Image default
Οικονομία

G7: Έπαινοι Μακρόν στον Μπάιντεν – «Οι ΗΠΑ επέστρεψαν»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν ως συναίτερος και ηγέτης του ελεύθερου κόσμου υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε το Σάββατο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδεικνύοντας την ανακούφιση που αισθάνονται πολλοί βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Ο κ. Μακρόν δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν «σίγουρα» έπεισε τους συμμάχους ότι «οι ΗΠΑ επέστρεψαν».

«Νομίζω ότι είναι υπέροχο να έχουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ μέλος της ομάδας και πολύ πρόθυμο να συνεργαστεί», δήλωσε ο κ. Μακρόν στη Σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη. «Αυτό που δείχνετε είναι ότι η ηγεσία ταυτίζεται με τη συνεργατικότητα», είπε απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η παρατήρηση του κ. Μάκρον απηχεί εκείνη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που χαιρέτισε τον Μπάιντεν την Πέμπτη ως «μια μεγάλη ανάσα καθαρού αέρα».

Ούτε ο κ.Μ ακρόν ούτε ο κ. Τζόνσον τράβηξαν μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του κ. Τραμπ, αν και οι δύο επαίνεσαν τον ξεκάθαρα συνεργατικό τόνο του Μπάιντεν και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρξε ανακούφιση αφού ο Τραμπ κατά καιρούς απεδείχθη πολύ δύσκολος συνεργάτης για τους εταίρους του.

Ο κ. Μπάιντεν, που ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν η Αμερική επέστρεψε, στράφηκε στον Μάκρον και γνέφοντας με τα γυαλιά ηλίου του προς τον Γάλλο πρόεδρο ότι πρέπει να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.

«Ναι σίγουρα», είπε ο κ. Μακρόν. «Είναι υπέροχο να έχουμε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που είναι μέλος του συλλόγου και πολύ πρόθυμος να συνεργαστεί».

Ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε.

«Όπως έχω ξαναπεί, έχουμε μείνει πίσω», είπε ο κύριος Μπάιντεν. «Τα πράγματα πάνε, νομίζω, καλά και, όπως λέμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα.»

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πολύ έντονα τη συνοχή της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση – στόχος πολλών κριτικών από τον Τραμπ κατά την προεδρία του 2017-2021.

«Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια απίστευτα ισχυρή και ζωντανή οντότητα, που έχει να κάνει πολύ με την ικανότητα της Δυτικής Ευρώπης όχι μόνο να χειρίζεται τα οικονομικά της ζητήματα αλλά να είναι η ραχοκοκαλιά στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

– - CNBC και Politico

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Πυρκαγιές σε Παλέρμο και Σικελία

admin

ΕΚΤ: Τα stress tests έδειξαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές

admin

Μειωμένα μισθώματα: Πιστώνονται 103,4 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτες

admin

Στην Υπάτη των μαγισσών

admin

ΥΠΟΙΚ: Σήμερα οι πιστώσεις για μειωμένα μισθώματα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021

admin

Σύμπραξη HDB- ΤΜΕΔΕ για τη χρηματοδοτική στήριξη μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ισχυρά- Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 6% το 2022

admin

Σε ρυθμούς ανάπτυξης η ευρωζώνη

admin

Χαμόγελα στον ελληνικό τουρισμό από τις κρατήσεις του Αυγούστου

admin

Γεωργιάδης για νέο ΕΣΠΑ: Χιλιάδες επιχειρήσεις θα πάρουν τα χρήματά τους στην ώρα τους

admin

Με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο «τρέχουν» Γαλλία και Ισπανία  

admin

Κέρκυρα: Με 1623 εμπορικές πτήσεις εξωτερικού «κλείνει» ο Ιούλιος στο «Ιωάννης Καποδίστριας»

admin