Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις φερόμενες δηλώσεις ενός ειδικού του ΕΜΑ το Σάββατο, αναφορικά με την καταλληλότητα του AstraZeneca, ο οργανισμός επανέρχεται με ανακοίνωσή του και υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις αυτές παραφράστηκαν και η εκτίμηση παραμένει η ίδια.

«Η ισορροπία οφέλους – κινδύνου είναι θετική και το εμβόλιο παραμένει εγκεκριμένο σε όλους τους πληθυσμούς».

«Υπήρξαν πολλά άρθρα το Σαββατοκύριακο που περιείχαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις επιστημονικές εκτιμήσεις του EMA σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca» αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Επίσης, επισημαίνεται ότι «η πηγή της παραπληροφόρησης ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε μια ιταλική εφημερίδα, το οποίο παράφρασε έναν από τους ειδικούς μας. Το άρθρο έχει αναθεωρηθεί από τότε και ζητήσαμε επίσης επίσημη διόρθωση».

Πρόκειται για την ιταλική εφημερίδα La Stampa που άλλαξε τον τίτλο της το απόγευμα της Κυριακής και προσέθεσε την νέα διευκρινιστική δήλωση του ειδικού που είχε αρχικά τοποθετηθεί. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην εμβολιάζει τους κάτω των 60 ετών.

«Να επισκέπτεστε τον ιστότοπο του ΕΜΑ»

«Προς το συμφέρον της ορθής και βασισμένης σε στοιχεία αναφοράς, σας ζητάμε να ενημερώσετε άρθρα που περιέχουν ψευδείς πληροφορίες, ώστε να αντικατοπτρίζουν την αμετάβλητη θέση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Τέλος, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι εάν αλλάξουν οι συστάσεις, θα το κοινοποιήσει με διαφανή, ενεργό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης και στο κοινό και οι δημοσιογράφοι ενθαρρύνονται να ελέγχουν τον ιστότοπο του οργανισμού για τυχόν νέες πληροφορίες.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κ. Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας. Όπως είπε οι δηλώσεις του ειδικού του ΕΜΑ παρεξηγήθηκαν, και σε κάθε περίπτωση τα όσα είπε αφορούν προσωπικές του απόψεις που δεν εκφράζουν τον οργανισμό.

TAGS: astrazenecaema

-