Image default
ALPHA BANK

Τα μηνύματα από τις 25 πρώτες παρουσιάσεις της Alpha Bank σε διεθνείς επενδυτές

Του Λεωνίδα Στεργίου

Περισσότερες από 100 virtual παρουσιάσεις σε ξένους και Έλληνες επενδυτές έχει προγραμματίσει η Alpha Bank μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank είχε έρθει σε επαφή με τους βασικούς της μετόχους, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατά την απόφαση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει 25 παρουσιάσεις κυρίως σε ξένους επενδυτές. Στόχος να επικοινωνήσει τους νέους στόχους του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου “Tomorrow”, να αναλύσει τη χρήση των κεφαλαίων από την αύξηση κεφαλαίου και να αφουγκραστεί διαθέσεις. Μεταξύ των επενδυτών αυτών, πέραν της Paulson (7,32%) και του ΤΧΣ (10,94), περιλαμβάνονται οι Blackrock, Capital Group Cos, Norges Bank, Vanguard, Credit Agricole, Swedbank, Charles Schwab Corp, Capital Plc, Dimensional Fund Advisors, TOBAM, St. James’s Place Plc, Massachusetts Mutual Funds, κά.

Από τις έως τώρα παρουσιάσεις προκύπτει ισχυρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τα στελέχη της τράπεζας να υπενθυμίζουν ότι στην ΑΜΚ θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα και σε αναλογία με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο, οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Συνεπώς, όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στην ΑΜΚ θα πρέπει πρώτα να γίνουν μέτοχοι της τράπεζας. Σε διευκρινιστική ερώτηση για το εάν θα υπάρξει πρόβλεψη για διάθεση μετοχών σε νέους μετόχους, τα στελέχη της Alpha Bank σημειώνουν ότι αυτό ενδεχομένως να είναι δυνατόν μόνο στην περίπτωση αδιάθετων μετοχών. Όπως εξηγούν, εάν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές, τότε αυτές θα διατεθούν κατ’ αναλογία στους υφιστάμενους μετόχους που θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό τους και σε νέους επενδυτές.

Σε σχετικές ερωτήσεις για τη στάση του ΤΧΣ που κατέχει σήμερα το 10,94% της Alpha Bank, η τράπεζα απαντά στους επενδυτές ότι το Ταμείο έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να στηρίξει την ΑΜΚ. Το πόσο, αυτό είναι θέμα του μετόχου. Ωστόσο, εξετάζοντας την προηγούμενη στάση του, το ΤΧΣ φαίνεται να διατηρεί υψηλά ποσοστά σε αναπτυξιακές κινήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από την προσπάθεια αναλυτών και επενδυτών να προσεγγίσουν την τιμή διάθεσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η Alpha Bank περιορίζεται στην παροχή δεδομένων, αποφεύγοντας κάθε εκτίμηση για την τιμή διάθεσης, για λόγους νομικούς, αλλά και τεχνικούς. Για παράδειγμα, ένας βασικός τεχνικός παράγοντας που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί είναι ο αριθμός νέων μετοχών και το τελικό ποσό της αύξησης.

Οι πληροφορίες που δίνει η Alpha Bank είναι ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα φτάσει μέχρι το ποσό των 800 εκατ. ευρώ και το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον και τις συνθήκες της αγοράς. Επιπλέον, αναφέρεται στη χρηματιστηριακή αξία προ της ανακοίνωσης της ΑΜΚ που ήταν 2 δισ. ευρώ και στην αναμενόμενη κεφαλαιοποίηση των 2,8 δισ. ευρώ μετά την ΑΜΚ. Ακόμη, δίνει στοιχεία για τα ίδια κεφάλαια που θα φτάσουν στα 5,4 δισ. ευρώ το 2021 και τα 5,7 δισ. ευρώ το 2022, με το σημερινό P/BV (χρηματιστηριακή αξία προς λογιστική αξία) στο Χρηματιστήριο Αθηνών να κινείται γύρω στις 0,5 φορές, υπονοώντας ότι η χρηματιστηριακή τιμή είναι υποτιμημένη. Μία εύλογη κεφαλαιοποίηση της τράπεζας (σύμφωνα με το P/BV) κινείται γύρω από την περιοχή των 3,5 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά, αναλυτές και επενδυτές θεωρούν ότι μια εύλογη τιμή για την ΑΜΚ θα ήταν γύρω στο 1 ευρώ, όσο δηλαδή είχε αναφερθεί από την πρώτη επαφή της τράπεζας με τους μετόχους της και σε σχετικό ρεπορτάζ του capital.gr. Κατά τις παρουσιάσεις και σε σχετικές ερωτήσεις, η πλευρά της Alpha Bank αποφεύγει κάθε σχόλιο σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση των κεφαλαίων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στις παρουσιάσεις αναλύεται με λεπτομέρεια ότι όλο το ποσό θα διατεθεί για την ανάπτυξη του ισολογισμού προκειμένου να εκμεταλλευτεί η Alpha Bank τις προοπτικές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, θα χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία με 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 (συνολικά 10 δισ. ως Όμιλος), εκ των οποίων τα 5 δισ. θα αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια.

Αναφορικά με τα κέρδη, το 2021 θα απορροφήσει συνολικές ζημιές 3,35 δισ. ευρώ κυρίως από τις συναλλαγές της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων (10,8 δισ. που έγιναν στο πλαίσιο του Galaxy και επιπλέον 8,1 δισ. μέσα στο 2021). Οι ζημιές αυτές θα απορροφηθούν από τις πωλήσεις θυγατρικών σε Βρετανία και Αλβανία, την πώληση της δραστηριότητας πιστωτικών καρτών, αλλά και από την εσωτερική λειτουργία. Για παράδειγμα, από τις 175 μονάδες βάσης που πρόκειται να αυξηθούν τα κεφάλαια της τράπεζας, οι 100 μονάδες θα προέλθουν από τη μείωση του κόστους των κόκκινων δανείων. Βέβαια, η μείωση των κόκκινων δανείων περιορίζει το επιτοκιακό περιθώριο, το οποίο, ωστόσο αναπληρώνεται από εξυπηρετούμενα δάνεια.

Έτσι, το 2022 η Alpha Bank προβλέπει κέρδη προ φόρων 370 εκατ. ευρώ και πάνω από 600 εκατ. ευρώ το 2023 και άνω του 1,1 δισ. το 2024, ετοιμάζοντας το έδαφος για διανομή μερίσματος, καθώς το ROE (return on equity) προβλέπεται να διατηρηθεί άνω του 10%. Στην αύξηση της κερδοφορίας, σχεδόν το 11% θα προέλθει από τη Ρουμανία. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα βρίσκεται στο 17% με το 2023 να φτάνει το 18%.

Διαβάστε επίσης: 

* Β. Ψάλτης (Alpha Bank): “Δημιουργούμε σήμερα την Τράπεζα του αύριο”

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Οι μισθολογικές αυξήσεις καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του πληθωρισμού

admin

Alpha Bank: Η Δυναμική της Οικονομικής Μεγέθυνσης το 2023 και το 2024

admin

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης επενδυτικών οίκων στους νέους στόχους κερδοφορίας

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτικών οίκων στους νέους στόχους κερδοφορίας της Alpha Bank

admin

Ημέρα της Γυναίκας: Η Alpha Bank προωθεί στην πράξη τη γυναικεία ενδυνάμωση

admin

Alpha Bank: Κέρδη 780 εκ. € το 23 +95%

admin

Alpha Bank: Ιδιαίτερα θετικές οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον Τουρισμό – Ποιες οι προκλήσεις

admin

“Αλφαβητάρι Οικονομικών”: Το πρόγραμμα IQonomy της Alpha Bank για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό παιδιών και εφήβων

admin

Alpha Bank: Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού το 2024 και οι προκλήσεις

admin

Digital Finance Awards: Ψηφιακή τράπεζα της χρονιάς η Alpha Bank

admin

Χρηματοδότηση της Future Plans by TEXKA από Alpha Bank και ΤΑΑ

admin

Αποχώρηση του Ν. Χρυσανθόπουλου από τη θέση του Chief of Corporate Center του Ομίλου Alpha Bank

admin