Image default
Οικονομία

Nord Stream 2: Συμφωνία μέχρι τον Αύγουστο με τις ΗΠΑ θέλει η Γερμανία

Έως τον Αύγουστο η γερμανική  κυβέρνηση θέλει να καταλήξoυν σε αποτελέσματα οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2. ‘Όπως δήλωσε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag)  «ουσιαστικά πρόκειται για την σύμβαση μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία λήγει στα τέλη του 2024. Προκύπτει το ερώτημα εάν μπορεί να παραταθεί ώστε να έχει η Ουκρανία περισσότερη ασφάλεια στον προγραμματισμό της».

Η Γερμανία θα μπορούσε να συμμετάσχει ενεργότερα στη λεγόμενη Πρωτοβουλία «Three Seas», στην οποία συνενώθηκαν 12 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για να συνεργαστούν σε ενεργειακά θέματα.

Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε εν μέρει την επί χρόνια απόλυτη αντίθεσή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας πριν από τρεις εβδομάδες και παραιτήθηκε προς το παρόν από την επιβολή κυρώσεων εναντίον της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην κατασκευή του λαμβάνοντας υπόψη και τις σχέσεις με τη Γερμανία. Στη συνέχεια, μια αντιπροσωπεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συζητήσει για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτήν την εβδομάδα θα διεξαχθεί ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μέσω βίντεο..

«Ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί είναι να επιτευχθούν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα έως τον Αύγουστο», τόνισε ο Μάας. Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παρουσιάσει μια νέα έκθεση στη Γερουσία για το Nord Stream 2 και για ενδεχόμενες κυρώσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται εικασίες σχετικά με το τι θα μπορούσε να προσφέρει η Γερμανία για να παραιτηθούν από τις κυρώσεις οι ΗΠΑ.

Η εξάρτηση της Ουκρανίας από τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα των αντιπάλων του αγωγού κατά του σχεδόν ολοκληρωμένου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Η Ουκρανία βασίζεται στα σημαντικά έσοδα που αποκομίζει απο τις εισφορές που καταβάλει η Ρωσία για την διέλευση του αερίου οι οποίες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ και φοβάται ότι θα μπορούσαν να μειωθούν μόλις ολοκληρωθεί ο αγωγός Nord Stream 2.

Ο Μάας τόνισε όμως σήμερα: «Θέλουμε να μεταφέρεται φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, γιατί αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία για οικονομικούς λόγους».

--

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Προσφορές 107 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 12,5% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το Μάιο

admin

Υπεκμισθώσεις ακινήτων: Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ – Παραδείγματα

admin

Eurogroup: Στο τραπέζι μέτρα στήριξης, έκθεση αξιολόγησης και χρέος

admin

Κτηματολόγιο: Συνιδιοκτήτης το Δημόσιο του «αέρα» χιλιάδων ακινήτων

admin

Ημερίδα: Τα στερεότυπα των ανθρώπων που μένουν στην ίδια δουλειά για δεκαετίες δεν υπάρχει πλέον

admin

Προς ριζική αναθεώρηση ο ΕΝΦΙΑ

admin

Προάγγελος ανατιμήσεων το κόστος στη βιομηχανία

admin

«Αυτοψία» Ντερ Λάιεν στην Ελλάδα για την επίδραση του NextGenerationEU

admin

Κομισιόν:« 20 δισ ευρώ, συγκέντρωσε η σημερινή πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου»

admin

Ι. Τσακίρης-Νέο ΕΣΠΑ: Πάνω από 140 δισ. ευρώ στην οικονομία την επόμενη πενταετία

admin

ΓΣΕΒΕΕ: Άμεση σύγκληση της επιτροπής για θέματα που ανακύπτουν σε σχέση με τα τεχνικά επαγγέλματα

admin