Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποσκοπούν στην παροχή ενημερωμένων λεπτομερειών σχετικά με τα σχέδιά τους για ενδεχόμενη αναβάθμιση των πολιτικών «Εύκολο χρήμα» καθώς ολοκληρώνουν μια διήμερη συνάντηση πολιτικής εν μέσω ενδείξεων επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Η Fed την Τετάρτη είναι πιθανό να πει μετά τη συνάντηση ότι θα διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν και θα συνεχίσει να αγοράζει τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα ομόλογα. Η κεντρική τράπεζα θα κυκλοφορήσει επίσης τις ενημερωμένες τριμηνιαίες οικονομικές προβολές μεμονωμένων υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Οι νέες προβλέψεις θα μπορούσαν να δείξουν οτι πρεπει  να αυξήσουν τα επιτόκια νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν τον Μάρτιο, όταν οι περισσότεροι είδαν το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων να παραμένει σταθερό έως το 2023. Είναι επίσης πιθανό να αρχίσουν να συζητούν πότε και πώς να ξεκινήσουν να αποκλιμακώσουν τις αγορές ομολόγων.

Οι αξιωματούχοι της Fed θέλουν η οικονομία να πλησιάσει τους στόχους της «μέγιστης απασχόλησης» και να διατηρήσει τον πληθωρισμό 2% πριν μειώσουν τις αγορές ομολόγων. Είπαν ότι θέλουν να επιτύχουν πλήρως αυτούς τους στόχους προτού αυξήσουν τα επιτόκια.

Από τη συνάντηση των αξιωματούχων τον Απρίλιο, η πρόοδος της αγοράς εργασίας ήταν κάπως πιο αργή από ότι περίμεναν. Οι εργοδότες πρόσθεσαν 837.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο και τον Μάιο, αφήνοντας τη συνολική απασχόληση στα 7,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε επίπεδα προ πανδημίας.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός ήταν πιο καυτός από το αναμενόμενο καθώς η οικονομία επέστρεψε. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Τμήματος Εργασίας αυξήθηκε 5% τον Μάιο από ένα χρόνο νωρίτερα.

Αυτό το ποσοστό πληθωρισμού, το υψηλότερο από το 2008, καθιστά την Fed προβληματισμενη, ακόμη και αν οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αντικατοπτρίζει κυρίως προσωρινούς παράγοντες που πρέπει να εξασθενίσουν αργότερα φέτος. Ανησυχούν ότι εάν ο πληθωρισμός υπερβεί το 2% πάρα πολύ ή για πολύ καιρό, μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να προβλέψουν περισσότερο πληθωρισμό στο μέλλον, κάτι που μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενο. Τα αποδεικτικά στοιχεία για τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα απαιτούσαν πιθανώς από την Fed να σφίξει την πολιτική νωρίτερα ή πιο επιθετικά από ό, τι είχε προγραμματιστεί να επαναπροσδιορίσει αυτές τις προσδοκίες γύρω στο 2%.

«Δεν είμαστε στο στρατόπεδο που λέει ότι το πρόβλημα του διαρκούς πληθωρισμού είναι σοβαρο, αλλά πιστεύουμε ότι η Fed χρειάζεται τώρα τα πάντα για να πάει σωστά, εάν ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μαρτίου, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους », δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, σε σημείωμα προς τους πελάτες. Αν δεν αρχίσουν να επιστρέφουν περισσότεροι εργαζόμενοι στο εργατικό δυναμικό και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν συγκρατημένες, είπε, η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ήδη από το 2022.

Οι νέες οικονομικές προβολές,η δήλωση μετά τη λήξη και η συνέντευξη τύπου του προέδρου Jerome Powell την Τετάρτη θα δώσουν στους αξιωματούχους της Fed την πρώτη τους ευκαιρία να σχολιάσουν δημοσίως τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις προοπτικές πολιτικής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε μια αυτοεπιβαλλόμενη περίοδο συσκότισης – όταν απέχουν από το να μιλήσουν δημόσια για τη νομισματική πολιτική πριν από μια συνεδρίαση πολιτικής – από τις 5 Ιουνίου.

Εκτός από την ενημέρωση των προσδοκιών τους για τα επιτόκια, οι ατομικές προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed πιθανότατα θα δείχνουν ανοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη από τον Μάρτιο, όταν δημοσιεύθηκαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις τους.

Η δήλωση πολιτικής της Fed είναι επίσης πιθανό να υποστεί αλλαγές. Τον Απρίλιο, σημείωσαν ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται σταθερά κάτω από το 2%, κάτι που δεν ισχύει πλέον.

Σε κάθε δήλωση από τον Δεκέμβριο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Fed «θα επιδιώξει να επιτύχει τον πληθωρισμό μέτρια πάνω από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να είναι κατά μέσο όρο 2% με την πάροδο του χρόνου». Είπαν ότι αναμένουν «να διατηρήσουν μια προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα».

Η Fed δεν έχει πει πόσο πίσω στο παρελθόν θα κοιτάξει για να αποφασίσει εάν ο πληθωρισμός έχει κατά μέσο όρο 2%. Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν μόλις τον Απρίλιο ότι ήθελαν να δουν την οικονομία να σημειώνει σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς τους στόχους πληθωρισμού και απασχόλησης προτού αρχίσουν να μειώνουν τις αγορές ομολόγων, μια διαδικασία γνωστή ως μείωση.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι η Fed θα ειδοποιήσει εκ των προτέρων τις αγορές πριν αρχίσει να αποσύρει τις πολιτικές για τα χρήματα που εφάρμοσε πέρυσι εν μέσω της πανδημίας.

Μεταξύ των στόχων του είναι να αποφύγει να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά, ή «μικρότερο ξέσπασμα», που ακολούθησε όταν η Fed ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2013.

Αντί να αυξάνονται σταδιακά για να αντικατοπτρίζουν την προσέγγιση πολιτικής που πλησιάζει, οι αποδόσεις των 10ετων μειώθηκαν από τη συνεδρίαση της Fed τον Απρίλιο.

Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν πριν από την περίοδο συσκότισης ότι πίστευαν ότι η αγορά εργασίας χρειαζόταν ακόμη υποστήριξη από την κεντρική τράπεζα. Αλλά συνειδητοποιούν επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ, που τροφοδοτείται από τρισεκατομμύρια δολάρια δημοσιονομικού ερεθίσματος, έχει επί του παρόντος πάρα πολύ δυναμική για να ξεπεραστεί φυσικά από την προσωρινή αναταραχή της αγοράς που θα προκαλούσε μια νωρίτερα από την αναμενόμενη αλλαγή πολιτικής της Fed.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ: Κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών των εργαζομένων η αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Κ. Μίχαλος: Χρυσή τομή η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%

admin

Παγκόσμια Τράπεζα- COVAX: Σχέδιο επίσπευσης προμηθειών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Κομισιόν: Έγκριση 110 εκατ. ευρώ για τις ζημίες που υπέστη το «Ελ. Βενιζέλος» από την πανδημία

admin

ΤτΕ: Έως 10% η αύξηση του ΑΕΠ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

admin

Γερμανία: Απρόσμενα πτώση σημείωσε o δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo τον Ιούλιο

admin

Άντεξαν τα έσοδα τον Ιούνιο

admin

Μεγάλα κέρδη για τα κρυπτονομίσματα

admin

Μητσοτάκης: Αυξάνεται κατά 2% ο κατώτατος μισθός

admin

«Τουρισμός για Όλους»: Ανοίγει σήμερα Δευτέρα η διαδικασία των ενστάσεων

admin

Ταϊλάνδη: Η παραλλαγή Δέλτα σταματά προσωρινά τη δραστηριότητα εργοστασίων της Toyota

admin

ΗΠΑ: Ο «πόλεμος» των ενοικίων

admin