Image default
Τράπεζες

«Hρακλής»: Πάνω από 24 μήνες η περίοδος χάριτος των servicers

Πάνω από 24 μήνες θα έχουν στη διάθεσή τους οι servicers για να επιτύχουν τους στόχους του «Ηρακλή» εφόσον γίνεται επίκληση έκτακτων καταστάσεων.

Οι servicers ζητούν εδώ και πολύ καιρό την επέκταση του χρονικού διαστήματος από το οποίο θα ξεκινά η μέτρηση των επιδόσεων της τιτλοποίησης, δηλαδή της απόδοσης του χαρτοφυλακίου.

Το χρονικό αυτό διάστημα, που μετριέται από τη χορήγηση της κρατικής εγγύησης, έχει ήδη παραταθεί στους 24 από 12 μήνες αρχικά.

Η DGComp έδωσε χθες την έγκρισή της για το σχέδιο νόμου για τον «Ηρακλή», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σε περίπου 10 ημέρες στη Βουλή προς ψήφιση. Ήδη είχε δοθεί η έγκριση σε ότι αφορά τις εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με δεδομένα τα προβλήματα της πανδημίας, προβλέπει 24 μήνες διάρκεια για να επιτευχθούν οι στόχοι των servicers. Ωστόσο, όταν αυτοί κάνουν επίκληση έκτακτων καταστάσεων και με βάση την εξέταση των δεδομένων, ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών (σ.σ. ο Γιώργος Ζαββός εν προκειμένω) θα μπορεί να αποφασίζει εκ νέου παρατάσεις στις προθεσμίες -τρεις, έξι και ούτω καθ’ εξής μήνες-, ώστε και σε εγρήγορση να βρίσκονται τα συστήματα αλλά και να εξετάζεται η πραγματική εικόνα της στιγμής στην οποία ζητείται η παράταση.

To αίτημα της παράτασης σχετίζεται απόλυτα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης στο σύνολό τους.

Διαφορετικό σχέδιο νόμου για τα ακίνητα

Σε ό,τι αφορά τα λοιπά αιτήματα των servicers που σχετίζονται με τα ακίνητα, όπως η δυνατότητα δημιουργίας SPV από θυγατρικές κλπ., θα αποτελέσουν ένα διαφορετικό σχέδιο νόμου μετά τoν Ηρακλή.

Η είσοδος των servicers στην αγορά ακινήτων θα φέρει ώθηση στον κλάδο.

Ειδικότερα οι servicers ζητούν οι εταιρείες ειδικού σκοπού στις οποίες μεταφέρονται οι τιτλοποιήσεις για να μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή» να έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν ακίνητα από τους πλειστηριασμούς.

Ας σημειωθεί πως η κυβέρνηση επιμένει πως αρκετές τιτλοποιήσεις ήδη υπεραποδίδουν και πως η διαχείριση και η συνεχής παρακολούθηση από το monitoring committee δεν πρόκειται να αφήσει να υπάρξουν προβλήματα υποαπόδοσης ώστε να κινδυνεύσουν οι κρατικές εγγυήσεις.

Attica Bank

Εν τω μεταξύ προχωράει και η σύνταξη της πράξης υπουργικού συμβουλίου που θα εξειδικεύσει ζητήματα αναβαλλόμενης φορολογίας στις περιπτώσεις εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών με δικλίδα ασφαλείας για τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου.

Η πράξη αυτή αφορά σε πρώτη φάση την επικείμενη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Attica Bank.

To ζήτημα αυτό κρίνεται ως πολύ σημαντικό διότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές ως προς τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Σχετικα αρθρα

Deutsche Bank: Το ναυτιλιακό στοίχημα του ενός δισ. δολαρίων

admin

Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

admin

Πότε θεωρούνται καταχρηστικά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

admin

Τράπεζες: Μόνιμο το όριο 50 ευρώ για ανέπαφες συναλλαγές χωρίς pin

admin

Τράπεζες: Οι τιμές στόχοι των επενδυτικών οίκων

admin

Σε πέντε άξονες οι μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Τρ.Πειραιώς: €634 εκατ. κέρδη προ προβλέψεων το 1ο τρίμηνο

admin

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Πτωχευτικό, «ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά

admin

JP Morgan: Οverweight για ΕΤΕ και Πειραιώς, neutral για Alpha και Eurobank

admin

Γιώργος Ζαββός: Οι βιώσιμες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα στηριχθούν με κάθε μέσο

admin

Delphi Forum: «Ηράκλειος άθλος» η μέχρι τώρα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

admin

Ξεκινούν από σήμερα οι πλειστηριασμοί – 500 μεγάλα ακίνητα στο σφυρί ως το τέλος Μαιου

admin