Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων (20 Ιουνίου) προσφέρει μια ευκαιρία για να συλλογιστούμε την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δήλωσε η βραβευθείσα με Όσκαρ ηθοποιός, Κέιτ Μπλάντσετ, καθώς ο κόσμος παλεύει με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της πανδημίας COVID-19.

Η Αυστραλή πρωταγωνίστρια, πρέσβειρα καλής θέλησης οι (UNHCR), είπε ότι η φετινή επέτειος της 20ης Ιουνίου λαμβάνει χώρα σε μια εποχή «πρόκλησης και στοχασμού».

«Αναγκαστήκαμε να έρθουμε αντιμέτωποι με το πώς μοιάζει η αβεβαιότητα και φυσικά αυτή είναι η κατάσταση που η πλειονότητα των προσφύγων ζει, χρόνο με τον χρόνο», σημειώνει η Μπλάντσετ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Υπάρχει ένα είδος ευκαιρίας να σκεφτούμε σχετικά με το πώς αντιμετωπίσαμε την αβεβαιότητα και ίσως να βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση των μητέρων και πατέρων και γιατρών και δικηγόρων που εκτοπίστηκαν, όχι από δικό τους σφάλμα, και ζουν, συχνά για 18, 19 χρόνια ή περισσότερα, σε μια κατάσταση την οποία εμείς αντιμετωπίζουμε εδώ και 18 μήνες», τόνισε η ηθοποιός.

«Δυστυχώς, ακόμα και με την Covid, οι συρράξεις συνεχίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε η Τζίλιαν Τριγκς, η βοηθός Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με την Μπλάντσετ.

«Αυτό για το οποίο προσπαθούμε να μιλήσουμε είναι να στηρίξουμε τις χώρες υποδοχής, προκειμένου να παράσχουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμπεριληφθούν στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα παιδιά στο σχολείο, τα μέλη των οικογενειών στην εργασία αλλά, φυσικά, ιδίως σε αυτή την εποχή της Covid, να έχουν πρόσβαση στην υγεία και τα εμβόλια», πρόσθεσε η Τριγκς.

Στο πλαίσιο του ρόλου της στην UNHCR, η Μπλάντσετ ταξίδεψε στον Λίβανο, την Ιορδανία και το Μπανγκλαντές και απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προσφυγική κρίση των Ροχίνγκια.

«Υπάρχει πολλή βασισμένη στο φόβο ρητορική σχετικά με την αντίληψη για τους ανθρώπους που έχουν βιαίως εκτοπιστεί, είτε εσωτερικά είτε εκτός της ίδιας της χώρας τους», επεσήμανε.

«Νομίζω ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή, διότι μπορούμε πραγματικά να σκεφτούμε πώς μπορούμε συλλογικά να οικοδομήσουμε έναν ισχυρότερο, ασφαλέστερο και πιο ανθρώπινο κόσμο. Και το να μην αποκλείει κανέναν, είναι μια υπεράνθρωπη δύναμη», κατέληξε η Κέιτ Μπλάντσετ.

-