Image default
Πολιτική

Στην Ιταλία ο Σχοινάς – Χαιρετισμός στα αρχαία Ελληνικά στην ακαδημία Vivarium Novum της Ρώμης

Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς για συναντήσεις με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.

Κατά την παραμονή του στη Ρώμη, ο κ. Σχοινάς θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, τον υπουργό Τουρισμού Μάσιμο Γκαραβάλια, τον υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι και την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε.

Η επίσκεψη του κ. Σχοινά ξεκίνησε από την Ακαδημία Vivarium Novum στη Ρώμη, η οποία παρουσιάζει την παγκόσμια πρωτοτυπία, να δίνει τη δυνατότητα κάθε χρόνο σε 50 μαθητές από 50 χώρες να διδάσκονται, με υποτροφίες, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά. Αξιοσημείωτο είναι πως η επικοινωνία των μαθητών, ακόμη και εκτός μαθημάτων, γίνεται είτε στα Λατινικά, είτε στα Αρχαία Ελληνικά.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέπληξε τους καθηγητές και τους μαθητές όταν απηύθυνε τον χαιρετισμό του στα Αρχαία Ελληνικά. Ο κ. Σχοινάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά αποτελούν το θεμέλιο όλου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» και υπογράμμισε ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε την κλασσική παιδεία για να προχωρήσουμε στο μέλλον με τα απαραίτητα εφόδια που τόσο γενναιόδωρα μας προσφέρουν τα κείμενα των προγόνων μας».

11 Ιουνίου 2021

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Σχοινά στα Αρχαία Ελληνικά και τη Νέοελληνική:

Προσέτι δὲ τοῦ θαυμασίου ὑμῶν ἔργου ἕνεκεν βούλομαι ὑμῖν συγχαρῆναι.

Περὶ τοῦ τῆς ὑμετέρας Ἀκαδημίας ἔργου πολλά τε καὶ ἀγαθὰ ἀκήκοα. Τήμερον δε, ἐνταῦθα μεθ΄ ὑμῶν ἄσμενος πάρειμι. Ἅτε Ἕλλην τὸ γένος καὶ Ἐπίτροπος ὢν τῇ Εὐρωπαϊκῇ Ἑνώσει, δοκεῖ μοι χρῆναι τὴν ἐμὴν ἐπίσκεψιν ἐν Ἰταλίᾳ ἄρξασθαι ἐκ τῆς σπουδαίας ταύτης Ἀκαδημίας, ἧς γε τὸ ἔργον ἐπὶ πάσης τῆς ὑφηλίου γνωτόν ἐστι. Θεμέλια γὰρ τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Πολιτισμοῦ τὰ Ἑλληνικά τε καὶ τὰ Λατινικά ἐστι. Ὑπερήφανος τοῦ παρεῖναι ἐνταῦθά εἰμι, ὡς θηητὴρ καὶ ἐγὼ τῆς Ἑλληνικοῦ Παιδείας καὶ τῶν Γραμμάτων, σὺν τῷ σπουδαίῳ καθηγητῇ Miraglia, ὅστις ἔργῳ τὴν αὐτοῦ ἀγάπην πρὸς τὸν Κλασσικὸν Πολιτισμὸν ἀποδείκνυσι. Θαῦμα μ΄ ἔχει τὸ τῶν γνώσεων εὖρος ὁρῶντα, ἃς τοῖς ὑμετέροις μαθηταῖς παρέχετε καὶ ἐλπίζω ὅτι τάχα καὶ ἄλλοι τινὲς μέλλουσι τὸ ἔργον τοῦτο, ὃ ὑμεῖς ποιεῖτε, μιμήσεσθαι. Πολὺ δὲ πλέον τήμερον παρὰ ἄλλοτε, τῆς Κλασσικῆς Παιδείας χρείαν ἔχομεν, ἵνα προέλθωμεν εἰς τὸ μέλλον τοῖς ἀναγκαίοις ἐπιτηδείοις χρώμενοι, ἃ οὐδόλως οἱ τῶν ἡμετέρων προγόνων λόγοι φείδονται διδόναι ὑμῖν. Ἤδη τήμερον γὰρ σύννους καὶ ἀληθῶς πεπαιδευμένους ἀνθρώπους δυνάμεθα διὰ τῶν εὐγενῶν προτύπων, τῆς ἐπιπνοίας καὶ τῶν ζητημάτων τῶν τῆς φιλοσοφίας λόγων ποιῆσαι. Ἐγὼ δὲ καὶ αὐτὸς συνεχῶς παρ΄ ὑμῖν ἔσομαι πολλὴν ἀγάπην ἔχων καὶ εὐγνώμων ὢν πρὸς ὅλα ταῦτα, ἃ ὑμεῖς πορίζετε τῇ τῶν νέων ἀνθρώπων παιδείᾳ καὶ εὔχομαι ὑμῖν ἀεὶ ὑγίειαν σχεῖν καὶ δύναμιν.

Ὀφείλω δ΄ ὑμῖν πλείστας χάριτας.

Σας συγχαίρω για το θαυμάσιο έργο σας.

Έχω ακούσει πολλά και όμορφα για το έργο της Ακαδημίας και χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας. Ως Έλλην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεώρησα χρέος μου να ξεκινήσω την επίσκεψή μου στην Ιταλία από αυτήν την σπουδαία Ακαδημία, το έργο της οποίας είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο. Τα Ελληνικά και τα Λατινικά, αποτελούν το θεμέλιο όλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ ως Έλλην, λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και των γραμμάτων, μαζί με τον σπουδαίο καθηγητή Luigi Miraglia που αποδεικνύει στην πράξη την αγάπη του για τον κλασσικό πολιτισμό. Έχω εντυπωσιαστεί από το εύρος των γνώσεων που προσφέρετε στους φοιτητές σας και ελπίζω σύντομα το έργο σας να βρει μιμητές. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε την κλασσική παιδεία για να προχωρήσουμε στο μέλλον με τα απαραίτητα εφόδια που τόσο γενναιόδωρα μας προσφέρουν τα κείμενα των προγόνων μας. Με τα ευγενή πρότυπα, την έμπνευση, τους προβληματισμούς που συναντούμε στα κείμενα της φιλοσοφίας, μπορούμε σήμερα να δημιουργήσουμε σκεπτόμενους και πραγματικά μορφωμένους νέους ανθρώπους. Εγώ προσωπικά θα βρίσκομαι κοντά σας με πολλή αγάπη και ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που προσφέρετε στην παιδεία των νέων ανθρώπων και εύχομαι να έχετε πάντα υγεία και δύναμη.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Ειδήσεις σήμερα:«Δήμητρα» της Λέσβου: Έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη;

Roland Garros, Ζβέρεφ-Τσιτσιπάς: Έτοιμος να γράψει ιστορία ο Στέφανος!

«Φάρμα»: Ο Κώστας Γκρέκας μεγάλος νικητής του τελικού

Σχετικα αρθρα

Γεωργιάδης: Λουκέτο επτά ημερών και πρόστιμο 5.000 σε κέντρο διασκέδασης στην Αττική με ορθίους και συνωστισμό

admin

Ξεκάθαρο μήνυμα Αναστασιάδη σε Τουρκία: Κόκκινη γραμμή οι παράμετροι του ΟΗΕ

admin

Χατζηδάκης: Αύριο οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό – Έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών συντάξεων

admin

Κύπρος: Η τουρκοποίηση της Αμμοχώστου από τον Ερντογάν

admin

Δεξίωση στο Προεδρικό: Τα πηγαδάκια, το πολιτικό παρασκήνιο και οι στυλιστικές επιλογές

admin

Επέτειος Αποκατάστασης Δημοκρατίας – Πρόεδρος της Βουλής: Η δημοκρατία είναι ο πολιτισμός στην πολιτειακή οργάνωση

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να αναλάβει τις εγκληματικές ευθύνες του για την κατάσταση της χώρας

admin

ΠτΔ στην 47η επέτειο της Μεταπολίτευσης: Μηνύματα για τους εμβολιασμούς και την Τουρκία

admin

Μήνυμα Σακελλαροπούλου για την 47η επέτειο της μεταπολίτευσης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα για την Κύπρο

admin

Διπλωματικές πηγές για Τουρκία: Απορρίποντας ΟΗΕ- UΝΕSCO παίρνει διαζύγιο από διεθνή νομιμότητα

admin

47η επέτειος της μεταπολίτευσης: Εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και διευθυντές ΜΕΘ στη δεξίωση στο Προεδρικό

admin

Γεννηματά για την επέτειο της μεταπολίτευσης : Στην πανδημία αναδείχθηκε θέμα ποιότητας της δημοκρατίας

admin