Image default
Πολιτική

Χριστοδουλίδης: Να στείλει μήνυμα η ΕΕ πως η αλληλεγγύη δεν περιορίζεται σε διακηρύξεις

Να στείλει μήνυμα ότι «η θεμελιώδης αρχή της ΕΕ περί αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών δεν είναι κενή περιεχομένου, ότι δεν περιορίζεται σε δημόσιες διακηρύξεις και δύναται να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη δημιουργία τετελεσμένων», κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αναμένεται να συζητήσει το μέλλον των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Πραγματικά ευελπιστούμε ότι θα προκύψουν τέτοια αποτελέσματα από τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της ΕΕ, θα αναδεικνύουν στην πράξη και ουσιαστικά την επιθυμία της να διαδραματίσει με αποφασιστικότητα ένα πιο γεωπολιτικό ρόλο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ανατολική Μεσόγειος, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας», ανέφερε. «Αυτό είναι το όραμα μας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, διευρύνοντας το δίκτυο περιφερειακής συνεργασίας με ομονοούντα κράτη της περιοχής. Πάντα χωρίς αποκλεισμούς και στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και με μοναδική προϋπόθεση τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές για σχέσεις καλής γειτονίας».

Όμως, όπως πρόσθεσε, «δυστυχώς είμαστε μάρτυρες μιας επιθετικής ρητορικής από πλευράς Τουρκίας ενάντια σε ένα μεσογειακό κράτος μέλος της ΕΕ, με απειλές για επανέναρξη έκνομων ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και δημιουργία νέων, απαράδεκτων τετελεσμένων εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου».

Επεσήμανε πως οι ενέργειες αυτές «έχουν στόχο την υπονόμευση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή, αλλά και την επιβολή δια της βίας μιας μορφής λύσης του Κυπριακού που όχι μόνο ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου και των αρχών και αξιών της ΕΕ, αλλά είναι και σε πλήρη αντίθεση με τις επιθυμίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σημασία του συνεχούς διαλόγου μεταξύ των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ, την οποία ανέδειξε ακόμη περισσότερο και η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας.

Σημείωσε ότι η στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας, είναι σημαντικό εργαλείο «ώστε να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις οικονομίες μας ακόμα πιο βιώσιμες, πιο ικανές να αντεπεξέλθουν σε προκλήσεις και στην ουσία να μετατρέψουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ευκαιρίες για δημιουργία πιο ανθεκτικών και ανταγωνιστικών οικονομιών, που θα ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα και θα προωθούν, μεταξύ άλλων, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ θα διασφαλίζουν τα κοινωνικά δικαιώματα».

Αναφορικά με το θέμα της μετανάστευσης, επεσήμανε ότι για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσανάλογα μεγάλες μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζουν τα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο θα βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης, αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες για αποτροπή των παράτυπων ροών προς την ΕΕ.

«Η Κύπρος, ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής, καλείται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των μεταναστευτικών ροών», τόνισε και πρόσθεσε:

«Η κατάσταση παραμένει δυστυχώς ανησυχητική, αφενός λόγω της συστηματικής εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης του ανθρωπίνου πόνου από κάποια κράτη, και αφετέρου λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί και να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ».

Ειδήσεις σήμερα:



«Δήμητρα» της Λέσβου: Έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη;

Roland Garros, Ζβέρεφ-Τσιτσιπάς: Έτοιμος να γράψει ιστορία ο Στέφανος!

«Φάρμα»: Ο Κώστας Γκρέκας μεγάλος νικητής του τελικού

Σχετικα αρθρα

Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης – Η ανακοίνωση του ηθοποιού

admin

Δεν θα πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

admin

Σκέρτσος: Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια και με τη μνήμη ή με τα λαϊκά δικαστήρια και τις θεωρίες συνωμοσίας

admin

Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

admin

Μαρινάκης: Άλλο ένα πυροτέχνημα μιας ανεύθυνης αντιπολίτευσης η συζήτηση για προανακριτική επιτροπή

admin

Βουλή – Παφίλης: Το ΚΚΕ πήρε την πρωτοβουλία συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής, όταν οι υπόλοιποι ψάχνατε να βρείτε διέξοδο

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών – Δείτε live

admin

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

admin

Επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο: Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του Κυπριακού λαού για μια πατρίδα ενιαία

admin

Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ μας οδηγήσατε εδώ γιατί υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ

admin

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

admin

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες

admin