Image default
Επιχειρήσεις

Ουδέν νεότερο από το χρηματιστηριακό μέτωπο

Ουδέν νεότερο από το χρηματιστηριακό μέτωπο

Παρά την σημερινή πανηγυρική παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0) η Ελληνική αγορά δεν αντέδρασε ιδιαιτέρως. Τα προσυμφωνημένα πακέτα και σήμερα είχαν την τιμητική τους, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 42% του συνολικού τζίρου, με ξεκάθαρο πρωταγωνιστή τις συναλλαγές του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ και μάλιστα με premium. Επειδή όμως η ΑΜΚ αργεί ακόμα και το reverse split είναι προαπαιτούμενο ένεκα χαμηλής ονομαστικής τιμής, καλό είναι να προσέχουμε λίγο.

Η εμφανή προσπάθεια να βελτιωθεί η αποτίμηση της ΑΛΦΑ (ένεκα της επικείμενης ΑΜΚ) φαίνεται ότι παρουσιάζει δυσκολίες και επειδή μεσολαβεί ικανοποιητικό διάστημα μέχρι τις 28/6 ισχύουν τα ίδια με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο τόσο εντός όσο και εκτός, παρατηρείτε συσσώρευση «Μελανιτών» (μαύρα σύννεφα που συνήθως προμηνύουν κακοκαιρία), παρά την αέναη προσπάθεια τόσο της FED όσο και της ΕΚΤ, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με δηλώσεις και συνεχιζόμενη άπλετη παροχή ρευστότητας.

Ως αναφορά την Ελληνική αγορά το θετικό momentum παραμένει, παρά τα αρνητικά μάκρο, με την οικονομική ειδησεογραφία να επικεντρώνετε στις προβλέψεις για μελλοντικά δυνητικά πλεονάσματα και υψηλή ανάπτυξη από το 2023..

Τεχνικά ο ΔΤΡ απέτυχε να διασπάσει τις 600 μονάδες και να εισέλθει ξανά στο ανοδικό του κανάλι. Οι 573 & 565 μονάδες (ΚΜΟ expo 30 & 50 ημερων) λειτουργούν προσωρινά ως στηρίξεις, αλλά μετά την ολοκλήρωση ΑΜΚ της ΑΛΦΑ θα ξεκαθαρίσει περαιτέρω η εικόνα.

Ως αναφορά τον ΓΔ, μόνο επιβεβαιωμένη εβδομαδιαία υπέρβαση των 920 μονάδων θα αυξήσει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 950 μονάδων. Οι 912-910 μονάδες αποτελούν τις πρώτες κοντινές στηρίξεις με τις 900 μονάδες να αποτελούν το σημείο επανεξέτασης της θετικής εικόνας του ΓΔ.

Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης μόνο η εβδομαδιαία υπέρβαση των 2235 μονάδων, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επαναπροσέγγιση των2255 & 2270 μονάδων. Οι 2200 και 2180 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE25.

Η σχέση ανοδικών καθοδικών μετοχών παραμένει σε σχετική ισορροπία, μεταφραζόμενη σε μικρή κίνηση δεικτών. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η Μεσοπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί στην παρούσα φάση και για όσο διάστημα ΕΚΤ & Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα αιμοδοτούν με φθηνή ρευστότητα το σύστημα.

Όμως οι υποβόσκοντες κίνδυνοι, που προς το παρόν αγνοούνται από την πλειοψηφία των επενδυτών, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων δεν πρέπει ούτε να αγνοούνται ούτε να υποεκτιμώνται.

Συμπερασματικά παρά το αυξημένο volatility που θα παραμείνει, υψηλότεροι στόχοι είναι εφικτοί για την συνέχεια, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα εξωγενή & ενδογενή.

Αν και το ποσοστό κρυμμένης υπεραξίας στις Ελληνικές μετοχές έχει μειωθεί σημαντικά, η προσοχή μας επικεντρώνεται σε εταιρίες με καλά θεμελιώδη στοιχεία, αξιόπιστο  management  και κλάδους με μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάκαμψης.

Παρά ταύτα, επειδή σε αρκετές μετοχές παρατηρείται έντονη αυξομείωση του όγκου συναλλαγών & προβληματικό βάθος αγοραστών, συστήνουμε αυξημένη προσοχή ειδικά όταν δεν μας επιτρέπεται η απρόσκοπτη έξοδο μας ανά πάσα στιγμή.

Συμπερασματικά ως αναφορά την γενικότερη εικόνα των αγορών, το γεγονός ότι καταξιωμένοι διαχειριστές κεφαλαίων που βλέπουν  με σκεπτικισμό την αγορά πληθαίνουν, μας προβληματίζει μέσο – μακροπρόθεσμα.  Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο Michael Burry, γνωστός από την ταινία «The Big Short”, που  βλέπει  την μεγαλύτερη κερδοσκοπική φούσκα όλων των εποχών σε όλα τα επενδυτικά προϊόντα.

Ακόμα και αν κάνει λάθος, καλό είναι να είμαστε on alert…

Λουκάς Παπαιωάννου

Economist / Corporate Advisor

 • Λουκάς Παπαϊωάννου
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
 • Ελλάκτωρ
 • ΑΜΚ
 • volatility

  Σχετικα αρθρα

  Συμφωνία EY Ελλάδος και Global Sustain στον τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών βιώσιμης ανάπτυξης

  admin

  Shell: Αυξάνει μέρισμα και ξεκινά επαναγορές μετοχών 2 δισ. δολ

  admin

  Airbus: Ισχυρό το πρώτο εξάμηνο

  admin

  Volkswagen: Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις μετά από την ισχυρή κερδοφορία το α’ εξάμηνο

  admin

  Τιτάν: Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας στο α’ εξάμηνο

  admin

  Στρατηγικός εταίρος της Premia Properties ο σουηδικός κολοσσός του Real Estate Fastighets AB Balder

  admin

  Monsanto: Πρόστιμο €400.000 για παράνομες πρακτικές lobbying στο σκάνδαλο της γλυφοσάτης

  admin

  MEΒΓΑΛ: Σήμερα η υπογραφή για την είσοδο Θεοδωρόπουλου με ποσοστό 21,5%

  admin

  Mytilineos: Τα σχόλια των αναλυτών για το πρώτο εξάμηνο του 2021

  admin

  «Μάχη» για το έργο των 50 εκατ. ευρώ για την αλληλογραφία του Δημοσίου

  admin

  Στο σφυρί το «ορφανό φιλέτο» του «Καρούζος Gate» δίπλα στο Ελληνικό

  admin

  Duolingo: Στα $141,40 η μετοχή της στην «επίσημη πρώτη» της στη Wall Street

  admin