Image default
Πολιτική

Τουρκία: Ας λέει η Μεσογειακή «Συμμαχία του Νότου», τίποτα δεν γίνεται χωρίς εμάς στην περιοχή!

Την αντίδραση της Άγκυρας, λίγες ώρες μετά από την συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, προκάλεσε η κοινή δήλωση των υπουργών της MED 7 -συμμετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος, δηλαδή όλες οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε γνωστή ως «Συμμαχία του Νότου»- μετά από την υπουργική σύνοδο που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 11 Ιουνίου στο Καβούρι. 

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνεται η πάγια επιχειρηματολογία της Άγκυρας, σύμφωνα με την οποία τίποτε δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Μεσόγειο χωρίς τη δική της παρουσία και συγκατάθεση. 

Η κοινή δήλωση που εγκρίθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου, δεν έχει καμία απολύτως αξία για εμάς. Η μονόπλευρη και μεροληπτική προσέγγιση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από αυτό το όργανο, το οποίο υποστηρίζει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς και τις πολιτικές του ελληνοκυπριακού-ελληνικού δίδυμου για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα και να ενισχύσει τη συνεργασία στην περιοχή.

Και καταλήγει: «Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ένα πραγματικό περιβάλλον συνεργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί στην περιοχή χωρίς την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ τα Κατεχόμενα). Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά σε αυτήν την περίπτωση την πρόταση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την διεξαγωγή ενός περιφερειακού συνεδρίου για την Ανατολική Μεσόγειο».

Ολόκληρη η τουρκική ανακοίνωση  έχει ως εξής: 

Statement of the Spokesperson of the Ministry of Foreign Affairs, Ambassador Tanju Bilgiç in Response to a Question Regarding the Joint Declaration Adopted at the Meeting of MED-7 Ministers of Foreign Affairs https://t.co/Zvj9UZ9blZ pic.twitter.com/0muRtZ7WzQ

— Turkish MFA (@MFATurkey) June 15, 2021

Η Κοινή διακήρυξη των υπουργών της MED 7 

«Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», τόνιζε  η Κοινή Διακήρυξη των 7 της Μεσογείου, ενώ. Παράλληλα, κλήθηκε για άλλη μία φορά   η Τουρκία να τηρεί απαρέγκλιτα τις προαναφερθείσες αρχές, καθώς και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και να απέχει από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Οι 7 υπουργοί σημείωναν  ακόμη ότι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πρέπει να γίνει μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη και πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS και κάλεσαν  την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου να ξεκινήσει διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους.

Οι υπουργοί της MED 7 επανέλαβαν  την «ισχυρή δέσμευσή» τους για βιώσιμη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία είναι δεσμευτικά για όλους και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ. Εκφράζουν ακόμη τη λύπη τους για τη θέση που εκφράστηκε στην πρόσφατη συνάντηση στη Γενεύη για «λύση δύο κρατών», καθώς και σοβαρές ανησυχίες για την παραβίαση του καθεστώτος των Βαρωσίων.

«Οι προσπάθειες επανάληψης των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υπονομεύονται περαιτέρω από παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στις θαλάσσιες ζώνες και στην επικράτεια της Κύπρου. Σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα».

Ειδήσεις σήμερα: Στα δικαστήρια η Κεραμέως για την απεργία της Τετάρτης – Εμποδίζει τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Ο Μισέλ Βουνάτσος στον Δανίκα: «Αυτό το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ θα λυτρώσει τις οικογένειες»

Δήμητρα της Λέσβου: Θάφτηκε ως «αγνώστων στοιχείων» – Οργή για το πώς αντιμετωπίστηκε

Σχετικα αρθρα

Το Σαββατοκύριακο η πρώτη συνεδρίαση του Μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς

admin

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου – Στις ευρωεκλογές θα ζυγιστεί και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα

admin

Μαρινάκης: Δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιχείρηση εργαλειοποίησης πονεμένων ανθρώπων από αντιπολίτευση

admin

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, το Κυπριακό

admin

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

admin

Καραμανλής στον ΣΚΑΪ: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις – Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές του ευρωψηφοδελτίου

admin

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην πρώτη μας συνάντηση ο Ερντογάν με έβαλε να κάτσω σε σπασμένη καρέκλα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ανακοίνωσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίστηκε στη Θήβα, παίρνει άδεια και θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στου Ψυρρή

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Έχω μιλήσει με συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη – Θα σταθώ όρθιος και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία

admin

Τα κέρδη της αντιπολίτευσης από την πρόταση δυσπιστίας

admin