Image default
Ευρώπη

Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία αποκαθιστά τη διεθνή εικόνα της χωρίς δεσμεύσεις

Θετικό γεγονός χαρακτήρισε τη συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης, κατά τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη,  ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Μιλώντας σε ΜΜΕ, ο κ. Κατρούγκαλος,  ξεκαθάρισε, όμως, ότι αυτό αποτελούσε σκοπό και της Τουρκίας, αφενός για λόγους σχετικούς με την οικονομία και τον τουρισμό της, αφετέρου -και κυρίως- επειδή θέλει αυτήν την περίοδο να δίνει την εικόνα στη Δύση του «καλού παιδιού» που σέβεται διεθνές δίκαιο και διάλογο.

«Θα έπρεπε, λοιπόν, σε αυτή τη συγκυρία, η δική μας πλευρά να μην θέσει ως μοναδικό στόχο ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά να επιδιώξει την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με σκοπό τη λύση. Διαφορετικά, η Τουρκία αναβαθμίζει την εικόνα της στη Δύση χωρίς κόστος. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, τόνισε, ότι δεν έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της και θα επανέλθει στη γνωστή επιθετικότητα μόλις βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας με Ευρώπη και ΗΠΑ», είπε. 

«Άλλωστε», συμπλήρωσε, «ακόμη και την περίοδο αυτή, δεν λείπουν προκλήσεις, όπως τα δύο πρόσφατα περιστατικά παρενόχλησης ακταιωρών του Πολεμικού μας Ναυτικού από τουρκικά περιπολικά στη Λέσβο».

«Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ΕΕ συζητά μια πολύ σημαντική θετική ατζέντα με την Τουρκία, θα υπάρξει σημαντική βλάβη για τα συμφέροντα μας, εάν δεν διασυνδεθεί πλήρως η διαφορά μας με την Τουρκία με αυτή», τόνισε, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα, να εξαρτηθεί η ενεργοποίηση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποχρέωση της τελευταίας να συμφωνήσει για την εκδίκαση της διαφοράς μας για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη. 

Πρόκειται, όπως διευκρίνησε, για ένα Ελσίνκι plus, με την έννοια ότι κρατά τα θετικά στοιχεία του Ελσίνκι, την ένταξη των ελληνοτουρκικών στο ευρωτουρκικό πλαίσιο, χωρίς τις σκιές στην αναφορά σε «συνοριακές διαφορές».

Ως προς το ζήτημα της φανέλας της Εθνικής Ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro, o κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το θέμα καλύπτεται πλήρως, χωρίς «τρύπες» και «παραθυράκια», από την Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα από τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 3 ζ και 1 παρ. 7.

« Η πρώτη από αυτές ορίζει την υποχρέωση αλλαγής του ονόματος για κάθε «δημόσια οντότητα» ή φορέα που έχει ιδρυθεί με νόμο, η δεύτερη ότι το συνταγματικό όνομα χρησιμοποιείται σε κάθε επίσημη χρήση. Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για τον δημόσιο χαρακτήρα μιας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου», ανέφερε. 

«Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει μία εθνική ομάδα, δεν υπάρχουν ποτέ δύο εθνικές ομάδες, γιατί κάθε μία από αυτές συνδέεται αναπόσπαστα με το δικό της κράτος, ανεξάρτητα εάν η αντίστοιχη ομοσπονδία έχει σωματειακό χαρακτήρα. Άμεσα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει τη συμμόρφωση με τη Συμφωνία, χωρίς τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σε άλλα σημεία της, όπως, για παράδειγμα, με τα σχολικά βιβλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος. 

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης: Σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής η αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Europol: Η πρωτοβουλία «No More Ransom» τους κλείνει 5 χρόνια και αποκτά νέο ιστότοπο

admin

ΥΠΕΝ: Πέντε ελληνικοί δήμοι υποψήφιοι για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030

admin

Δασικές πυρκαγιές στη Σαρδηνία: η ΕΕ κινητοποιεί άμεση βοήθεια για την Ιταλία

admin

ΕΕ: Παιδιά 3 στους 10 αιτούντες άσυλο για πρώτη φορά

admin

Η Επιτροπή εγκρίνει ενίσχυση ύψους 110 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση της ζημίας που υπέστη ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

admin

Σ. Μισέλ: Αυξάνουν τις εντάσεις οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων

admin

Eπικεφαλής του ΠΟΥ: Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει

admin

Βέμπερ: Στεκόμαστε με αλληλεγγύη προς την Κύπρο – Απορρίπτουμε την τουρκική θέση μίας λύσης δύο κρατών

admin

X. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν την πανδημία

admin

Θετικές εξελίξεις για το κράτους δικαίου «δείχνει» νέα έκθεση της Ε.Ε. – Τα «αγκάθια» για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ν. Δένδιας: Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

admin