Image default
Επιχειρήσεις

Κρατικές ενισχύσεις: Πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους €30 εκατ. για τις ΜμΕ του κατασκευαστικού τομέα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κατασκευαστικού τομέα που έχουν πληγεί από την έξαρση του κορωνοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με το καθεστώς, η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων και άμεσων επιχορηγήσεων. Το καθεστώς θα υλοποιηθεί από την «Εγγύηση Επιχειρήσεων ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ για την COVID-19», ένα νέο Ταμείο, το οποίο συστάθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε συνεργασία με το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ). Με βάση το μέτρο θα χορηγηθούν μερικές εγγυήσεις για επιλέξιμα δάνεια κεφαλαίων κίνησης, τα οποία χορηγούνται από ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Επιπλέον, το μέτρο θα καταστήσει δυνατή την επιδότηση των προμηθειών δανειακής εγγύησης, υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, όσον αφορά τις δανειακές εγγυήσεις, i) η ενίσχυση θα καλύπτει εγγυήσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης με περιορισμένη διάρκεια και ύψος, ii) τα ετήσια επιτόκια των δανείων τηρούν τα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο και iii) το μέτρο περιορίζει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει το κράτος σε 80 % κατά μέγιστο. Όσον αφορά τις άμεσες επιχορηγήσεις, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση. Η στήριξη στο πλαίσιο του καθεστώτος θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο και τα άλλα μέτρα που έχει λάβει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού είναι διαθέσιμες εδώ. Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευτεί με αριθμό υπόθεσης SA.62835 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό αφ’ ης στιγμής διευθετηθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς κινούνται ενοίκια και αξίες σε γραφεία και καταστήματα ανά την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

Νέο ξέσπασμα κορωνοϊού στην Κίνα απειλεί να διαταράξει το θαλάσσιο εμπόριο

Αντικειμενικές αξίες: Μέτρα προστασίας για τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη

Σχετικα αρθρα

Συνεργασία Hurricane Electric με τη Lancom

admin

BBG: «Πράσινο φως» SSM για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

Συνεργασία United Media με την Nova TV της Κροατίας

admin

Euroxx: Βλέπει μεγάλα περιθώρια ανόδου στη μετοχή της ΔΕΗ

admin

Επένδυση Skroutz σε νέες αποθήκες στον Ασπρόπυργο

admin

Χρηματιστήριο: Τελευταία ευκαιρία να αποφευχθεί το αρνητικό πρόσημο του μήνα

admin

Εκρηξη κερδών με αύξηση 422% στην τριετία για τη ΦΑΓΕ

admin

Τα βαρίδια στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ

admin

Παπουτσάνης: ΓΣ στις 17 Απριλίου- Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

admin

Interwood: Από 29/4 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο

admin

Παπουτσάνης: Στις 17 Απριλίου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

admin

«Πράσινο φως» στο ενημερωτικό για την ΑΜΚ της Interwood

admin