Image default
Επιχειρήσεις

Mytilineos: Τι αναφέρουν οι χρηματιστηριακές για την ανάπτυξη του Ομίλου

Mytilineos: Τι αναφέρουν οι χρηματιστηριακές για την ανάπτυξη του Ομίλου

Θετικά αποτιμούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες τις ανακοινώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Mytilineos, κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τρίτης 15 Ιουνίου 2021, τονίζοντας πως ο όμιλος θα καταφέρει να υλοποιήσει όλους τους στόχους που έθεσε.

Ειδικότερα, οι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στον διπλασιασμό των μεγεθών της Mytilineos τα επόμενα έτη σε σύγκριση με το 2020, στη συμφωνία με τη ΔΕΗ, στη συμφωνία με τη Glencore, στις προοπτικές του Τομέα της Μεταλλουργίας και στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Wood

Η Γενική Συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,364 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους και την πληρωμή του στις 1 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Wood στέκεται στην πρόβλεψη της διοίκησης της Mytilineos, η οποία αναμένει πως η κερδοφορία της θα διπλασιαστεί την επόμενη τριετία σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, εξαιτίας της ωριμότητας των επενδύσεων και των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων.

Στη δική τους πρόβλεψη, οι αναλυτές της Wood αναμένουν αύξηση των EBITDA στα 569 εκατ. ευρώ το 2024, από 315 εκατ. ευρώ το 2020 και αύξηση των καθαρών κερδών στα 258 εκατ. ευρώ από 128 εκατ. ευρώ το 2020.

Η εκτίμηση της χρηματιστηριακής για αυξημένη κερδοφορία βασίζεται στην επέκταση της Mytilineos στις ΑΠΕ και στα νέα ηλιακά πάρκα, αν και διατηρεί μία μικρή επιφύλαξη για τις προβλέψεις, σε περίπτωση που οι τιμές των εμπορευμάτων παραμείνουν αυξημένες.

Τέλος, η Wood διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Mytilineos.

Piraeus Securities

H Piraeus Securities διατηρεί τη σύσταση «outperform» (υπεραπόδοση) και αναμένει ετήσια απόδοση 97,8% για τη μετοχή της Mytilineos. Παράλληλα, δίνει τιμή-στόχο τα 19,5 ευρώ ανά μετοχή, με την προοπτική η χρηματιστηριακή να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της μετά την απόκτηση περισσότερων πληροφοριών για τις τιμές αλουμίνας, που εξασφαλίστηκαν με τη Glencore και τη συμφωνία της ΔΕΗ σχετικά με το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για το 2021 και το 2022.

Στο επίκεντρο της ανάλυσης της χρηματιστηριακής βρίσκεται επίσης ο στόχος που έθεσε η διοίκηση της Mytilineos για διπλασιασμό εσόδων, πωλήσεων και EBITDA τα επόμενα τρία χρόνια. Μάλιστα, επικρατεί αισιοδοξία από πλευράς διοίκησης ότι οι τιμές της αλουμίνας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Piraeus Securities, η μετοχή της Mytilineos διαπραγματεύεται με EV/EBITDA 6,9x και P/E 11,7x με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις για το 2022, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν το μέγεθος και την προβλεπόμενη ανάπτυξη της επιχειρηματικής μονάδας Power and Gas της Mytilineos.

Alpha Finance

Στην έκθεσή της η χρηματιστηριακή αναμένει για το 2022 πως η κερδοφορία της Mytilineos θα διαμορφωθεί στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 θα ξεπεράσει τα 270 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αρμονία με την πρόβλεψη της εταιρείας για διπλασιασμό της καθαρής κερδοφορίας της την επόμενη 3ετία, σε σύγκριση με τα κέρδη 129 εκατ. ευρώ που κατέγραψε η Mytilineos το 2020.

Επιπλέον, η Alpha Finance στέκεται στη συμφωνία της Mytilineos με τη ΔΕΗ και αυτήν με την Glencore, λεπτομέρειες για τις οποίες θα δοθούν εντός των επόμενων ημερών. Μάλιστα, η χρηματιστηριακή τονίζει πως η σύναψη αυτών των συμφωνιών αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση της Mytilineos στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από την Alpha Finance και στο επενδυτικό πρόγραμμα Capex, ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ανέλθει σε 839 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2022. Επίσης, η χρηματιστηριακή προβλέπει πως η Mytilineos θα διπλασιάσει τα λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία, όσο ωριμάζουν οι επενδύσεις του ομίλου και όσο αυξάνεται το μερίδιο αγοράς του.

Pantelakis Sec.

Από την πλευρά της, η Pantelakis τονίζει πως οι προβλέψεις της διοίκησης του ομίλου δεν αποτελούν έκπληξη γι’ αυτήν και εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη της Mytilineos θα «αγγίξουν» τα 222 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ και τα EBITDA θα αυξηθούν στα 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η Mytilineos στοχεύει σε πωλήσεις 230 εκατ. ευρώ από ΑΠΕ έως το 2024 και πως θα αυξήσει την εγκατεστημένη χωρητικότητα ΑΠΕ στα περίπου 2,4 GW έως τα τέλη του 2023.

Axia

Αντίστοιχα και η Axia επιβεβαιώνει την εικόνα που μετέφερε η διοίκηση, για το θετικό υπόβαθρο του ομίλου και τις προοπτικές για την αυξανόμενη κερδοφορία, που οφείλονται σε υπάρχουσες δραστηριότητες (μεταλλουργία) και νέες επενδύσεις (ΑΠΕ και CCGT).

Ταυτόχρονα, η Axia επισημαίνει πως θα επιστρέψει σύντομα με ενημερωμένες εκτιμήσεις και αποτιμήσεις για τη μετοχή της Mytilineos.

 • Wood
 • Piraeus Securities
 • Pantelakis Sec
 • Axia
 • Alpha Finance
 • Glencore
 • ΔΕΗ
 • ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ
 • ΑΠΕ

  Σχετικα αρθρα

  ΕΛΠΕ: Ξεκινά η απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών

  admin

  Autohellas Hertz: Εμπλουτίζει με eScooters τον ηλεκτροκίνητο στόλο

  admin

  Η συνεργασία Αθηνών-Ζυρίχης

  admin

  Groupama Ασφαλιστική: Συνέχεια στην κερδοφορία και το 2020

  admin

  Eλληνικό: Αντιπλημμυρική προστασία και ασφάλεια

  admin

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-MOH: Η επένδυση της Κομοτηνής

  admin

  COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα

  admin

  Η Coffee Island εισέρχεται δυναμικά στο οργανωμένο λιανεμπόριο

  admin

  MOTOR OIL: Τον Φεβρουάριο του 2022 σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο

  admin

  Συμφωνία EY Ελλάδος και Global Sustain στον τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών βιώσιμης ανάπτυξης

  admin

  Shell: Αυξάνει μέρισμα και ξεκινά επαναγορές μετοχών 2 δισ. δολ

  admin

  Airbus: Ισχυρό το πρώτο εξάμηνο

  admin