Image default
Ευρώπη

Yποχώρησε κάτω από το 1% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

Συντηρείται και σήμερα, με τη συνέντευξη Λαγκάρντ, το θετικό κλίμα που δημιούργησαν στις αγορές ομολόγων οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων να υποχωρήσει -οριακά- κάτω από το 1%. Σε ανάλογο ρυθμό κινήθηκαν και οι άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντε δήλωσε σήμερα στην Politico ότι ενώ η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψή της είναι σταθερή και βιώσιμη προτού η Κεντρική Τράπεζα μπορέσει να ξεκινήσει την συζήτηση για την απόσυρση των εκτάκτων μέτρων υποστήριξης.

Η ΕΚΤ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει έναν αυξημένο ρυθμό αγορών ομολόγων για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.

Στο ευνοϊκό αυτό περιβάλλον ξεκίνησε σήμερα η έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου από την ΕΕ με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά η ΕΕ θα δανειστεί 800 δισ. ευρώ έως το 2026, ενώ με τη σημερινή έκδοση θ΄ αντλήσει περίπου 10 δισ. ευρώ με την οποία θα καλυφθούν ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος για τη απασχόληση SURE.

Έτσι, σήμερα στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 0,74%-0,73%, του 5ετούς ομόλογου να υποχώρησε στο -0,08% και του 15ετούς στο 0,88%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 29 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,74% από 0,76% έναντι -0,25% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,99% από το 1,03% που έκλεισε την Παρασκευή.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2127 από 1,2108 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2112 δολ.

Σχετικα αρθρα

Σημαντικό μέρος της ιστορίας του ελληνικού σινεμά διασώθηκε από το ΥΠΠΟΑ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

admin

Την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στη διαδικασία υλοποίησης του 5G έχει η Ελλάδα

admin

Επιστολή Ελλάδας σε ΟΗΕ: Παντελώς αβάσιμες οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατικοποίησης νησιών

admin

Η Unicef κάνει έκκληση να ξανανοίξουν τα σχολεία χωρίς να περιμένουμε τα εμβόλια

admin

Διπλωματικές πηγές: Καταλυτικός ο ρόλος του ελληνικού ΥΠΕΞ στη δήλωση της ΕΕ για τα Βαρώσια

admin

ΥΠΕΞ: Ικανοποίηση για τη δήλωση Μπορέλ για τα Βαρώσια

admin

Στον «αέρα» η Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Δράμας με την αρωγή της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.

admin

Μπορέλ: «Έντονη καταδίκη» της ΕΕ για τις «απαράδεκτες ανακοινώσεις» Ερντογάν-Τατάρ για τα Βαρώσια

admin

Στο 50% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου το ποσοστό των Ελλήνων που εργάζονται στις ΤΠΕ

admin

ΓΣ της ΔΣΟ: Κοινές δράσεις των Ορθοδόξων για το Μέλλον της Ευρώπης

admin

Μπάιντεν: Τέλος της «αποστολής μάχης» στο Ιράκ

admin

Φον ντερ Λάιεν: Επετεύχθη ο στόχος εμβολιασμού του 70% τουλάχιστον με μία δόση

admin