Image default
Οικονομία

Κίνα – ΕΕ: Στην «μυλόπετρα» των εκατέρωθεν εμπορικών κυρώσεων οι επιχειρήσεις

Οι γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φοβούνται ότι ο νέος κινεζικός νόμος κατά των κυρώσεων των ξένων θα έχει σοβαρές συνέπειες γι αυτές.

«Όλες οι δραστηριότητες στο εξωτερικό που έρχονται σε σύγκρουση με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Κίνας θα μεταβληθούν έτσι σε ναρκοπέδιο. Οι εταιρείες θα διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο να βρεθούν ανάμεσα σε μυλόπετρες. Επιπλέον ο νέος νόμος κατά των κυρώσεων των ξένων ήρθε σε ακατάλληλη στιγμή. Αντί να επενδύει στην αποκλιμάκωση, η κινεζική κυβέρνηση δημιουργεί νέα αβεβαιότητα. Αυτό βλάπτει τη φήμη της Κίνας ως επενδυτικού προορισμού και εμπορικού εταίρου», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) στην εφημερίδα «Die Welt». 

Ο νέος κινεζικός νόμος προκαλεί ανησυχία και στις Βρυξέλλες: «Ανησυχούμε πολύ για τον κινεζικό νόμο κατά των κυρώσεων των ξένων. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες απειλούνται να γίνουν το μπαλάκι της γεωπολιτικής», προειδοποίησε η Λουίζα Σάντος, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ευρωπαϊκής εργοδοτικής ένωσης «Business Europe» στην εφημερίδα. 

«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι κινεζικές θυγατρικές τους απειλούνται με μια κατάσταση όπου θα μπορούν να επιλέξουν μόνο μεταξύ παραβίασης της κινεζικής νομοθεσίας και της παραβίασης των δυτικών κυρώσεων. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα. Ο νόμος θα έχει ενδεχομένως εκτεταμένες συνέπειες», δήλωσε η Μαράικε Όλμπεργκ, ειδική σε θέματα Κίνας του «German Marshall Fund». Υποθέτει όμως ότι «στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστεί αρχικά με συνέπεια. Λειτουργεί κυρίως ως εκφοβισμός. Ίσως να υπάρξει η μια ή η άλλη θεαματική περίπτωση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να επισημάνει στις επιχειρήσεις τον κίνδυνο που διατρέχουν και οι ίδιες. Μέσω αυτών θα πιεστούν επίσης να ταχθούν κατά των κυρώσεων στις αντίστοιχες χώρες προέλευσής τους», όπως είπε στην Welt. 

Ωστόσο, κατά την Ομοσπονδιακή Ένωση Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών (BGA), την ευθύνη για την κλιμάκωση της διαμάχης δεν φέρει αποκλειστικά η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. «Ο νόμος κατά των κυρώσεων είναι η αναμενόμενη, σαφής απάντηση της Κίνας στην πιο πρόσφατη πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ. Ακόμα κι αν η γενική τάση της σπείρας των κυρώσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας μας δυσαρεστεί , πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να πούμε ότι οι Κινέζοι δεν κάνουν βασικά τίποτα διαφορετικό από τους Ευρωπαίους με τον δικό τους νόμο κατά των κυρώσεων των ξένων»,  τόνισε ο πρόεδρος της BGA, Άντον Μπέρνερ στην ίδια εφημερίδα.

- -, Die Welt

Σχετικα αρθρα

Δεκαπλάσια τα κέρδη της Tesla

admin

Άνοδος στη Wall Street

admin

Έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος και τον Αύγουστο

admin

Με το βλέμμα στα Βαλκάνια οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή μερισμάτων από τις τράπεζες

admin

ΣΕΛΠΕ-έρευνα: Οι online καταναλωτικές τάσεις στο λιανεμπόριο εν μέσω Covid

admin

Κατώτατος μισθός: Στα 663 ευρώ από 1ης Ιανουάριο του 2022

admin

Βαρόμετρο ΣΕΣΜΑ: Αισιόδοξοι για την οικονομία οι σύμβουλοι μάνατζμεντ

admin

Κ. Μίχαλος: Χρυσή τομή η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%

admin

Παγκόσμια Τράπεζα- COVAX: Σχέδιο επίσπευσης προμηθειών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Κομισιόν: Έγκριση 110 εκατ. ευρώ για τις ζημίες που υπέστη το «Ελ. Βενιζέλος» από την πανδημία

admin

ΤτΕ: Έως 10% η αύξηση του ΑΕΠ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

admin