Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού την Πέμπτη, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει να ρέει άφθονο χρήμα, φοβούμενη ότι μια υποχώρηση τώρα θα επιταχύνει την ανησυχητική αύξηση του κόστους δανεισμού και θα ανακόψει την ανάκαμψη.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω αγορές έκτακτης ανάγκης κατά το επόμενο τρίμηνο “με πολύ υψηλότερο ρυθμό” από ό, τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους “, αλλά δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα αναμενόμενα επίπεδα.

“Θα το κάνουμε αυτό τους επόμενους τρεις μήνες σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς, οι οποίες περιλαμβάνουν σαφώς την εποχικότητα”, είπε σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά χαμηλότερα επίπεδα ρευστότητας τους καλοκαιρινούς μήνες της Ευρώπης.

“Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε (σχετικά με την πολιτική προσέγγιση), θα έλεγα” οτι είναι το σταθερό χέρι “”

Η ευρωζώνη των 19 χωρών βασίστηκε σε άφθονη εκτύπωση χρημάτων της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των διογκούμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αφήνοντας την οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη σε τυχόν περιορισμό των κινήτρων.

Η ΕΚΤ αγόρασε χρέος αξίας περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας έκτακτης ανάγκης (PEPP) αυτό το τρίμηνο, από περίπου 62 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Οι αγορές απέρριψαν σε μεγάλο βαθμό τις ειδήσεις, καθώς υπαινιγμοί από μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου της Lagarde, είχαν καταστήσει σαφές ότι η ΕΚΤ θα προτιμούσε να κάνει λάθος από την πλευρά της προσοχής και να μην διακινδυνεύσει την πρόωρη μείωση του PEPP 1,85 τρισ. 

Διατηρώντας τη μακροχρόνια καθοδήγησή της, η ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι το PEPP θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και ότι διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει λιγότερο από το όριο αγοράς του ή να το αυξήσει όπως απαιτείται για να “διατηρήσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης”.

Επίσης, αναμενόταν μια αναβάθμιση στις κύριες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, καθώς τα προγράμματα εμβολίων επιταχύνουν και αυξάνουν την προοπτική ότι ο τεράστιος τομέας των υπηρεσιών της θα επιστρέψει στην πορεία του καθώς τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας διευκολύνονται.

Η αύξηση της παραγωγής αναβαθμίστηκε σε 4,6% φέτος και 4,7% την επόμενη σε σύγκριση με τις προβλέψεις Μαρτίου 4,0% και 4,1% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός φαίνεται τώρα να τρέχει στο 1,9% φέτος και 1,5% στη συνέχεια, από προηγούμενες προβλέψεις 1,5% και 1,2% αντίστοιχα.

Ενώ η Lagarde είπε ότι υπήρχε «ελαφρά κίνηση προς τα πάνω» στον πυρήνα του πληθωρισμού μόλις αφαιρεθούν οι βραχυπρόθεσμοι παράγοντες, υπογραμμίζει ότι η εικόνα του πληθωρισμού παρέμεινε συγκρατημένη και το ονομαστικό ποσοστό ξεπέρασε τον στόχο του σχεδόν 2%.

“Είμαστε πολύ μακριά από τον απώτερο στόχο μας. Σίγουρα δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε όταν τελειώσει η πανδημία”, είπε.

Η ΕΚΤ ανέπτυξε επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές της για την ανάπτυξη, δηλώνοντας τους κινδύνους «γενικά ισορροπημένους» και όχι προς τα κάτω.

Η Ευρώπη είναι επίσης πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάκαμψή της και καθυστερεί τους εμβολιασμούς, έτσι ώστε οποιαδήποτε απόσυρση της στήριξης πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να θεωρηθεί επικίνδυνο σήμα.

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αξιώσεις για παροχές ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν 15 μήνες, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περαιτέρω τον Μάιο καθώς η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Προσφορές 107 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 12,5% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το Μάιο

admin

Υπεκμισθώσεις ακινήτων: Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ – Παραδείγματα

admin

Eurogroup: Στο τραπέζι μέτρα στήριξης, έκθεση αξιολόγησης και χρέος

admin

Κτηματολόγιο: Συνιδιοκτήτης το Δημόσιο του «αέρα» χιλιάδων ακινήτων

admin

Ημερίδα: Τα στερεότυπα των ανθρώπων που μένουν στην ίδια δουλειά για δεκαετίες δεν υπάρχει πλέον

admin

Προς ριζική αναθεώρηση ο ΕΝΦΙΑ

admin

Προάγγελος ανατιμήσεων το κόστος στη βιομηχανία

admin

«Αυτοψία» Ντερ Λάιεν στην Ελλάδα για την επίδραση του NextGenerationEU

admin

Κομισιόν:« 20 δισ ευρώ, συγκέντρωσε η σημερινή πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου»

admin

Ι. Τσακίρης-Νέο ΕΣΠΑ: Πάνω από 140 δισ. ευρώ στην οικονομία την επόμενη πενταετία

admin

ΓΣΕΒΕΕ: Άμεση σύγκληση της επιτροπής για θέματα που ανακύπτουν σε σχέση με τα τεχνικά επαγγέλματα

admin