Image default
Οικονομία

Έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank

Έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα καθώς και στις προοπτικές τις Alpha Bank, μετά την ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου για καθαρά αναπτυξιακούς σκοπούς, διαπιστώνουν επιτελικά στελέχη της Alpha Bank σε καθημερινές επικοινωνίες που έχουν με επενδυτές.

Όπως επισήμαναν σήμερα αρμόδια τραπεζικά στελέχη της Alpha Bank σε διαδικτυακή ενημέρωση με εκπροσώπους του Τύπου το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει μετατοπιστεί από την διαχείριση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, η επίλυση του οποίου έχει πλέον δρομολογηθεί, σε αναπτυξιακά ζητήματα. Ειδικότερα επικεντρώνεται σε ζητήματα που αφορούν τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος αναφορικά με την διαχείριση και αξιοποίηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), τους τομείς της οικονομίας και τα έργα που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι χρηματοδοτήσεις, στις τάσεις στον τομέα ακινήτων καθώς και σε επιμέρους τομείς τραπεζικής όπως το wealt management κλπ.

Αναλυτικότερα, όπως επισήμαναν τα στελέχη της Alpha Bank οι παρουσιάσεις στους επενδυτές επικεντρώνονται στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου καθώς και στα προσδοκώμενα έσοδα από την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα κατά 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2024, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν στο πλαίσιο του RRF. Τα έσοδα αναμένεται να ενισχύσουν τον Δείκτη Απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων της Alpha Bank κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες με στόχο η συνολική απόδοση RoE να ανέλθει στο 10% το 2024, έναντι προσδοκώμενης απόδοσης 7% περίπου το 2022.

Όπως έχει επισημάνει και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, η βούληση της Alpha Bank να στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, είναι δεδομένη και διατυπώνεται με μεγάλη σαφήνεια στο ανανεωμένο στρατηγικό της σχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει την άντληση κεφαλαίων ύψους 800 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της και τις αγορές κεφαλαίων. Σημειώνοντας ότι η έγκαιρη εξασφάλιση του αναπτυξιακού κεφαλαίου που αναμένεται να διαθέσει η τράπεζα μέσα στα επόμενα χρόνια, θα της επιτρέψει να επιτύχει νωρίτερα τους στόχους κερδοφορίας της, θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της δομής και στην εφαρμογή της μερισματικής της στρατηγικής.

Η επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως τόνισαν τα επιτελικά στελέχη της τράπεζας θα προσφέρει στην τράπεζα την αναγκαία ευελιξία για τη χρηματοδότηση έργων υψηλής αξίας, επιτρέποντάς της να είναι επιλεκτική ως προς το προφίλ κινδύνου/κερδοφορίας τέτοιων έργων, και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της απαιτήσεων, σε όλο τον ορίζοντα του επιχειρηματικού της σχεδίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Alpha Bank θα έχει ένα μερίδιο τουλάχιστον 25% των χρηματοδοτήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και μάλιστα ποιοτικών έργων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξης της χώρα μας.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Προσφορές 107 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 12,5% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το Μάιο

admin

Υπεκμισθώσεις ακινήτων: Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ – Παραδείγματα

admin

Eurogroup: Στο τραπέζι μέτρα στήριξης, έκθεση αξιολόγησης και χρέος

admin

Κτηματολόγιο: Συνιδιοκτήτης το Δημόσιο του «αέρα» χιλιάδων ακινήτων

admin

Ημερίδα: Τα στερεότυπα των ανθρώπων που μένουν στην ίδια δουλειά για δεκαετίες δεν υπάρχει πλέον

admin

Προς ριζική αναθεώρηση ο ΕΝΦΙΑ

admin

Προάγγελος ανατιμήσεων το κόστος στη βιομηχανία

admin

«Αυτοψία» Ντερ Λάιεν στην Ελλάδα για την επίδραση του NextGenerationEU

admin

Κομισιόν:« 20 δισ ευρώ, συγκέντρωσε η σημερινή πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου»

admin

Ι. Τσακίρης-Νέο ΕΣΠΑ: Πάνω από 140 δισ. ευρώ στην οικονομία την επόμενη πενταετία

admin

ΓΣΕΒΕΕ: Άμεση σύγκληση της επιτροπής για θέματα που ανακύπτουν σε σχέση με τα τεχνικά επαγγέλματα

admin