Image default
Ευρώπη

G7: Άμεσες απαντήσεις στην κλιματική κρίση

Οι επικεφαλής του G7, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στην Κορνουάλη, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν να εντείνουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  ανανεώνοντας τη δέσμευσή τους για χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως προς τις φτωχότερες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην προσπάθειά τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στην ίδια Σύνοδο, οι εκπρόσωποι των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, συμφώνησαν για άμεση και αποτελεσματική δράση τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όσο και για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν, πέρα από το ισχυρό πολιτικό μήνυμα και τον έντονο συμβολικό τους χαρακτήρα, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες και να μετατραπούν σε στρατηγικές και δράσεις.

Για τις φτωχότερες χώρες, το πρωταρχικό ζητούμενο παράλληλα με τον ενεργειακό μετασχηματισμό τους, είναι η προσαρμογή τους και η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους στις συνέπειες της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι ζητούμενα που απαιτούν άμεσες απαντήσεις από τους ισχυρούς του κόσμου.

Άλλωστε, οι επτά πλέον αναπτυγμένες χώρες είχαν συμφωνήσει ήδη από το 2009 από κοινού με τη Ρωσία –όταν η ομάδα των ισχυρών ακόμα λεγόταν G8- να συνεισφέρουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση προς τις φτωχότερες χώρες έως το 2020. Ένας στόχος ωστόσο που σε μεγάλο βαθμό δεν επετεύχθη.  Το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή υπήρξε ένα από τα βασικά θέματα στη Σύνοδο Κορυφής στο Carbis Bay της Κορνουάλης είναι σίγουρα ενθαρρυντικό για τη χάραξη μίας βιώσιμης διεθνούς πολιτικής.   Όμως, οι δευσμεύσεις των κρατών του G7 που αφορούν – το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία – πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες και μετρήσιμες.  Κυρίως, πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο προσαρμογής και προστασίας των πλέον ευάλωτων κοινοτήτων του κόσμου από τις συνέπειες μίας πολυπεπίπεδης κρίσης, που έρχεται να προστεθεί σε μία σκληρή περίοδο πανδημίας. Οι απαντήσεις στις ακραίες καιρικές και κοινωνικές συνθήκες και καταστροφές σε χώρες που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι άμεσες. Η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος. Οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, σε περίπτωση ολιγωρίας ή μη ανάληψης των ευθυνών που αναλογούν στον κάθε έναν, ανάλογα με το μέγεθος και την ισχύ του, δε θα αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο όσο ισχυρός και αν είναι.

Σχετικα αρθρα

Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ από την Κομισιόν – Πρώτη χώρα η Ελλάδα με εγκεκριμένο πρόγραμμα της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2021-2027

admin

Φον ντερ Λάιεν: To 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου

admin

Σημαντικό μέρος της ιστορίας του ελληνικού σινεμά διασώθηκε από το ΥΠΠΟΑ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

admin

Την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στη διαδικασία υλοποίησης του 5G έχει η Ελλάδα

admin

Επιστολή Ελλάδας σε ΟΗΕ: Παντελώς αβάσιμες οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατικοποίησης νησιών

admin

Η Unicef κάνει έκκληση να ξανανοίξουν τα σχολεία χωρίς να περιμένουμε τα εμβόλια

admin

Διπλωματικές πηγές: Καταλυτικός ο ρόλος του ελληνικού ΥΠΕΞ στη δήλωση της ΕΕ για τα Βαρώσια

admin

ΥΠΕΞ: Ικανοποίηση για τη δήλωση Μπορέλ για τα Βαρώσια

admin

Στον «αέρα» η Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Δράμας με την αρωγή της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.

admin

Μπορέλ: «Έντονη καταδίκη» της ΕΕ για τις «απαράδεκτες ανακοινώσεις» Ερντογάν-Τατάρ για τα Βαρώσια

admin

Στο 50% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου το ποσοστό των Ελλήνων που εργάζονται στις ΤΠΕ

admin

ΓΣ της ΔΣΟ: Κοινές δράσεις των Ορθοδόξων για το Μέλλον της Ευρώπης

admin