωρίς” για να συζητηθούν σχέδια για την εξάλειψη των κινήτρων.

Ο Γάλλος κυβερνήτης Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι η ιδέα της επιβράδυνσης των αγορών κατά το τρίτο τρίμηνο είναι «καθαρά κερδοσκοπική». Ο Γερμανός ομόλογός του Jens Weidmann, συνήθως ένα από τα πιο σκληρα μέλη του συμβουλίου, επέλεξε να μην συζητήσει την τρέχουσα πολιτική σε ομιλία την Πέμπτη. Ο Αυστραλός Robert Holzmann είπε ότι η αγορά θα καθοριστεί από τις συνθήκες.

Οι αποδόσεις στη ζώνη του ευρώ εξακολούθησαν να αυξάνονται από τα επίπεδα του Μαρτίου και η ΕΚΤ προειδοποίησε στην τελευταία επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ότι περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους.

«Φαίνεται πολύ νωρίς για να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC Fabio Balboni σε σημείωμα προς τους πελάτες, αναφέροντας ότι «η ανάκαμψη εξακολουθεί να βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο και οι χώρες πρόσφατα αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό έλλειμμα» “

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει πιο αόριστη γλώσσα.

Η Katharina Utermoehl στην Allianz SE δήλωσε ότι η δέσμευση για επιβράδυνση των αγορών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου μια απροσδόκητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα απαιτούσε μια γρήγορη αλλαγή πολιτικής. Αντίθετα, η «εποικοδομητική ασάφεια» θα έβλεπε την ΕΚΤ να εστιάσει εκ νέου στην ευελιξία του προγράμματος πανδημίας.

«Δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ θα δεσμευτεί συγκεκριμένα», δήλωσε η Birgit Henseler, οικονομολόγος της DZ Bank AG. «Εάν οι αποδόσεις συνεχίσουν να αυξάνονται, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει περισσότερα. Αλλά αν συνεχιστεί η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων, ενδέχεται να βλέπουμε αγορές μόνο 60 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα. “

«Οι συνεχείς αγορές με αυξημένο ρυθμό θα υποστηρίξουν επίσης τον στόχο της ΕΚΤ να διατηρήσει« ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης »εν μέσω της πρόσφατης αύξησης των ευρωπαϊκών αποδόσεων και spread, και του ευρώ ανέφερε σε έκθεση η οικονομολόγος της UBS, Ρέινχαρντ Κλουζ.

Σχετικα αρθρα

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin