Image default
Ευρώπη

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μινσκ

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν σήμερα την προσθήκη 78 επιπλέον ονομάτων και 7 οργανισμών στον κατάλογο των λευκορώσων αξιωματούχων κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης. Οι 7 ενέχονται στον εξαναγκασμό σε προσγείωση του αεροσκάφους της RyanAir στο Μινσκ για την σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου, ανακοίνωσαν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

Η έγκριση των χωρών δόθηκε κατά την συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών μελών της Ενωσης στις Βρυξέλλες. Θα επικυρωθεί στις 21 Ιουνίου κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ με την δημοσίευση των ονομάτων τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν δέσμη οικονομικών κυρώσεων, που θα προστεθούν στην απόφαση των χωρών της ΕΕ να απαγορεύσουν στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας την πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους. Η απαγόρευση αφορά κυρίως την εθνική αεροπορική εταιρεία Belavia.

Επτά πρόσωπα, ανάμεσά τους ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος της Λευκορωσίας θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εκτροπή της πορείας της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους. Στην επιχείρηση συμμετείχε και πολεμικό αεροσκάφος το οποίο ανάγκασε το πλήρωμα του αεροσκάφους να αλλάξει πορεία και το συνόδευσε μέχρι την προσγείωσή του στο Μινσκ.

Οι κυρώσεις που αποφασίσθηκαν σήμερα είναι προσωπικές και περιλαμβάνουν απαγόρευση παραμονής στις χώρες της ΕΕ και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Απαγορεύεται επίσης η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των οργανισμών που προστίθενται στον κατάλογο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά 88 μελών του καθεστώτος, ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο γιος του.

Οι οικονομικές κυρώσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση έχουν ως στόχο να πλήξουν το «πορτοφόλι» του καθεστώτος. «Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις, αλλά αυτήν την φορά θα πρέπει να λάβουμε πραγματικά μέτρα που θα βαρύνουν τον Λουκασένκο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στόχος των οικονομικών κυρώσεων που εξετάζονται είναι οι εξαγωγές ποτάσας και ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω του οποίου μεταφέρεται το αέριο που προμηθεύεται η Ευρωπαϊκή Ενωση από την Ρωσία, το οποίο μπορεί να φθάσει μέσω άλλου αγωγού, διευκρίνισε ο Μπορέλ.

- -, AFP

Σχετικα αρθρα

ΔΕΕ: Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα στην Πολωνία

admin

Κομισιόν: Στεγαστικά δάνεια για «πράσινες» ανακαινίσεις προωθεί η ΕΕ

admin

Η ευημερία των ζώων στην Ε.Ε.

admin

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Διαφορετικές «ατζέντες» Μέρκελ-Ευρωπαίοι πολίτες

admin

Η ΕΕ επιστρατεύει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού για να πιέσει τον Πούτιν

admin

Το 73% των Πολωνών θέλει η Βαρσοβία να κάνει πίσω στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες

admin

Εννέα χώρες της ΕΕ απορρίπτουν γαλλο-ισπανική πρόταση για μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

admin

Ο Όρμπαν και η Λεπέν διαπραγματεύονται συμμαχία στη Βουδαπέστη

admin

Παιχνίδια επιρροής με την ενεργειακή κρίση στο φτωχότερο κράτος της Ευρώπης

admin

Γερμανία: Ο Nord Stream 2 δε θέτει ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού λέει το Υπουργείο οικονομίας της χώρας

admin

ΕΕ-Κίνα: «Εξισορρόπηση» της πρόσβασης στην αγορά ζήτησε ο Μακρόν από τον Σι Τζιπίνγκ

admin

Το αμφίσημο ειδύλλιο της Ελλάδας με την Κίνα

admin