Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Το 2020 η υγειονομική κρίση COVID-19 καθόρισε την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2%, κυρίως λόγω της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της δραστηριότητας στον κλάδο του τουρισμού. 

Εντούτοις, η υιοθέτηση έντονα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τη διευκολυντική ενιαία νομισματική πολιτική, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετώπισε κλυδωνισμούς κατά την εκδήλωση της πανδημίας, αλλά γρήγορα σταθεροποιήθηκε, ως αποτέλεσμα των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από τις αρμόδιες αρχές. 

Η σταδιακή διεύρυνση του εμβολιαστικού προγράμματος με διάθεση περισσοτέρων εμβολίων σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες και η επιτάχυνση των εμβολιασμών από το Μάιο και έπειτα έχουν δημιουργήσει θετικές προσδοκίες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες και αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση. Η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery and Resilience Facility – RRF) δημιουργεί προοπτικές αύξησης των επενδύσεων και επιτάχυνσης της ανάκαμψης. 

Στο πλαίσιο αυτό, η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας και την πορεία βασικών μεγεθών, που αφορούν την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού, την κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Η παρούσα Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δίνοντας έμφαση στην ανάλυση των τραπεζικών εξελίξεων, δεδομένης της μεγάλης σημασίας του τραπεζικού τομέα για την ελληνική οικονομία. 

Στο Ειδικό Θέμα I παρουσιάζεται αναλυτικά το ζήτημα της διασύνδεσης του τραπεζικού συστήματος με την κεντρική κυβέρνηση και εξετάζεται διεξοδικά η ελληνική περίπτωση. Περιγράφονται οι δίαυλοι διασύνδεσης, ο τρόπος ανατροφοδότησης, καθώς και οι κίνδυνοι που διαμορφώνονται από τη συνεχή ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ των δύο τομέων. Στο Ειδικό Θέμα ΙΙ γίνεται καταγραφή του συνόλου των μέτρων εποπτικής και κανονιστικής φύσεως τα οποία έχουν ληφθεί για τον τραπεζικό τομέα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στην προσπάθεια ανάσχεσης των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Όσον αφορά τους τραπεζικούς κινδύνους, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κατά το 2020 βελτιώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της συμπερίληψης των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme − PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της αποδοχής τους ως εξασφαλίσεων στις πράξεις αναχρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα, καθώς και της αξιοσημείωτης αύξησης των καταθέσεων πελατών.

READ MORE:

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Ετήσια αύξηση 21,1% στις ξένες επενδύσεις στη Σανγκάη κατά το α’ εξάμηνο του 2021

admin

«Κλείνουν οι πύλες» για τις ενστάσεις στις Επιστρεπτέες

admin

Σε ανοδικά επίπεδα οι αεροπορικές κρατήσεις

admin

Η Volkswagen εξαγοράζει την Europcar

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κομισιόν: «Ναι» σε ελληνικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ για στήριξη ΜΜΕ που επλήγησαν από Covid

admin

Έκθεση DBRS: Ανθεκτική η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα παρά την πανδημία

admin

«Απογειώνεται» η Pfizer- Αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις

admin

Βουλή- Τσακλόγλου: Τέσσερις λόγοι για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με το βλέμμα στους νέους

admin

Κομισιόν: Έγκριση ελληνικού προγράμματος 130 εκ. ευρώ για τη στήριξη πληττόμενων ΜμΕ

admin

Μητρώο Αγροτών: Νέες κατηγορίες δικαιούχων εγγραφής- Τα κριτήρια

admin